SD kartımda yer açarken yanlışlıkla önemli videoları sildim ve şimdi onları geri getirmenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Kartta gerçekten geri almam gereken kişisel görüntüler vardı ve yanlış kurtarma yöntemini kullanarak durumu daha da kötüleştirmekten endişeleniyorum. Gerçekten işe yarayan güvenli SD kart video kurtarma araçları veya adımları hakkında tavsiye arıyorum.
Bir videoyu SD karttan sildiyseniz, onun tamamen gittiğini varsaymayın. Bunun her iki şekilde de sonuçlandığını gördüm. Çoğu zaman önce dosya işaretçisi kaldırılır, video verisi ise yeni kayıtlar onun üzerine yazılana kadar orada kalır.
Bu yüzden ilk adım sıkıcı ama önemlidir. Kartı kullanmayı bırakın. Daha fazla klip çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Biçimlendirmeyin. Her yazma işlemi kurtarmayı zorlaştırır.
Bilgisayarınız SD kartı hâlâ görüyorsa, ben Disk Drill ve onun Gelişmiş Kamera Kurtarma moduyla başlardım. Bu mod, videoların sık sık parçalara bölündüğü kameralar, dronelar, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen kayıtlar için geliştirilmiştir. Standart tarama araçları genelde rastgele parçaları çıkarır ve elinizde bozuk dosyalar bırakır. Bu mod ise bu parçaları yeniden birleştirip oynatılabilir bir videoya dönüştürmeye çalışır.
Disk Drill ile kurtarmayı denemek için:
- Disk Drill’i resmi CleverFiles sitesinden indirin ve Windows PC’nize veya Mac’inize kurun.
- SD kartı bir kart okuyucuya takın ve doğrudan bilgisayarınıza bağlayın. Bunu USB üzerinden kamerayı bağlamaktan daha başarılı buldum.
- Disk Drill’i açın ve cihaz listesinde SD kartı bulun.
- Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Tarama türünü sorduğunda, Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
- Çalışmasına izin verin. Daha büyük kartlarda veya çok sayıda eski kayıt içeren kartlarda bu biraz zaman alabilir.
- Sonuçlar görünmeye başladığında, Bulunan öğeleri incele bölümünü açın. Taramasının tamamen bitmesini beklemeniz gerekmez.
- Video dosyalarına göre filtreleyin ya da faydalı bir şey hatırlıyorsanız uzantıya veya dosya adına göre arayın.
- Mümkün olduğunda bulduklarınızı önizleyin. Önizleme çalışıyorsa, şansınız genelde daha yüksektir.
- İstediğiniz dosyaları seçin ve Kurtar’a tıklayın.
- Bunları aynı SD karta değil, başka bir yere kaydedin. Kurtarılan dosyaları karta yazmak, kurtarılabilir diğer verileri bozabilir.
- Kurtarmadan sonra videoları test edin ve oynatıldıklarından emin olun.
İnsanların atladığı bir adım var ve bence önemli: önce SD kartın bayt bayt bir yedek imajını oluşturmak. Bu size kartın birebir kopyasını verir, böylece kopya üzerinde çalışabilir ve orijinali olduğu gibi bırakabilirsiniz. Kayıt önemliyse veya kart garip davranıyorsa ben bunu yapardım.
Pratik bir not. Windows için Disk Drill, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma sunar. Mac’te ise ödeme yapmadan önce kurtarılabilir dosyaları tarayabilir ve önizleyebilirsiniz. Yani para harcamadan önce eksik videonun orada olup olmadığını kontrol etme şansınız olur.
Kartta daha büyük sorunlar varsa önce yazılım kullanmazdım. Bu noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklıdır. Uyarı işaretleri:
- SD kart çatlamış, bükülmüş veya görünür hasar gösteriyor.
- Disk Management veya Disk Utility içinde görünmüyor.
- Tarama sırasında bağlantı kopuyor veya donuyor.
- Kameranız dosya sistemi sorunu yerine donanım arızası bildiriyor.
- Kayıt iş ile ilgili, hukuki nitelikte ya da yeniden çekemeyeceğiniz bir şey.
- Kart suya, darbeye veya bir güç sorununa maruz kaldı.
Kart hâlâ bağlanıyorsa ve fiziksel olarak sağlam görünüyorsa, genelde ilk deneyeceğim şey kurtarma yazılımı olur. Burada hız önemlidir. Kartı olduğu gibi bırakın, üzerine hiçbir şey yazmaktan kaçının ve yeni veriler engel olmadan önce karttan kurtarma yapın.
Önce SD kartı kullanmayı bırakın. @mikeappsreviewer’ın söylediği kısım tamamen doğru. Kayıt yapmaya devam ederseniz, silinen videolarınızın üzerine yazılır ve kurtarma oranları hızla düşer.
Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Herhangi bir kurtarma uygulamasını çalıştırmadan önce kartın bir imajını alarak başlardım. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy Tool kullanın. Mac’te kart kararlıysa dd ya da Disk Utility kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Tarama yarıda çökerse, yine de kaynak veriniz sağlam kalır. İnsanlar bunu atlıyor, sonra pişman oluyor.
Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart biçimlendirilmediyse, şansınız fena değil. Tam biçimlendirme yapıldıysa veya kamera silmeden sonra çekime devam ettiyse, ihtimal hızla kötüleşir.
Yazılım olarak Disk Drill sağlam bir seçimdir, ama Disk Drill klipleri kaçırırsa veya isimsiz dosyalar bulursa sonuçları PhotoRec ile de karşılaştırırdım. PhotoRec çirkin görünüyor, ama ham veriyi iyi çeker. Klasör yapısını kaybedersiniz, ancak SD kartlardan video kurtarmada düzenli dosya adlarından çok dosya içeriği önemlidir.
Birkaç pratik nokta:
- Kamera kablosunu değil, kart okuyucu kullanın.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya harici diske kurtarın.
- Hepsini kaydetmeden önce kurtarılan videoları önizleyin.
- Dosyalar kurtarılır ama oynatılmazsa önce VLC’yi deneyin. Hasarlı MP4 ve MOV dosyalarını varsayılan oynatıcıdan daha iyi açar.
- Video doğru boyutta görünüyor ama açılmıyorsa, untrunc veya bir video onarım aracı kullanın. Drone kliplerini bu şekilde düzelttim.
Kart bağlantısı kopuyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya her seferinde biçimlendirme istiyorsa, durun. O noktada yazılım riskli hale gelir. Laboratuvar daha güvenli seçenektir.
YouTube SD kart kurtarma yazılımı önerileri için hızlı bir video özeti isterseniz, şu kısa video fena değil: YouTube’daki en iyi SD kart video kurtarma araçları.
Kısacası, önce kartın imajını alın, sonra tarayın. Önce Disk Drill, sonra PhotoRec. Kurtarılan videoları hemen test edin.
Şunu eklerdim; ne @mikeappsreviewer ne de @vrijheidsvogel bunu gerçekten yeterince vurgulamış: videoların normal şekilde silinip silinmediğini ya da kartın gerçekten kamera tarafından biçimlendirilip biçimlendirilmediğini kontrol edin. Bu, ihtimalleri epey değiştirir.
Eğer sadece silindiyse, kurtarma çoğu zaman oldukça sağlam olur. Kamera hızlı biçimlendirme yaptıysa, yine de mümkün. Derin/tam biçimlendirme yapıldıysa ya da sonrasında kayıt yapmaya devam ettiyseniz, evet… pek iyi değil.
Ayrıca, kurtarma araçlarına atlamadan önce, varsa SD adaptöründeki küçük kilit anahtarını kapalı konuma getirin. Kusursuz değil ama etrafa bakınırken yanlışlıkla yazma işlemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Küçük bir şey ama yapmaya değer.
Birden fazla aracı hemen deneme yaklaşımına biraz katılmıyorum. Bazen insanlar panikleyip 4 farklı uygulama çalıştırıyor ve kart zaten sorunluysa tekrarlanan okumalarla daha da zorluyor. Ben önce tek bir ciddi araç seçerdim ve Disk Drill, SD kartlardan silinmiş videoları kurtarmak için dürüstçe mantıklı bir başlangıç noktası çünkü medya dosyalarını oldukça iyi işliyor ve fazla ileri gitmeden önce neler olduğunu görmenize izin veriyor. Bu başarısız olursa, o zaman ikinci bir seçeneğe geçin.
İnsanların unuttuğu bir başka şey de şu: kurtarılan bazı video dosyaları aslında iyidir ama küçük resim/üst veri bozulduğu için ilk bakışta ölü gibi görünürler. Bunları dışarı kopyalayın ve yalnızca Finder veya Windows önizlemesinde değil, VLC içinde test edin. Düzgün şekilde açıldığında mükemmel oynayan bozuk kliplerim oldu. Biraz sinir bozucu ama sürekli oluyor.
Kart tıklamaya başlarsa, kaybolursa ya da yanlış kapasite gösterirse, yazılımlarla uğraşmayı bırakın. İşte o nokta, kendin yap yaklaşımının durumu daha da kötüleştirdiği bölgedir.
SD kart video kaybıyla uğraşan insanlardan daha fazla örnek istiyorsanız, şu başlık ilgili: SD kartı yanlışlıkla biçimlendirdikten sonra videolar nasıl kurtarılır.
Kısa versiyon:
- Kartı kullanmayı bırakın
- Mümkünse kilitleyin
- Kart okuyucu kullanın
- Önce Disk Drill deneyin
- Kurtarılan dosyaları VLC içinde test edin
- Kart garip davranıyorsa, profesyonel laboratuvara gidin
Aşırı karmaşıklaştırmadan izlenebilecek muhtemelen en güvenli yol bu.
@vrijheidsvogel, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’ın zaten değindiklerine ekleyeceğim büyük şey: TRIM’in devrede olup olmadığını kontrol edin. Bazı daha yeni kartlarda ve cihazlarda, silinen bloklar insanların beklediğinden daha erken temizlenebiliyor. Her zaman değil, ama kart daha yeni bir telefondan, aksiyon kamerasından veya dahili depolama benzeri bir kurulumdan geldiyse, hızlıca durdurmuş olsanız bile kurtarma olasılığı düşebilir. Düz bir kamera SD kartında ise genellikle şansınız daha yüksektir.
Ayrıca tarama sonuçlarını orijinal adlara göre sıralamakla çok fazla zaman harcamazdım. Video kurtarmada zaman damgaları, dosya boyutu ve klibin gerçekten önizlenip önizlenemediği dosya adından daha kullanışlıdır.
Disk Drill hakkındaki görüşüm:
Artıları:
- kullanımı çok kolay
- yaygın video formatlarını bulmada iyi
- önizleme gereksiz dosyaları kaydetmekten kaçınmaya yardımcı oluyor
- silinmiş SD kart videoları için iyi bir ilk geçiş
Eksileri:
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı düşük
- derin taramalar çok fazla karmaşa döndürebilir
- bazen umut verici görünen ama tamamen oynatılamayan parçalar bulur
Disk Drill klipleri bulursa, önce yalnızca en önemli olanları farklı bir sürücüye kurtarın ve sadece ilk birkaç saniyeyi değil, tamamen test edin. Bazı hasarlı videolar iyi başlar ve yarısında bozulur.
Hemen tara tavsiyesine küçük bir itirazım var: görüntüler yerine konamazsa, önce kartın sağlığını ve bağlantı kararlılığını kontrol etmek için fazladan 5 dakika harcardım. Kötü bir okuyucu veya gevşek bir USB bağlantı noktası kurtarmayı gerekenden daha karmaşık hale getirebilir. Bazen sorun kartta değil, okuyucudadır.
Ayrıca videolar belirli bir kamera markasıyla çekildiyse, kullanılan formatı not edin. GoPro, DJI, Canon, Sony, araç kameraları ve dronlar klipleri tuhaf şekillerde depolayabilir ve bu da hangi kurtarılan dosyaların kullanılabilir olduğunu etkiler.