Mac bilgisayarımdaki önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve durumu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Gerçekten işe yarayan ve güvenle kullanılabilecek, güvenilir bir Mac dosya kurtarma yazılımı bulmaya çalışıyorum çünkü iş belgelerini ve fotoğrafları mümkün olan en kısa sürede kurtarmam gerekiyor.
Bunu Mac’te yaşadım ve evet, berbat bir durum. Fotoğraflar gitmiş, proje klasörleri kayıp, harici sürücü bağlanıyor ama hiçbir şey göstermiyor. İnsanların gözden kaçırdığı kısım ilk birkaç dakika. Başta yanlış bir şey yaparsanız, kurtarma işi çok hızlı şekilde zorlaşır.
Herhangi bir kurtarma uygulamasına dokunmadan önce ilk yapacağım şeyler:
- Sürücüye hemen veri yazmayı durdurun.
- Üzerine yeni dosyalar taşımayın.
- Şimdilik First Aid’e dokunmayın. Rastgele temizlik uygulamaları için de aynısı geçerli.
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı sürücüye geri değil.
- Sürücü bağlantıyı kesiyorsa, donuyorsa veya kararsız davranıyorsa, mümkünse önce bir imaj yedeği oluşturun.
Bu, SSD’lerde daha da önemli. Yeni Mac’lerde TRIM, silinen verileri çoğu insanın beklediğinden daha hızlı temizler. Bunu bir kez zor yoldan öğrendim ve kurtarma için kalan süre düşündüğümden daha kısaydı.
İyi bir derleme istiyorsanız, bu başlık güncel bazı Mac kurtarma araçlarını kapsıyor.
Benim bakacağım seçenekler şunlar olurdu:
- Disk Drill çoğu insana ilk önereceğim araç olurdu. Düzeni basit, APFS desteği iyi ve Apple Silicon sistemlerde sorunsuz çalışıyor. Silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş depolama alanları, SD kartlar ve harici SSD’lerde iyi iş çıkardığını gördüm. Önizleme özelliği çok yardımcı oluyor ve bayt bayt imaj alma aracı, bir sürücü kararsız görünüyorsa kullanışlı.
- PhotoRec aklımda tuttuğum ücretsiz seçenek. Görünümü pek iyi değil, terminal ağırlıklı ve tıkla-kullan isteyenler için dostça sayılmaz. Yine de hasarlı kartlarda veya zorlu kurtarma durumlarında beklenenden iyi iş çıkarıyor. Eksisi ise genelde dosya adlarını ve klasör düzenini kaybetmeniz; bu da çok hızlı şekilde karmaşık hale geliyor.
- R-Studio daha zor işler için. RAID, bozuk bölümler, dosya sistemi hasarı, bu tarz şeyler. Ciddi bir yazılım. Ne baktığını zaten bilmiyorsa yeni bir kullanıcıyı buna yönlendirmezdim, çünkü arayüzü oldukça yoğun hissettiriyor.
- Daha basit bir şey istiyorsanız iBoysoft Data Recovery de gayet uygun. APFS desteği fena değil ve küçük ücretsiz kurtarma limiti, tüm sürücüyü çekmek yerine sadece birkaç dosyaya ihtiyacınız olduğunda işe yarıyor.
Eğer benim Mac’im olsaydı ve sorun silinen dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, bozulmuş bir SD kart veya garip davranan bir harici sürücü gibi normal bir şey olsaydı, Disk Drill ile başlardım. Makul kurtarma başarısı ile kolay kullanım arasında en az yorucu denge gibi geliyor. Terminal’de rahatsanız ve ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec sonrasında ayıklaması biraz uğraştırıcı olsa da hâlâ sonuç veriyor.
Basit tutardım. Dosyalarınız Mac’in dahili SSD’sinden silindiyse, Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra Mac’in ne kadar süre kullanılmaya devam edildiğine bağlı olarak şansınız büyük ölçüde değişir. Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim, insanlar PhotoRec’e fazla hızlı yöneliyor. Sağlam bir araç, ama kaybolan dosya adları ve klasör karmaşası onu iş belgeleri için uğraştırıcı hale getiriyor.
Kısa listem:
- Mac için Disk Drill. Çoğu kişi için en iyi ilk tercih. Temiz arayüz, iyi APFS desteği, güçlü önizlemeler. Belgeler için birçok ücretsiz araçtan daha iyi. Hızlıca Mac dosya kurtarma yazılımına ihtiyacınız varsa, önce bunu denerdim.
- EaseUS Data Recovery Wizard. Basit silme işlemleri için fena değil. R-Studio’dan daha kolay, zorlu durumlarda daha zayıf.
- Sürücüde dosya sistemi hasarı veya bölüm sorunları varsa R-Studio. Daha doğru, daha az kullanıcı dostu.
İnsanların gözden kaçırdığı bir şey daha var. Bulut senkronizasyon çöp kutusunu da kontrol edin. iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, Google Drive. Bunu bir kez yaşadım ve dosyayı 20 dakika sonra orada buldum. Aptal gibi hissettim, ama neyse.
Mac kurtarma uygulaması seçeneklerine hızlı bir görsel bakış istiyorsanız, şu Mac dosya kurtarma yazılımı karşılaştırma Reeli göz atması kolaydır.
Bugün silinen bir iş belgesiyse, Disk Drill ile başlardım. Kurtarılan dosyaları Mac’inize değil, harici bir sürücüye kaydedin.
@mikeappsreviewer ve @stellacadente’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kurtarma yazılımına zaman harcamadan önce, insanların unuttuğu sıkıcı Mac’e özgü şeyleri kontrol edin.
- Finder’da, Pages, Numbers, Keynote veya bazı üçüncü taraf uygulamalardaki bir belgeyse ‘Dosya > Şuna Geri Dön’ seçeneğini kullanın
- Yedekleme diskiniz takılı olmasa bile Time Machine yerel anlık görüntülerini kontrol edin
- Yalnızca Finder’da değil, web üzerinden iCloud Drive’ın Son Silinenler bölümüne bakın
- Masaüstü/Belgeler eşzamanlamasındaysa, bazen dosya yerelde ‘kaybolmuş’ görünür ama hâlâ iCloud’da duruyordur
Bunların hiçbiri işe yaramazsa, o zaman evet, gerçek bir Mac dosya kurtarma yazılımı kullanın. Benim görüşüm onlarınkinden biraz farklı: sürücü hasarlı değilse en güçlü araçla başlamazdım. macOS’ta basit bir yanlışlıkla silme durumunda, Disk Drill genelde en az uğraştıran seçenektir ve dosyaların hâlâ kurtarılabilir olup olmadığını doğrulamak için hızlıdır. Bu önemli çünkü dahili SSD’lerde bazen dürüst cevap ‘TRIM onu çoktan yok etti’ olur ve hiçbir uygulama bunu sihirli şekilde düzeltemez.
R-Studio harika, ancak normal bir ‘Çöp Kutusu boşaltıldı’ vakası için gereğinden fazla olabilir. EaseUS çalışıyor, ama önizlemelerde karışık sonuçlar aldım, bu yüzden iş belgeleri için pek sevmiyorum.
Ayrıca, bu dahili Mac SSD’si yerine harici bir HDD ise, şansınız çok daha yüksek.
Daha fazla silinen dosyalar ve SSD kurtarma için en iyi Mac veri kurtarma yazılımı önerisi istiyorsanız, o başlığa da göz atmaya değer.
Kısa sürüm:
- Dahili SSD + Mac’i kullanmaya devam etmek = daha düşük ihtimal
- Harici sürücü veya SD kart = daha iyi ihtimal
- Önce Disk Drill
- Başka bir sürücüye kurtarın
- Dosyalar aşırı kritikse, daha kötü hale getirmeden önce kendiniz uğraşmayı bırakın
Bunu bir keresinde pahalıya öğrenmiştim. Hiç eğlenceli değil.