Jak odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Nikon po usunięciu obrazów RAW?

Przypadkowo usunąłem obrazy RAW z mojego aparatu Nikon przed wykonaniem kopii zapasowej, a niektóre z tych zdjęć pochodziły z ważnej sesji. Potrzebuję porady na temat najlepszego sposobu odzyskania usuniętych plików RAW Nikon z aparatu lub karty pamięci bez powodowania dalszej utraty danych.

Utrata zdjęć z Nikona nie zawsze oznacza, że przepadły na dobre. Przekonałem się o tym boleśnie po zbyt szybkim wyczyszczeniu karty. Najważniejsze nie było samo usunięcie. Liczyło się to, co stało się później.

Jeśli to przydarzyło się Tobie, przestań teraz używać karty. Żadnych nowych zdjęć. Żadnego ponownego formatowania. Nie kopiuj na nią żadnych plików. Usunięte obrazy często pozostają na karcie, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Gdy to się stanie, szanse na odzyskanie szybko maleją.

Większość aparatów Nikon zapisuje na kartach SD lub innych kartach wymiennych, więc zwykle chodzi tu o odzyskiwanie danych z karty pamięci, a nie o naprawę aparatu. Miałem lepsze wyniki po wyjęciu karty i użyciu czytnika kart w komputerze. Połączenie USB przez aparat wydawało się wolniejsze i mniej niezawodne.

Jeśli nie masz kopii zapasowej, oprogramowanie do odzyskiwania danych jest zwykle pierwszą rzeczą, której warto spróbować. Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Rozpoznaje typy plików Nikona, takie jak NEF, NRW i JPEG, i nie musiałem przekopywać się przez stertę ustawień, żeby zacząć.

Oto proces, którego bym się trzymał.

1. Wyjmij kartę SD z Nikona.
  2. Podłącz kartę do komputera za pomocą czytnika kart.
  3. Zainstaluj Disk Drill na komputerze. Nie instaluj go na karcie SD.
  4. Wybierz kartę SD w aplikacji i kliknij Szukaj utraconych danych.
  5. Użyj Universal Scan. W moim przypadku dobrze działał przy usuniętych zdjęciach i szybko sformatowanych kartach.
  6. Gdy skanowanie się zakończy, podejrzyj obrazy. Jeśli otwierają się i wyglądają normalnie, odzyskiwanie zwykle przebiega lepiej.
  7. Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub innym dysku. Nie umieszczaj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeśli potrzebujesz też plików wideo, uruchom Advanced Camera Recovery po pierwszym skanowaniu. Niektóre nagrania z aparatu są dzielone na karcie, a zwykłe skanowanie pomija ich fragmenty. Ten tryb pomógł w przypadkach, gdy materiał początkowo się nie pojawiał.

Jest kilka rzeczy, które często wprowadzają ludzi w błąd.

1. Jeśli karta wygląda na pustą, nie zakładaj, że to koniec. Widziałem to po usunięciu danych, uszkodzonym systemie plików i szybkim formatowaniu. Jeśli stare dane nie zostały nadpisane, nadal jest szansa.
  2. Jeśli odzyskasz pliki RAW w formacie NEF, a Windows odmawia ich otwarcia, nie traktuj tego jako dowodu, że są uszkodzone. Możliwe, że potrzebujesz tylko oprogramowania z obsługą Nikon RAW.
  3. Odzyskane pliki często wracają z dziwnymi nazwami albo bez oryginalnych folderów. Irytujące, jasne. Ale to normalne. Narzędzia do odzyskiwania często odbudowują pliki na podstawie sygnatur zamiast starej tablicy plików.

Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź, czy nie zrobiłeś już gdzieś kopii i o niej nie zapomniałeś. Kiedyś znalazłem brakujące zdjęcia w starym folderze importu na laptopie. Przejrzyj komputer, dyski zewnętrzne, SnapBridge, Nikon Image Space, Google Photos, Dropbox lub dowolną usługę synchronizacji, której używałeś podczas wyjazdu.

Jest moment, w którym przestałbym robić to samodzielnie. Jeśli żaden komputer nie wykrywa karty SD, jeśli karta ma uszkodzenia fizyczne albo jeśli podczas skanowania ciągle traci połączenie, zostaw ją w spokoju. Uszkadzająca się karta pogarsza swój stan przy kolejnych odczytach. Na tym etapie większy sens ma profesjonalna usługa odzyskiwania danych.

Więc tak, nawet bez kopii zapasowej usunięte pliki Nikon RAW, opróżniona karta albo karta, która nagle pokazuje się jako pusta, nie zawsze oznaczają całkowitą stratę. Działaj szybko, przestań zapisywać cokolwiek na karcie i przeskanuj ją, zanim dotknie jej cokolwiek innego. To daje największą szansę.

Po pierwsze, nie ufaj aparatowi. Ufaj karcie.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: przestań teraz robić zdjęcia na tej karcie Nikona. Ale dodałbym jeszcze jedno. Jeśli te zdjęcia są bardzo ważne, zrób obraz karty bajt po bajcie, zanim ją przeskanujesz. Użyj narzędzia takiego jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager albo dd na Macu/Linuxie. Pracuj na obrazie, nie na oryginalnej karcie. Jeśli aplikacja do odzyskiwania się zawiesi albo karta zacznie dziwnie działać, nadal będziesz mieć czystą kopię. Ludzie pomijają ten krok i potem tego żałują.

W przypadku plików Nikon RAW potrzebujesz programu do odzyskiwania z solidną obsługą NEF. Disk Drill to całkiem dobra opcja, zwłaszcza jeśli chcesz podglądy i prosty proces skanowania. Jeśli pliki wrócą, ale nie będą się otwierać, najpierw sprawdź je w Nikon NX Studio. Podgląd systemu Windows kiepsko sobie z tym radzi i potrafi dawać fałszywe alarmy.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Wyjmij kartę SD lub CFexpress.
  2. Utwórz pełny obraz karty na komputerze.
  3. Przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill.
  4. Posortuj wyniki według typu plików, najpierw szukaj .NEF.
  5. Odzyskaj pliki na inny dysk.

W jednym miejscu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer. Nie skanowałbym w kółko oryginalnej karty wieloma aplikacjami jedna po drugiej, jeśli wydaje się niestabilna. Więcej odczytów z uszkadzającej się karty to niezbyt mądry pomysł.

Sprawdź też importy Nikon SnapBridge, pamięć podręczną Lightrooma i foldery tymczasowe. Kiedyś znalazłem tam usunięte RAW-y. Głupie, ale zadziałało.

Jeśli chcesz przyzwoite wyjaśnienie, warto rzucić okiem na to, recenzja Disk Drill z prawdziwymi testami odzyskiwania.

Jeśli komputer nie widzi karty, karta się rozłącza albo robi się gorąca, przestań. To moment, w którym domowe działania bardzo szybko zamieniają się w utratę danych.

Po pierwsze, tak naprawdę rozdzieliłbym dwa przypadki, które zbyt często wrzuca się do jednego worka: usunięte pliki kontra uszkodzona struktura karty. @mikeappsreviewer i @sognonotturno już omówili kwestię „przestań używać karty”, i to jest słuszne, ale nie traciłbym od razu wieczności na testowanie każdej możliwej aplikacji do odzyskiwania. To może zamienić sytuację, którą da się odzyskać, w bałagan, jeśli karta działa niestabilnie.

To, co zrobiłbym dalej, to sprawdzenie karty Nikon z nastawieniem tylko do odczytu. Jeśli komputer normalnie widzi kartę, sprawdź jej pojemność i zajęte miejsce. Czasem pliki RAW nadal tam są, ale katalog jest uszkodzony, a aplikacje takie jak Nikon NX Studio lub Lightroom potrafią czasem „zobaczyć” pliki, których Eksplorator/Finder uparcie nie pokazuje. Dziwne, ale tak bywa.

Poza tym, jeśli był to Nikon z dwoma slotami i w którymkolwiek momencie było włączone nagrywanie kopii zapasowej, sprawdź drugą kartę, zanim zrobisz cokolwiek innego. To samo dotyczy sesji tethered, folderów automatycznego importu Lightrooma oraz ostatnich lokalizacji importu w Windows/macOS. Ludzie pomijają oczywiste rzeczy, bo wpadają w panikę.

Jeśli rzeczywiście potrzebujesz oprogramowania, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć RAW z Nikona, szczególnie plików NEF, ponieważ całkiem dobrze rozpoznaje sygnatury plików z aparatów i pozwala podejrzeć możliwe do odzyskania obrazy. Nadal porównałbym wyniki z zaufaną listą najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych dla kart SD, zdjęć RAW i usuniętych plików z aparatu, zanim cokolwiek skreślisz.

Jedna mała niezgoda z pomysłem, że „podgląd oznacza, że wszystko jest w porządku”: podgląd dowodzi tylko, że część pliku da się odczytać. Duże pliki NEF nadal mogą odzyskać się częściowo uszkodzone. Dlatego po odzyskaniu otwieraj je w NX Studio lub Capture One, a nie tylko w aplikacji Zdjęcia systemu Windows.

Jeśli karta prosi o sformatowanie, zignoruj to. Jeśli zaczyna się rozłączać, przestań działać samodzielnie natychmiast. Wtedy profesjonalne odzyskiwanie jest mniej naciąganiem, a bardziej koniecznością.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @sognonotturno, @kakeru i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy aparat utworzył pliki sidecar lub mniejsze pliki towarzyszące. Niektóre Nikony tworzą pary JPG+RAW i nawet jeśli pliki NEF zniknęły, pliki JPG mogą nadal być na karcie, w folderze transferowym albo w oprogramowaniu katalogującym, o którym zapomniałeś. Sprawdź też wpisy Missing Photos w Lightroom Classic oraz ostatnią lokalizację importu w Nikon NX Studio, zanim podejmiesz dalsze działania związane z odzyskiwaniem.

Trochę nie zgadzam się z pomysłem, że podgląd odzyskanych plików mówi ci wiele. W przypadku NEF podgląd może pochodzić z osadzonego pliku JPEG, podczas gdy same dane RAW są uszkodzone. Prawdziwym testem jest to, czy NX Studio, Capture One lub Lightroom potrafią w pełni wyrenderować i edytować plik.

Jeśli robisz to samodzielnie, Disk Drill jest rozsądnym wyborem do odzyskiwania plików Nikon RAW.

Zalety:

• Dobre wykrywanie plików NEF
  • Łatwe filtrowanie i podgląd
  • Przyjazny, jeśli nie znasz się dobrze na narzędziach do odzyskiwania

Wady:

• Może zwracać wiele fałszywie pozytywnych fragmentów na uszkodzonych kartach
  • Oryginalne nazwy plików i foldery mogły zniknąć
  • To nie jest moje ulubione narzędzie, jeśli karta jest fizycznie niestabilna

Moja dodatkowa sugestia: po odzyskaniu posortuj pliki według rozmiaru. Małe pliki NEF to często śmieci, podczas gdy pliki zbliżone rozmiarem do normalnego rozmiaru RAW z twojego aparatu są bardziej obiecujące. To oszczędza sporo czasu. Jeśli karta pokazuje błędy odczytu w Event Viewer lub macOS Console, na tym poprzestań i najpierw wykonaj klon albo oddaj to specjaliście.