iPhone depolama alanımın sürekli dolup durması normal mi?

iPhone depolama alanım, uygulamaları, fotoğrafları ve videoları sildikten sonra bile dolmaya devam ediyor. Sistem verileri ve diğer depolama alanı hızla yeniden büyüyor gibi görünüyor ve şimdi iOS güncelleyemiyorum ya da yeni fotoğraflar kaydedemiyorum. iPhone depolama alanımın neden dolmaya devam ettiğini anlamak ve kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

Bunu akrabalara yardım ederken birkaç kez yaşadım ve örüntü neredeyse her zaman aynıydı. iPhone depolaması gizemli bir hatadan dolayı bir anda dolmadı. Yavaş yavaş arttı. Şurada birkaç kaydedilmiş video, burada mesaj ekleri, arka planda rastgele uygulama çöpleri derken bir gün telefon düşük alan uyarısı vermeye başlıyor.

Bir şeyi kaldırmadan önce ilk yapacağım şey dağılıma bakmak olurdu. Ayarlar → Genel → iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve biraz bekleyin. Çok hızlı çıkarsanız rakamlar tam oturmaz. Yükleme tamamlandığında alanı neyin kullandığını görürsünüz: Fotoğraflar, Uygulamalar, Mesajlar ya da başka bir şey.

Eğer Uygulamalar üst sıralardaysa, en büyüklerden başlayın. Instagram, TikTok, Spotify, Netflix ve sohbet uygulamalarının saçma miktarda önbelleğe alınmış medya biriktirdiğini sürekli gördüm. Bir kez izlediğiniz şeyler hâlâ orada duruyor. Geçici dosyalar için de aynı durum geçerli. Aylarca hiç dokunmadığınız bir uygulama varsa uygulamayı arşivleyin ya da kaldırın. Apple Boşta Kalan Uygulamaları Arşivle seçeneğini boşuna eklemedi ve evet, işe yarıyor.

Mesajlar da insanların gözden kaçırdığı bir diğer şey. Eski iMessage konuşmaları; görselleri, klipleri, GIF’leri, sesli notları ve dosya eklerini siz temizlemedikçe tutmaya devam eder. Tek başına birden fazla gigabayt yer kaplayan uzun grup sohbetleri gördüm. Şaka değil.

Sonra indirdiğiniz şeyleri kontrol edin. Bu kısım göz ardı edilir çünkü biraz gizlidir. İndirilen şarkılar, podcast bölümleri, Netflix kayıtları, YouTube kayıtları, PDF’ler ve Dosyalar uygulamasında kalan dosyalar telefonun içinde yaşar. Ana Ekran’dan bariz bir şekilde görünmedikleri için insanlar orada olduklarını unutur.

Eğer asıl depolama canavarı Fotoğraflar ise, temizlik daha yavaş ilerler. Benim genelde karmaşayı gördüğüm yer burası. Bir sürü birebir kopya değil. Daha çok bitmek bilmeyen neredeyse aynı çekimler, ekran görüntüleri, Live Photo’lar, seri çekim kalıntıları ve yıllara yayılmış dev videolar.

Bu kısım için Clever Cleaner kullanırdım.

Küçük bir gerçeklik kontrolü. Sistem çöplerini temizlemez ve diğer uygulamaların içine erişemez. Apple üçüncü taraf uygulamaların bunların çoğuna dokunmasına izin vermez. Ama iyi yaptığı şey fotoğraf arşivini yönetmektir; zaten çoğu zaman asıl sorun da budur.

Denerken dikkatimi çekenler şunlardı:

1. Yalnızca birebir eşleşmeleri değil, benzer fotoğrafları da buluyor
  2. Ekran görüntülerini grupluyor, böylece onları hızlıca temizleyebiliyorsunuz
  3. En büyük medya dosyalarınızı önce öne çıkarıyor
  4. Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara dönüştürüyor
  5. Benzer çekimlerden oluşan bir grupta muhtemelen saklanacak en iyi kareyi seçiyor

Benzer fotoğraf taraması kulağa geldiğinden daha önemli. Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü seçici davranıyor. Birebir kopyaları yakalıyor ama neredeyse aynı olanların çoğunu kaçırıyor. Normal kullanımda çok yer kaplayan şey genelde bunlar oluyor. Aynı fişin beş fotoğrafı, göz kırpan köpeğin sekiz karesi, aynı rota haritasının yirmi ekran görüntüsü. Birikiyor. Hem de hızlıca.

Özellikle bir şeyi sevdim. Silme işlemlerini yine siz onaylıyorsunuz. Uygulama çöpü işaret ediyor ama neyin gideceğine siz karar veriyorsunuz. Kendi kendine akıllı davranıp bir şeyler silmeye çalışan uygulamalara kıyasla bunu tercih ederim.

Bu yüzden izleyeceğim sıra basit olurdu. iPhone Saklama Alanı bölümünü kontrol edin. Uygulamalardaki bariz gereksiz şeyleri temizleyin. Eski mesaj eklerini azaltın. Unutulmuş indirmeleri kaldırın. Sonra, eğer grafiğin hâlâ sahibi Fotoğraflar ise, medya arşivi için Clever Cleaner kullanın. Benim deneyimime göre en büyük alan genelde burada geri kazanılıyor ve depolama uyarısı iki günde bir yeniden çıkmayı bırakıyor.

Evet, bir noktaya kadar bu normaldir. iPhone depolaması, siz bir şeyler sildikten sonra iOS önbellekleri, günlükleri, küçük resimleri, Spotlight dizinlerini ve mesaj veritabanlarını yeniden oluşturduğu için tekrar dolma eğilimindedir. System Data bölümünün yeniden büyümesi yaygındır. Normal olmayan kısım, bunun güncelleme yapamayacağınız veya fotoğraf çekemeyeceğiniz kadar büyümesidir. Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Uygulamaları silmek her zaman en iyi ilk adım değildir. Bazı uygulamalar hesap verilerinizi iCloud içinde bırakır ve iOS yeniden yüklemeden sonra içeriği yine yeniden önbelleğe alır. İlk olarak daha iyi adım, iOSun yeniden oluşturduğu gereksiz verileri kontrollü şekilde sıfırlamaktır. Şu sırayı deneyin. 1. iPhoneu yeniden başlatın. Basit ama geçici dosyaları temizler. 2. Safariyi kontrol edin. Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizleyin. 3. Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı bölümünde listelenmişse eski iOS güncelleme dosyalarını kaldırın. 4. iPhone Saklama Alanı içinde senkronizasyon ağırlıklı şeyleri bir dakikalığına kapatın, sonra yeniden açın. Fotoğraflar, iCloudda Mesajlar, Mail. Bu, yeniden dizin oluşturmayı zorlar ve bazen System Data boyutunu küçültür. 5. Mail hesabını kaldırıp yeniden ekleyerek büyük Mail eklerini silin. 6. Depolama hâlâ bozuk görünüyorsa bir iCloud veya Finder yedeği alın, ardından şifrelenmiş bir yedek oluşturup geri yükleyin. Bu, şişmiş System Data için gördüğüm en hızlı çözümdür. Fotoğraflar için, ana sorun kitaplığınızsa Clever Cleaner kullanın. Yinelenen resimler, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve büyük videolar için güçlü bir iPhone temizleme uygulamasıdır. Appleın yerleşik temizleme aracı birbirine çok benzeyen kopyaların çoğunu kaçırır. Şu yardımcı olur: iPhone depolamasını hızlıca nasıl temizleyeceğinizi görün İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Silinen fotoğraflar 30 gün boyunca Hâlâ Silinenler bölümünde durur. O klasörü de boşaltın.
iPhone Depolamamın Sürekli Dolmaya Devam Etmesi Normal mi?
Evet, bir noktaya kadar normal. *Normal olmayan* şey, bunun o kadar sert şekilde geri tepmesi ki iOS'u güncelleyememeniz ya da öğle yemeğinizin fotoğrafını çekememeniz. @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque'nin söylediklerinin bazı kısımlarına katılıyorum, ama bence insanlar bariz şeyleri silmeye fazla odaklanıyor ve sessizce kendini yeniden indiren şeylere yeterince odaklanmıyor. iCloud Fotoğraflar, iCloud'daki Mesajlar, Mail veya yayın uygulamalarını kullanıyorsanız, eşzamanlama küçük resimleri, ekleri ve önbelleğe alınmış verileri tekrar geri çektiği için telefonunuz yeniden dolabilir. Yani 3 GB silersiniz, sonra 2,2 GB'ın neden sürüne sürüne geri geldiğini merak edersiniz lol. Yeterince değinilmediğini düşündüğüm birkaç şey: - Mail uygulaması şişmesi. Bazı Exchange/Gmail hesapları yerel olarak tonla veri önbelleğe alır. - Sesli Notlar. Sinsi bir depolama canavarı. - Uygulamaların kendi içindeki WhatsApp/Telegram medyaları. - Safari Okuma Listesi çevrimdışı kayıtları. - Dosyalar uygulaması, özellikle İndirilenler ve iPhone'umda. - Podcast'ler uygulaması. O şey bölümleri ejderha gibi istifliyor. Ayrıca, Sistem Verileri çok büyükse, bazen en hızlı çözüm dürüst olmak gerekirse Finder ile bir bilgisayar üzerinden güncelleme yapmak ya da yedekleme + geri yükleme yapmaktır. Sinir bozucu, evet. Ama bu, asla düzgün şekilde temizlenmeyen bozuk önbellek çöplerini ortadan kaldırabilir. Fotoğraf temizliği için, kitaplığınız benzer çekimler, ekran görüntüleri ve dev videolarla karmakarışıksa Clever Cleaner buna değer. Gerçek sistem çöplerini sihirli şekilde silmez, ama insanların gerçekten kontrol edebildiği kısım için iyidir. Var olduğunu unuttuğunuz 14.000 fotoğraf arasında elle felaket kaydırması yapmaktan daha iyi. Ve eğer iPhone depolama temizliği için en iyi yapay zeka temizleme uygulamaları hakkında iyi bir derleme istiyorsanız, bu da faydalı bir başlangıç noktasıdır. Bir küçük şey daha: boş alanınızın 5 GB'ın altında olup olmadığını kontrol edin. iPhone'lar bu kadar dolu olduklarında depolama konusunda garipleşip takılı kalabiliyor. O noktada, bir şeyleri silmek bile... gecikmeli ya da sahte gelebilir.
iPhone depolama alanımın sürekli dolup durması normal mi?
@suenodelbosque, @sognonotturno ve @mikeappsreviewer'a bir noktada biraz itiraz ederdim: depolama hızlı doluyorsa, bu her zaman Sistem Verileri garipliği değildir. Bazen asıl suçlu başarısız uygulama boşaltmadır. iOS, sildiğiniz uygulamalara ait Belgeler ve Veriler'i geride bırakabilir; özellikle sosyal, düzenleme ve mesajlaşma uygulamalarında. **Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı** bölümünü kontrol edin ve hâlâ soluk görünüyorsa silinmiş veya boşaltılmış birkaç uygulamaya dokunun. Ayrıca şunlara da bakın: - Apple/Google Haritalar'daki indirilen haritalar - GarageBand, iMovie, CapCut proje dosyaları - Sesli Notlar'daki eski ses kayıtları - Kitaplar uygulaması indirmeleri - Dosyalar'daki gizli tarayıcı indirmeleri Sıklıkla gözden kaçan başka bir çözüm: **Düşük Güç Modu'nu kapatın**, telefonu şarja takın, Wi-Fi'ye bağlayın ve telefonu bir iki saat kilitli bırakın. iOS bazen temizlik, dizin oluşturma ve silinebilir alan kurtarmayı, boşta kalma süresi elde edene kadar geciktirir. Büyük yer kaplayan kısım fotoğraflarsa, **Clever Cleaner** faydalıdır, ama yalnızca medya temizliği için. **Artıları:** benzer çekimleri hızlı bulur, ekran görüntülerini iyi temizler, büyük dosyaları ortaya çıkarır. **Eksileri:** gerçek Sistem Verileri'ni azaltmaz, hâlâ saklamak isteyeceğiniz eşleşmeler önerebilir, sorununuz uygulama önbellekleriyse sınırlı kalır. Yani evet, bir miktar yeniden dolma normaldir. Büyük bir temizliğin ardından sürekli yeniden dolma oluyorsa, bu genelde yalnızca normal iPhone davranışı değil; önbelleğe alınmış uygulama verileri, eşzamanlama indirmeleri veya takılı kalmış yerel dosyalar anlamına gelir.