Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego Maca i opróżniłem Kosz, zanim zdałem sobie z tego sprawę. Próbuję znaleźć niezawodne oprogramowanie do odzyskiwania plików na Maca, które naprawdę działa i jest bezpieczne w użyciu, ponieważ muszę jak najszybciej odzyskać dokumenty służbowe i zdjęcia.
Przerabiałem to na Macu i tak, to jest beznadziejne. Zdjęcia zniknęły, folderów projektowych brakuje, dysk zewnętrzny się montuje, ale nic nie pokazuje. Część, którą ludzie pomijają, to pierwsze kilka minut. Jeśli na początku zrobisz coś niewłaściwego, odzyskiwanie bardzo szybko staje się trudniejsze.
To zrobiłbym najpierw, zanim uruchomisz jakąkolwiek aplikację do odzyskiwania:
- Natychmiast przestań zapisywać cokolwiek na dysku.
- Nie przenoś na niego nowych plików.
- Na razie nie uruchamiaj Pierwszej pomocy. To samo dotyczy losowych aplikacji do czyszczenia.
- Odzyskane pliki zapisuj na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym.
- Jeśli dysk zrywa połączenie, zawiesza się albo działa niestabilnie, najpierw utwórz kopię obrazu, jeśli masz taką możliwość.
Ma to jeszcze większe znaczenie w przypadku dysków SSD. W nowszych Macach TRIM usuwa skasowane dane szybciej, niż większość osób się spodziewa. Sam nauczyłem się tego w bolesny sposób i okno na odzyskanie danych było krótsze, niż myślałem.
Jeśli chcesz sensowne zestawienie, ten wątek omawia kilka aktualnych narzędzi do odzyskiwania danych na Macu.
To te, którym bym się przyjrzał:
- Disk Drill to narzędzie, które poleciłbym większości osób jako pierwsze. Układ jest prosty, obsługa APFS dobra, a na systemach Apple Silicon działa bezproblemowo. Widziałem, jak dobrze radzi sobie z usuniętymi plikami, sformatowanymi nośnikami, kartami SD i zewnętrznymi dyskami SSD. Funkcja podglądu bardzo pomaga, a narzędzie do tworzenia obrazu bajt po bajcie przydaje się, gdy dysk wygląda na niestabilny.
- PhotoRec to darmowa opcja, o której nadal pamiętam. Jest brzydki, mocno oparty na Terminalu i mało przyjazny, jeśli wolisz klikanie. Mimo to przy uszkodzonych kartach albo trudniejszych przypadkach odzyskiwania radzi sobie zaskakująco dobrze. Minusem jest to, że zwykle tracisz nazwy plików i układ folderów, a to szybko robi się chaotyczne.
- R-Studio jest do trudniejszych zadań. RAID, uszkodzone partycje, uszkodzenia systemu plików i tym podobne. To poważne oprogramowanie. Nie kierowałbym do niego nowego użytkownika, jeśli nie wie już, na co patrzy, bo interfejs wydaje się przeładowany.
- iBoysoft Data Recovery sprawdzi się, jeśli chcesz czegoś prostszego. Obsługa APFS jest przyzwoita, a niewielki darmowy limit odzyskiwania pomaga, gdy potrzebujesz tylko garści plików zamiast odzyskiwania całego dysku.
Gdyby to był mój Mac i problem dotyczył czegoś typowego, jak usunięte pliki, opróżniony Kosz, uszkodzona karta SD albo zewnętrzny dysk zachowujący się dziwnie, zacząłbym od Disk Drill. To wydaje się najmniej bolesnym połączeniem sensownego odzyskiwania i łatwości użycia. Jeśli dobrze czujesz się w Terminalu i chcesz darmowej opcji, PhotoRec nadal daje wyniki, nawet jeśli późniejsze porządkowanie odzyskanych plików bywa trochę uciążliwe.
Zachowałbym prostotę. Jeśli Twoje pliki zostały usunięte z wewnętrznego dysku SSD Maca, szanse bardzo zależą od tego, jak długo Mac był używany po opróżnieniu Kosza. Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, ludzie zbyt szybko sięgają po PhotoRec. To solidne narzędzie, ale utrata nazw plików i bałagan w folderach sprawiają, że jest uciążliwe przy dokumentach roboczych.
Moja krótka lista:
- Disk Drill dla Maca. Najlepszy pierwszy wybór dla większości osób. Czysty interfejs, dobra obsługa APFS, mocne podglądy. Lepszy do dokumentów niż wiele darmowych narzędzi. Jeśli szybko potrzebujesz oprogramowania do odzyskiwania plików na Macu, to od tego zacząłbym.
- EaseUS Data Recovery Wizard. Przyzwoity przy prostych usunięciach. Łatwiejszy niż R-Studio, słabszy w trudniejszych przypadkach.
- R-Studio, jeśli dysk ma uszkodzenia systemu plików lub problemy z partycjami. Dokładniejszy, mniej przyjazny.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź też kosz synchronizacji w chmurze. iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, Google Drive. Sam kiedyś się na tym przejechałem i znalazłem tam plik 20 minut później. Głupio się poczułem, ale cóż.
Jeśli chcesz szybkie wizualne zestawienie opcji aplikacji do odzyskiwania danych na Macu, ten Reel z porównaniem oprogramowania do odzyskiwania plików na Macu łatwo przejrzeć.
Jeśli to dokument roboczy usunięty dzisiaj, zacząłbym od Disk Drill. Zapisuj odzyskane pliki na dysku zewnętrznym, nie na Macu.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @stellacadente: zanim poświęcisz czas na oprogramowanie do odzyskiwania danych, sprawdź nudne, typowo macowe rzeczy, o których ludzie zapominają.
- W Finderze użyj „Plik > Przywróć do”, jeśli był to dokument z Pages, Numbers, Keynote albo z niektórych aplikacji firm trzecich
- Sprawdź lokalne migawki Time Machine, nawet jeśli dysk kopii zapasowej nie był podłączony
- Zajrzyj do Ostatnio usuniętych w iCloud Drive w przeglądarce, nie tylko w Finderze
- Jeśli plik był synchronizowany w Desktop/Documents, czasem lokalnie jest „zniknięty”, ale nadal znajduje się w iCloud
Jeśli nic z tego nie pomoże, to tak, użyj faktycznego programu do odzyskiwania plików na Macu. Moje zdanie trochę się różni od ich opinii: nie zaczynałbym od najpotężniejszego narzędzia, chyba że dysk jest uszkodzony. Przy zwykłym przypadkowym usunięciu na macOS Disk Drill jest zazwyczaj najmniej irytującą opcją i pozwala szybko sprawdzić, czy pliki w ogóle da się jeszcze odzyskać. To ma znaczenie, bo na wewnętrznych dyskach SSD czasem uczciwa odpowiedź brzmi: „TRIM już to skasował” i żadna aplikacja tego magicznie nie naprawi.
R-Studio jest świetne, ale przy normalnym przypadku „opróżnionego Kosza” może być przesadą. EaseUS działa, ale miałem mieszane wyniki z podglądem, więc nie przepadam za nim przy dokumentach do pracy.
Poza tym, jeśli chodziło o zewnętrzny HDD zamiast wewnętrznego SSD Maca, twoje szanse są dużo większe.
Jeśli chcesz więcej najlepszych propozycji oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca dla usuniętych plików i odzyskiwania z SSD, ten wątek też warto przejrzeć.
Krótka wersja:
- Wewnętrzny SSD + dalsze używanie Maca = mniejsze szanse
- Dysk zewnętrzny lub karta SD = większe szanse
- Najpierw Disk Drill
- Odzyskuj na inny dysk
- Jeśli pliki są bardzo ważne, przestań działać samodzielnie, zanim pogorszysz sprawę
Nauczyłem się tego kiedyś w kosztowny sposób. Nic przyjemnego.