Mój zewnętrzny dysk twardy exFAT nagle przestał wyświetlać moje pliki po podłączeniu go do komputera. Dysk jest wykrywany, ale foldery wyglądają na brakujące lub nieczytelne. Próbuję odzyskać ważne zdjęcia i dokumenty, nie pogarszając sytuacji. Jakie narzędzia lub kroki do odzyskiwania danych z dysku twardego exFAT faktycznie się u was sprawdziły?
Jeśli to zewnętrzny dysk exFAT i przez przypadek usunąłeś folder, na razie przestań używać tego dysku. To najważniejsze. Usunięte pliki zwykle nie są od razu nadpisywane, więc jeśli od tego czasu nie zapisałeś na dysku wielu nowych danych, odzyskanie może nadal być możliwe.
Kilka rzeczy, których od razu bym unikał:
- Nie kopiuj niczego nowego na ten dysk.
- Nie formatuj go, nawet jeśli Windows wyskoczy z taką sugestią.
- Nie uruchamiaj CHKDSK, zanim nie spróbujesz odzyskać plików.
- Nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tym samym dysku zewnętrznym.
Zanim przejdziesz do oprogramowania do odzyskiwania, warto najpierw sprawdzić te nudne podstawy. Czasami Windows po prostu nie wyświetla plików prawidłowo.
- Użyj wyszukiwania Windows, aby znaleźć brakujące pliki lub nazwy folderów.
- Włącz Pokaż ukryte pliki w Eksploratorze plików.
- Otwórz Zarządzanie dyskami i upewnij się, że dysk jest widoczny z prawidłowym rozmiarem.
Jeśli pliki rzeczywiście zostały usunięte, Disk Drill dobrze sprawdził się u mnie, gdy miałem podobną sytuację z rodzinnymi zdjęciami. Zainstalowałem go na komputerze, a nie na dysku zewnętrznym, a następnie podłączyłem dysk exFAT.
Ponieważ nie byłem całkowicie pewien, czy dysk jest sprawny, najpierw utworzyłem obraz dysku i przeskanowałem go zamiast skanować bezpośrednio oryginalny dysk. Potem uruchomiłem Universal Scan, poczekałem na zakończenie, podejrzałem pliki i odzyskałem je na inny dysk.
Wersja dla Windows daje 100 MB darmowego odzyskiwania, więc możesz przynajmniej potwierdzić, czy twoje pliki da się odzyskać, zanim za cokolwiek zapłacisz.
Jeśli usunięte pliki to filmy z kamery lub drona, Disk Drill ma też Advanced Camera Recovery (ACR). Może to pomóc w przypadku pofragmentowanych plików wideo, których zwykłe skanowanie czasami nie składa poprawnie.
Jeśli Disk Drill nie znajdzie niczego przydatnego, warto też przyjrzeć się TestDiskowi, zwłaszcza jeśli sama partycja exFAT jest uszkodzona. Jest darmowy, ale niezbyt przyjazny dla początkujących, więc przygotuj się na więcej ręcznej pracy.
Jedno zastrzeżenie: jeśli dysk klika, zrywa połączenie, pokazuje niewłaściwą pojemność albo nie jest wykrywany na wielu komputerach, przestałbym uruchamiać na nim narzędzia do odzyskiwania. To zaczyna brzmieć jak problem sprzętowy. W takim przypadku profesjonalne laboratorium odzyskiwania danych jest zwykle bezpieczniejszym rozwiązaniem. Wiele z nich oferuje darmową ocenę, a koszt może wynosić od kilkuset dolarów do ponad 1 000 USD w zależności od uszkodzeń. W przypadku niezastąpionych zdjęć lub ważnych dokumentów może to być lepsza droga.
To, czy ten dysk był ostatnio używany na Macu, w aparacie czy na komputerze z Windows, ma znaczenie, ponieważ exFAT może wyglądać na pusty po niebezpiecznym odłączeniu, nawet gdy obszar danych jest nadal w większości nienaruszony.
Na razie unikałbym monitów o „naprawę” i najpierw skopiował lub utworzył obraz dysku, jeśli możesz, a potem przeskanował kopię. Disk Drill lub podobne narzędzia mogą znaleźć pliki, ale jeśli struktura folderów zniknęła, odzyskane pliki prawdopodobnie wrócą z chaotycznymi nazwami zamiast oryginalnych, uporządkowanych folderów.
Spodziewaj się, że nazwy folderów będą pierwszą rzeczą, którą utracisz, jeśli katalog exFAT został uszkodzony. Rzeczywiste dane zdjęć i dokumentów mogą nadal tam być, ale mapa mówiąca ten plik należy do tego folderu pod tą nazwą może być właśnie tą uszkodzoną częścią. Więc tak, odzyskanie jest możliwe, ale nie zakładaj, że wszystko wróci dokładnie tak, jak wyglądał dysk wcześniej.
Zgadzam się z radą, żeby najpierw zrobić obraz, ale uważałbym z poświęcaniem zbyt dużej ilości czasu na grzebanie w Eksploratorze plików. Każde montowanie, odłączanie, próba podglądu albo komunikat pozwól systemowi Windows to sprawdzić to niewielka szansa na pogorszenie sytuacji, jeśli dysk jest niestabilny. Jeśli dysk brzmi normalnie i pozostaje podłączony, wykonaj obraz lub klon na inny dysk, a potem skanuj to. Jeśli się rozłącza, zawiesza Eksplorator albo otwiera się bardzo długo, przestań traktować to jak zwykły problem programowy.
Disk Drill nadaje się na pierwsze podejście, jeśli chcesz czegoś łatwiejszego w użyciu, zwłaszcza dlatego, że podgląd wyników pokazuje, czy skan znajduje prawdziwe pliki, czy tylko śmieci. Irytujące jest to, że odzyskiwanie z exFAT często daje duplikaty, częściowe pliki i ogólne nazwy, więc zaplanuj późniejsze porządki. W przypadku naprawdę ważnych danych nie naprawiaj woluminu tylko po to, żeby znów dało się go odczytać. Najpierw odzyskaj, później naprawiaj, a jeszcze lepiej wycofaj dysk z użycia po skopiowaniu z niego danych.
Dysk, który pokazuje prawidłową pojemność i pozostaje podłączony, to zupełnie inna sytuacja niż dysk, który pojawia się i znika, zawiesza okno albo zgłasza jakiś bezsensowny rozmiar, na przykład 32 MB. W pierwszym przypadku tak, odzyskiwanie programowe ma całkiem spore szanse. W drugim przypadku system plików może wcale nie być głównym problemem.
Irytujące w exFAT jest to, że dość często dane plików przetrwają, podczas gdy struktura folderów zostaje zniszczona. Więc jeśli go przeskanujesz i dostaniesz tysiące plików JPG, DOCX, PDF itd. z brzydkimi nazwami, to nie znaczy, że odzyskiwanie się nie udało. Może to oznaczać, że narzędzie znajduje surową zawartość plików zamiast starych wpisów katalogowych. To nadal da się wykorzystać, tylko jest bałagan.
Zgadzam się z radą „najpierw zrób obraz”, ale jeszcze przed długim skanowaniem sprawdziłbym nudną ścieżkę sprzętową. Spróbuj użyć innego kabla USB, tylnego portu USB na płycie głównej, jeśli to komputer stacjonarny, i unikaj hubów. Jeśli to przenośny dysk talerzowy, słabe zasilanie USB może sprawiać, że wygląda to jak uszkodzenie, podczas gdy w rzeczywistości po prostu się rozłącza. Jeśli dysk obsługuje SMART przez adapter USB, coś takiego jak CrystalDiskInfo może szybko podpowiedzieć, czy pojawiają się realokowane sektory, sektory oczekujące albo błędy rozłączenia. Nie testuj w nieskończoność, ale to może powiedzieć, czy masz do czynienia z chorym dyskiem, czy tylko z uszkodzonym woluminem exFAT.
Disk Drill jest rozsądnym wyborem, jeśli chcesz skanowania z prowadzeniem i podglądu, zwłaszcza w przypadku zdjęć i dokumentów. Część z podglądem ma większe znaczenie niż strona marketingowa, bo jeśli twoje rzeczywiste zdjęcia otwierają się w podglądzie, to wiesz, że odzyskiwanie nie polega tylko na wyświetlaniu losowych śmieci. Nadal odzyskiwałbym dane na całkowicie inny dysk, nigdy z powrotem na dysk exFAT. To samo dotyczy każdego narzędzia, płatnego czy darmowego.
Małe zastrzeżenie, o którym ludzie zapominają: jeśli ten zewnętrzny dysk jest w rzeczywistości SSD albo dyskiem opartym na pamięci flash i pliki zostały usunięte, TRIM/garbage collection mogą zmniejszyć twoje szanse. Jeśli foldery zniknęły tylko dlatego, że metadane exFAT zostały uszkodzone, to jest lepszy scenariusz. Tak czy inaczej, nie formatuj go najpierw, żeby go „naprawić”. Narzędzia do odzyskiwania wolą pracować z uszkodzonym stanem oryginalnym niż z nowo sformatowanym „czystym” dyskiem, który zdążył już nadpisać wskazówki.