Czy istnieje niezawodny sposób na automatyczne znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie wymknęła się spod kontroli po latach kopii zapasowych, zrzutów ekranu i zdjęć seryjnych, a teraz mam mnóstwo niemal identycznych zdjęć zajmujących miejsce. Próbuję znaleźć niezawodny sposób na automatyczne wykrywanie podobnych zdjęć na iPhonie, abym mógł uporządkować i usunąć nadmiarowe bez ręcznego przeglądania wszystkiego. Co sprawdza się do tego najlepiej?

Zacząłem od Apple Photos, bo pomyślałem, jasne, domyślna aplikacja powinna sobie z tym poradzić. Nie poszło dobrze.

Owszem, sortuje bibliotekę na kilka przydatnych sposobów. Daty, osoby, miejsca, typy multimediów. W porządku. Czego nie robi dobrze, to łączenie prawie identycznych zdjęć w sposób, który oszczędza czas. Jeśli zrobiłeś sześć zdjęć tego samego psa, pod tym samym kątem, w tej samej sekundzie, i tak musisz sam je przeglądać. Dość szybko zmęczyło mnie ręczne sprzątanie.

To, co sprawdziło się u mnie lepiej, to Clever Cleaner. Większość aplikacji do czyszczenia usuwam po dziesięciu minutach, bo zwykle pokazują wykresy pamięci, a potem każą całą pracę wykonać tobie. Ta zrobiła tę część, której oczekiwałem. Przeskanowała moją bibliotekę zdjęć, pogrupowała podobne obrazy w zestawy i wybrała Najlepsze ujęcie w każdym z nich.

Ku mojemu zaskoczeniu, te wybory były zazwyczaj trafne. Nadal sprawdzałem wszystko, co ważne, zanim coś usunąłem, głównie zdjęcia rodzinne i z podróży, ale przy przypadkowych powtórkach oszczędziło mi to mnóstwo stukania.

Proces, którego używałem, był prosty.

1. Zainstaluj Clever Cleaner i daj mu dostęp do swojej biblioteki Zdjęć.
  2. Otwórz sekcję Podobne.
  3. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Przejrzyj pogrupowane zdjęcia albo użyj Inteligentnego czyszczenia, jeśli chcesz, żeby aplikacja wybrała za ciebie.
  5. Jeśli sugerowane Najlepsze ujęcie wygląda na błędne, stuknij to, które chcesz zachować.
  6. Usuń dodatki, a potem wyczyść album Ostatnio usunięte, żeby pamięć naprawdę się zwolniła.

Skoro już tam byłem, zacząłem też używać kilku innych sekcji.

1. Heavies znalazło stare ogromne pliki wideo, o których zapomniałem, że leżą na moim telefonie.
  2. Kompresja wideo zmniejszyła klipy, które chciałem zachować, bez ich wyrzucania.
  3. Zrzuty ekranu wrzuciły lata zbędnych przechwyceń do jednego miejsca, dzięki czemu sprzątanie było mniej irytujące.
  4. Lives zamieniło Live Photos w standardowe zdjęcia i odzyskałem dzięki temu więcej miejsca, niż się spodziewałem.
  5. Tryb przesuwania dał mi szybszy sposób sortowania po jednym obrazie naraz, gdy nie chciałem, żeby automatyczny wybór czegokolwiek dotykał.

Jeśli chcesz pozostać przy własnych narzędziach Apple, nadal masz kilka sensownych ręcznych opcji.

1. Użyj karty Szukaj, aby wyszukać osobę, zwierzę, miasto, obiekt lub wydarzenie.
  2. Sprawdzaj zdjęcia z tego samego dnia lub wyjazdu, bo podobne ujęcia mają tendencję do gromadzenia się razem.
  3. Przejrzyj zdjęcia seryjne i zostaw najmocniejsze ujęcie.
  4. Przeglądaj albumy takie jak Osoby i zwierzęta, Podróże oraz Typy multimediów, żeby zmniejszyć bałagan przed usuwaniem.

Więc jeśli twoim celem jest znajdowanie grup podobnie wyglądających zdjęć zamiast przewijania bez końca, Apple Photos wydawało mi się zbyt manualne. Miałem więcej szczęścia z aplikacją stworzoną do czyszczenia.

Jeśli chcesz, aby było to automatyczne, najlepszym wyborem są aplikacje do czyszczenia od firm trzecich. Sam iPhone nadal słabo radzi sobie z wykrywaniem prawie identycznych zdjęć. Lepiej wychwytuje dokładne duplikaty niż podobne ujęcia. To ma znaczenie, bo serie zdjęć, rozmazane powtórki i 5 zdjęć tego samego paragonu tworzą największy bałagan.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Apple Photos wydaje się zbyt ręczne do tego zadania. Trochę nie zgadzam się jednak w jednej kwestii. Nie ufałbym zbytnio żadnemu automatycznemu usuwaniu, nawet z funkcją Best Shot. W przypadku zdjęć zwierząt, dzieci, podróży i słabego oświetlenia aplikacje pomijają subtelne różnice.

U mnie lepiej sprawdziło się czyszczenie w dwóch przebiegach:

1. Najpierw użyj Apple Photos do dokładnych duplikatów.
  2. Użyj Clever Cleaner do podobnych zdjęć, zrzutów ekranu, dużych filmów i Live Photos.
  3. Przejrzyj grupy przed usunięciem.

To połączenie zaoszczędziło mi najwięcej czasu i spowodowało mniej pomyłek.

Kilka praktycznych wskazówek:

1. Najpierw wyczyść zrzuty ekranu. To najszybsze efekty.
  2. Następnie sortuj według rozmiaru pliku. Filmy szybko zajmują miejsce.
  3. Serie zdjęć zostaw na koniec. Ich przegląd zajmuje więcej czasu.
  4. Opróżnij Ostatnio usunięte po każdym większym przebiegu, inaczej ilość wolnego miejsca się nie zmieni.

Jeśli chcesz więcej opinii użytkowników, ten wątek na forum Apple jest przydatny:
najlepsze sposoby na znajdowanie i usuwanie podobnych zdjęć na iPhonie

Krótko mówiąc, tak, jest na to niezawodny sposób. Użyj Apple Photos do duplikatów, a potem Clever Cleaner do podobnych zdjęć, które Apple pomija. Taka konfiguracja jest szybsza i mniej irytująca niż robienie wszystkiego ręcznie.

Podzieliłbym pojęcie niezawodnie na dwa różne zadania, bo ludzie zwykle wrzucają je do jednego worka:

1. znajdowanie dokładnych duplikatów
  2. znajdowanie wizualnie podobnych zdjęć

Tu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @voyageurdubois co do sformułowania. Naprawdę nie ma żadnej magicznej w pełni automatycznej opcji, której bezkrytycznie ufałbym w przypadku podobnych zdjęć. Automatyczne wykrywanie, tak. Automatyczne usuwanie, eee… nie, jeśli zależy ci na drobnych różnicach, takich jak otwarte oczy, lepsza ostrość albo kto patrzy w obiektyw.

Z mojego doświadczenia najlepiej działa używanie iPhonea jako ekranu do przeglądu, ale z aplikacją do czyszczenia, która wykonuje ciężką pracę związaną z sortowaniem. Clever Cleaner prawdopodobnie lepiej się sprawdzi, jeśli twoim celem jest automatyczne grupowanie niemal identycznych zdjęć zamiast ręcznego przekopywania się przez lata zalegających śmieci. Przydatne jest nie tylko to, że znajduje duplikaty, ale też to, że grupuje podobne ujęcia, które Apple Photos ma tendencję pozostawiać rozrzucone.

Moje zdanie jest takie:

• Apple Photos nadaje się do dokładnych duplikatów
  • Clever Cleaner lepiej radzi sobie z podobnymi zdjęciami
  • Nadal warto wszystko przejrzeć przed usunięciem czegokolwiek ważnego

Jedna rzecz, którą bym dodał, a której inni nie podkreślili wystarczająco mocno: uważaj na edytowane zdjęcia, warianty HDR i obrazy zsynchronizowane ze starych kopii zapasowych. Niektóre aplikacje mogą grupować je w dziwny sposób, więc najpierw przetestowałbym to na małej partii, zanim zaczniesz masowo usuwać 4000 obrazów i potem żałować swoich życiowych wyborów.

Poza tym, jeśli twoim głównym problemem jest chaos w bibliotece, a nie tylko miejsce na dysku, porządki rób w tej kolejności:

• zrzuty ekranu
  • pobrane memy/obrazy
  • zapisy z WhatsAppa lub Wiadomości
  • serie zdjęć
  • podobne zdjęcia z aparatu
  • filmy na końcu, jeśli szybko potrzebujesz miejsca

Ta kolejność wydaje się szybsza, bo szybko widać postępy i jest mniej decyzji w stylu czekaj, czy ja tego potrzebuję.

Aby uzyskać prosty przegląd sprytnych sposobów na usuwanie podobnych zdjęć na iPhonie, to jest podstawowa idea. Krótka wersja: tak, automatyczne wykrywanie podobnych zdjęć na iPhonie jest możliwe, ale niezawodna konfiguracja to sortowanie wspomagane aplikacją plus ręczny końcowy przegląd, a Clever Cleaner jest jedną z lepszych opcji do tego.

Jestem nieco mniej przekonany do automatyki, niż sugerują @voyageurdubois i @mikeappsreviewer. Wykrywanie może być automatyczne. Usuwanie nie powinno.

To, co faktycznie działa najlepiej na iPhonie, to podejście warstwowe:

• Apple Photos do prawdziwych duplikatów
  • Wyszukiwanie plus albumy do zawężania problematycznych obszarów
  • Aplikacja do czyszczenia do grupowania prawie identycznych zdjęć

Jedna rzecz, którą ludzie pomijają: najpierw użyj filtrów w Zdjęciach. Wejdź w Typy multimediów, Serie, Zrzuty ekranu, Selfie, Live Photos i nagrania ekranu. To porządkuje bałagan szybciej niż zaczynanie od całej biblioteki. Sprawdź też osobno zdjęcia zaimportowane ze starych kopii zapasowych, bo to właśnie stamtąd często biorą się dziwne łańcuchy duplikatów.

Clever Cleaner jest przydatny, jeśli Twoim głównym problemem są podobnie wyglądające ujęcia, a nie dokładne kopie.

Zalety:

• dobrze grupuje podobne zdjęcia
  • szybszy niż ręczne przeglądanie
  • pomocny także przy zrzutach ekranu i dużych plikach multimedialnych

Wady:

• sugestie najlepszego ujęcia nie zawsze wskazują to, które sam byś wybrał
  • może dziwnie grupować wersje edytowane i oryginalne
  • nadal wymaga ludzkiej oceny w przypadku ważnych wspomnień

Więc tak, Clever Cleaner to solidna opcja, ale nie włączałbym czyszczenia na autopilocie. @nachtdromer miał rację, że był ostrożny. Moja zasada jest prosta: niech aplikacja sortuje, a decyzję podejmują Twoje oczy. To jest ta niezawodna część.