Sabit diskim aniden açılmamaya başladı ve önemli fotoğrafları, iş dosyalarını ve kişisel belgeleri kaybedebileceğimden endişeleniyorum. Daha önce hiç sabit disk veri kurtarma yapmadım, bu yüzden güvenli kurtarma adımları, iyi yazılımlar veya sürücüyü kullanmayı bırakıp profesyonel yardım almam gerekip gerekmediği konusunda yeni başlayanlara uygun tavsiyeye ihtiyacım var.
Bunun içinde kalmana üzüldüm. Ben de bunu yaşadım ve öğrendiğim ilk şey diske dokunmayı bırakmak oldu.
Kullanmaya devam edersen, hâlâ geri alabileceğin dosyaların üzerine yazılma olasılığını artırırsın. Bu yüzden üzerine bir şey kopyalama. Oraya araç kurma. Kurtarılan dosyaları da yine oraya kaydetme. Normal kullanım bile şansını biraz daha azaltır.
Kurtarma yapmadan önce, diskin fiziksel olarak arızalanıp arızalanmadığını kontrol et. Tıklama, sürtünme, bip sesi, rastgele bağlantı kopmaları ya da bir dakika görünüp sonra kaybolan bir disk gibi şeylere dikkat ederdim. Bunlardan herhangi birini duysaydım veya görseydim, taramaları durdurur ve fişini çekerdim. Hasarlı bir diski daha fazla zorlamak, insanların kötü bir durumu tamamen ölü bir duruma çevirmesine neden olur. O noktada veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir.
Disk hâlâ normal şekilde görünüyorsa, önce S.M.A.R.T. sağlığını kontrol et. CrystalDiskInfo gibi araçları veya Disk Drill içindeki S.M.A.R.T. izleyicisini kullandım. Uyarılar veya kötü sağlık işaretleri görürsen, önce önemli dosyaları al ve diskin iş yükünü düşük tut.
Kurtarmanın kendisi için benim yapacağım şeyler:
- Disk Drill uygulamasını farklı bir diske kur.
- Sorunlu diski bağla.
- Uygulamayı aç ve etkilenen diski seç.
- Kayıp verileri ara seçeneğine tıkla.
- Taramanın sonuna kadar çalışmasına izin ver. Erken durdurmak bir keresinde bana sonuç kaybettirdi.
- Listeyi daraltmak için arama veya filtreleri kullan.
- Birkaç dosyayı önizle, böylece gereksiz şeyleri geri getirmediğinden emin olursun.
- Önce önemli şeyleri kurtar.
- Her şeyi başka bir HDD, SSD veya USB sürücüsüne kaydet. Aynı diske geri yazma.
İnsanların atladığı bir şey var, ben de ilk seferde atlamıştım: diski taramalarla zorlamadan önce yedekleri kontrol etmek. Geri Dönüşüm Kutusuna bak. Varsa Dosya Geçmişi, OneDrive, Time Machine veya eski bir harici yedeği kontrol et. Bazen hızlı çözüm oradadır ve kendine saatler kazandırırsın.
Eğer Disk Drill ihtiyacın olan dosyaları bulamazsa, sırada Windows File Recovery, Data Rescue veya AnyRecover denerdim. Disk ses çıkarıyorsa veya bağlantıyı zar zor koruyorsa, kendin yap yöntemlerine devam etmezdim. Biraz can yaksa bile, profesyonel bir hizmetin daha mantıklı olduğu yer orasıdır.
Kısaca, diski kullanmayı bırak, önce sağlığını kontrol et, farklı bir diske kurtar ve yedekleri görmezden gelme. Bu sıralama önemlidir.
Önce basit kontrollerle başlayın.
Sürücü hariciyse USB kablosunu değiştirin. Farklı bir port deneyin. Farklı bir PC deneyin. Bozuk bir kablo veya zayıf bir USB portu, insanların düşündüğünden daha sık erişimi engeller. İnsanların ölü bir sürücü yüzünden paniğe kapıldığını gördüm ve sorun kutudaydı.
@mikeappsreviewer’dan biraz ayrıldığım bir nokta var: harici bir HDD ise kutuyu erken test ederdim. Bazen içindeki disk sağlamdır ama USB köprü kartı arızalanmıştır. Bir masaüstü bilgisayarınız veya SATA-USB adaptörünüz varsa, çıplak sürücüyü doğrudan bağlamak çoğu zaman anlamanın en hızlı yoludur. Bunu dikkatlice yapın.
Sürücü Disk Yönetimi’nde görünüyorsa ama harfi yoksa bir harf atayın. RAW yazıyorsa, üzerine yazmayı bırakın ve kurtarmaya geçin.
Yeni başlayanlar için önce komut satırı işlerinden kaçınırdım. Hatalı bir tıklama veya yazım hatası yapmak çok kolay. Önizleme sunan basit bir kurtarma uygulaması kullanın. Disk Drill, yeni başlayanlar için sabit disk veri kurtarma konusunda sağlam bir seçimdir çünkü arayüzü temizdir ve kaydetmeden önce fotoğrafları, belgeleri ve videoları önizleyebilirsiniz.
Büyük ipucu: önce dosya türüne göre kurtarın. JPG, PNG ve RAW gibi fotoğraflar. DOCX, PDF, XLSX gibi belgeler. Dev video klasörlerinden önce yerine konamaz şeyleri alın. Tarama sırasında sürücü daha da kötüleşirse zaman kazandırır.
Ayrıca dosya sistemi sorunlarını da kontrol edin. Windows’ta, dengesiz bir sürücüde hemen CHKDSK çalıştırmayın. İnsanlar bunu önermeyi seviyor. Ben önermiyorum. CHKDSK yapıyı düzeltir ama diskteki verileri de değiştirir; kurtarmadan önce istediğiniz şey bu değildir. Bu kısım çok sık atlanıyor.
Dosyalar çok önemliyse önce sürücünün bayt bayt bir görüntüsünü oluşturun, sonra orijinal yerine görüntüyü tarayın. Daha uzun sürer ama daha güvenlidir. bu sabit disk kurtarma anlatımını izleyin gibi yeni başlayanlara uygun bir video arayın.
Araçları karşılaştırıyorsanız, önizleme, SMART bilgisi ve görüntü yedekleme desteği olan kullanımı kolay sabit disk kurtarma yazılımlarına bakın. Dürüst olmak gerekirse gösterişli reklamlardan daha önemli olan budur.
@mikeappsreviewer ve @kakeru’nun söylediklerine ekleyeceğim ilk şey şu: “açılmayı durdurdu”nun aslında ne anlama geldiğini netleştirin, çünkü bu atılacak adımı epey değiştirir.
- Sürücü açılıyor ve Dosya Gezgini’nde görünüyorsa ama “erişim engellendi”, “diski biçimlendirmeniz gerekiyor” diyorsa veya çok yavaş açılıyorsa, bu çoğu zaman mantıksal bozulmadır.
- Hiç görünmüyorsa ya da bağlandığında tüm bilgisayarı kilitliyorsa, bu daha ciddidir.
- Harici bir sürücüyse ve ışığı yanıyor ama hiçbir şey bağlanmıyorsa, açıkçası gerçek diskin bozulduğunu varsaymadan önce kutusunu kontrol ederim. @kakeru’nun buna değindiğini biliyorum ve yeni başlayanlar için bunu daha da güçlü şekilde vurgularım çünkü kutular aşırı sık bozulur.
Bir noktada biraz farklı düşünüyorum: Hemen bir sürü kurtarma uygulaması arasında geçiş yapmazdım. Bu, zayıf bir sürücüde birden fazla tam tarama anlamına gelebilir ve bu onun için yıpratıcıdır. Bir düzgün araç seçin, dikkatli bir tek geçiş yapın, mutlaka gerekli dosyaları kurtarın, sonra durumu yeniden değerlendirin. Yeni başlayan biri için Disk Drill muhtemelen daha kolay seçeneklerden biridir çünkü önizleme basittir ve arayüz tam bir karmaşa değildir.
Ayrıca, sürücü az da olsa okunabiliyorsa, karmaşık işlemlere girişmeden önce en kritik klasörleri manuel olarak kopyalayın. Aile fotoğrafları, vergi belgeleri, iş dosyaları. Bazen insanlar bazı dosyalara hâlâ erişilebildiği halde kurtarmayı gereksiz yere karmaşıklaştırıyor.
Yeni başlayanların düştüğü iki tuzak daha:
- Windows isterse sürücüyü “başlatmayın”.
- Sırf YouTube öyle diyor diye önce onarım araçlarını çalıştırmayın.
Normal kullanıcılardan basit bir karşılaştırma istiyorsanız, şu sabit disk kurtarma konusunda yeni başlayanlar için Disk Drill incelemesi okumaya değer.
Sürücü tıklıyorsa, kayboluyorsa veya aşırı ısınıyorsa, kendiniz yapmayı bırakın. İşleri daha kötü hale getirmektense laboratuvar bu noktada daha ucuzdur.
Yeterince kimsenin bahsetmediği ek bir acemi hamlesi: Sürücünün gerçekten ölü olduğunu varsaymadan önce şifrelenmiş mi ya da izin kilitli mi olduğunu kontrol edin. BitLocker, eski Mac biçimli sürücüler veya sahiplik/izin sorunları, sağlıklı bir sürücüyü bozukmuş gibi gösterebilir. Windows’u yeniden kurduktan ya da onu başka bir bilgisayara taşıdıktan sonra aniden erişim reddedildi diyorsa, bu henüz klasik veri kaybı değildir.
Ayrıca bunun yalnızca harici kutu sorunu olduğundan emin değilseniz çıplak sürücüyü açmazdım. @kakeru ve @mike34 bu açıyı test etme konusunda iyi tavsiye vermiş, ancak acemiler bazen sürücüyü aç sözünü duyup sabit diski gerçekten kırıp açıyor. Değiştirilmesi güvenli olan yalnızca kutudur, mühürlü HDD’nin kendisi değil.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
Başka bir işletim sisteminin okuyup okuyamadığını kontrol edin
Sürücüyü ikinci bir bilgisayarda deneyin, mümkünse ideal olarak farklı bir işletim sistemiyle. Windows’un takıldığı bir şeyi Linux yine de salt okunur olarak bağlayabilir. -
Kapasiteye bakın
Sürücü Disk Yönetimi’nde veya BIOS’ta doğru boyutu gösteriyorsa, bu aslında yararlı bir işarettir. Kapasite aşırı derecede yanlışsa, bu daha çok donanım sorununa işaret eder. -
Mümkünse salt okunur bağlayın
Bir sistem onu görebiliyorsa, metaveriyi otomatik olarak yazan her şeyden kaçının. -
Önce klasör yapısını kurtarın
Başlangıçta yalnızca dosya türüne göre kurtarma yapılmasına biraz katılmıyorum. İş belgeleri ve düzenli fotoğraf klasörleri için, özgün adları ve klasörleri korumak daha sonra büyük bir ayıklama zahmetinden kurtarabilir.
Yazılım olarak Disk Drill acemi dostudur.
Artıları:
- temiz arayüz
- önizleme iyi çalışır
- birçok dosya sistemini tarayabilir
- SMART ile yedekleme/imaj özelliklerini içerir
Eksileri:
- derin taramalar uzun sürebilir
- ücretsiz kurtarma sınırları platforma/sürüme bağlıdır
- dosya türüne göre kurtarma bazı durumlarda dağınık dosya adları döndürebilir
Disk Drill ihtiyacınız olan şeyi görmüyorsa, daha fazla tarama üst üste eklemeden önce durup yeniden değerlendirin. @mikeappsreviewer ile biraz burada ayrışıyorum. Sallantılı bir sürücüde daha fazla deneme her zaman daha akıllıca değildir.
Kısacası: önce bunun izinler, dosya sistemi, kutu veya gerçek disk arızası olup olmadığını doğrulayın. Bu teşhis, acemilerin yanlış düzeltmeyi yapmasını önler.