Windows 10'da Bozuk Bir Sabit Sürücü Nasıl Onarılır, Çözümler?

Windows 10 bilgisayarım donmaya başladı ve şimdi sabit disklerimden biri hatalar gösteriyor, ayrıca bazı dosyalar açılmıyor. Diskin bozulmuş olmasından endişeleniyorum ve önemli verileri kaybetmek istemiyorum. Windows 10’da bozulmuş bir sabit diski onarmanın veya tamamen arızalanmadan önce dosyaları kurtarmanın en güvenli yolları nelerdir?

Bunu önce bir onarım işi değil, bir kurtarma işi olarak ele alırdım.

Windows 10 hâlâ HDD’yi Disk Yönetimi’nde görüyorsa ve kapasite doğru görünüyorsa, bu iyi bir işarettir. Genellikle bu, sürücünün tamamen ölmediği anlamına gelir. Özellikle kötü bir kapanmadan sonra olduysa, sorun sadece dosya sistemi veya bölüm bozulması olabilir. Ama şimdilik formatla seçeneğine tıklamaya ya da onarım komutları çalıştırmaya başlamayın.

Başlangıçta kaçınılması gereken başlıca şeyler:

1. Windows istese bile biçimlendirmeyin.
  2. Hemen CHKDSK çalıştırmayın.
  3. Sürücüye yeni dosyalar kopyalamayın.
  4. Kurtarma yazılımını aynı hasarlı sürücüye kurmayın.

Diske yazan her şey kurtarmayı zorlaştırabilir. Özellikle CHKDSK, düzeltmeye çalışırken dosya sistemini değiştirebilir, bu yüzden onu ancak önemli şeyler zaten başka bir yere kopyalandıktan sonra kullanırdım.

Sürücünün gerçekten sağlıklı olup olmadığını kontrol edin

Uzun bir tarama yapmadan önce, sürücünün SMART durumunu kontrol edin. SMART, HDD'nin fiziksel olarak arızalanıp arızalanmadığı ya da yalnızca mantıksal bozulma olup olmadığı hakkında size kabaca bir fikir verebilir.

SMART verilerini okuyabilen araçlar şunlardır:

1. CrystalDiskInfo
  2. Disk Drill
  3. Victoria

Sürücü Good olarak görünüyorsa, bu cesaret vericidir. Çok sayıda Reallocated Sectors, Pending Sectors veya Uncorrectable Sectors görüyorsanız dikkatli olun. Sürücü ömrünün sonuna yaklaşıyor olabilir ve tekrarlanan taramalar durumu daha da kötüleştirebilir.

Herhangi bir şeyi onarmadan önce dosyaları alın

Benim önce odaklanacağım kısım bu olurdu. Benzer bir durumda, taramadan önce HDD’nin tam bir imajını oluşturmama izin verdiği için Disk Drill kullandım. Bu önemlidir çünkü orijinal sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine imajı tarayabilirsiniz.

Temel sıra şöyle olurdu:

1. Disk Drill’i farklı bir sürücüye yükleyin.
  2. Sorunlu HDD’nin bir imajını oluşturun.
  3. Bu imajı Disk Drill’de açın.
  4. Universal Scan’i çalıştırın.
  5. Bulunan dosyaları önizleyin.
  6. Onları hasarlı olana değil, başka bir sürücüye kurtarın.

Önizleme özelliği kullanışlıdır çünkü her şeyi kurtarmaya zaman harcamadan önce dosyaların gerçekten açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Windows sürümü ayrıca size 100 MB kadar ücretsiz kurtarma da sunar, böylece bir şey satın almadan önce kullanılabilir dosyalar bulup bulmadığını test edebilirsiniz.

Ardından onarım denemeleri yapın

Önemli verileriniz güvende olduktan sonra, sürücünün kendisi üzerinde çalışmak mantıklı olur.

Windows 10 için genellikle şu sırayı izlerim:

1. Windows hâlâ normal bir dosya sistemi gösteriyorsa CHKDSK. Dosya sistemi hatalarını düzeltebilir, ancak yine de sürücüye değişiklikler yazar.
  2. Bölüm RAW olarak görünüyorsa veya bölüm tablosu hasarlı görünüyorsa TestDisk. Bazen biçimlendirme yapmadan erişimi geri yükleyebilir.
  3. Kurtarma tamamlandıysa ve başka hiçbir şey işe yaramıyorsa sürücüyü biçimlendirin. Hızlı bir biçimlendirme yeni bir dosya sistemi oluşturur ve mantıksal bozulmayı temizleyebilir. Bundan sonra sorunlar geri gelirse, HDD'ye güvenmeye devam etmezdim.

Donanım arızası gibi görünüyorsa durun

Sürücü şu durumdaysa kendiniz tarama veya onarım denemelerine devam etmezdim:

1. tıklama sesi çıkarıyor veya sürtünüyor,
  2. Disk Yönetimi'nden kayboluyor,
  3. yanlış kapasite gösteriyor,
  4. taramalar sırasında bağlantısı kesiliyor,
  5. veya SMART içinde çok sayıda bozuk sektör uyarısı var.

Bu noktada büyük olasılıkla fiziksel bir sorun vardır. Veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli bir seçenektir çünkü hasarlı elektronik bileşenler veya iç parçalarla ilgilenebilir, sürücünün uygun donanımla imajını alabilir ve arızalı diskin kendisi yerine bu kopyadan dosyaları kurtarabilirler.

Elbette profesyonel kurtarma yazılımdan daha pahalıdır. Mantıksal veri kurtarma vakaları çoğu zaman yaklaşık $300–600 seviyesinden başlarken, fiziksel hasarlı sürücüler sorunun ne olduğuna bağlı olarak $800 ile $2,000 üzeri seviyelerine çıkabilir. Birçok laboratuvarda veri yoksa ücret yok politikası da bulunur, yani genelde yalnızca işe yarar dosyaları kurtarırlarsa ödeme yaparsınız.

Yani evet, Disk Yönetimi HDD'yi hâlâ görüyorsa ve boyut doğruysa, bunu oldukça iyi bir işaret sayardım. SMART'ı kontrol edin, önce önemli dosyaları kurtarın ve ancak ondan sonra CHKDSK, TestDisk veya biçimlendirmeyi deneyin. Bu sıra, durumu daha da kötüleştirmeden verileri kurtarma şansınızı en üst düzeye çıkarır.

Windows’un sallantıda olan bir sürücüyü risksiz şekilde “onaracağını” beklemeyin; çünkü disk okuma hataları veriyorsa normal bir kopyalama denemesi bile makineyi dondurabilir. Araçları çalıştırmadan önce ben kapatır ve sıkıcı şeyleri kontrol ederdim: farklı bir SATA/USB kablosu deneyin, farklı bir port kullanın ve bu harici bir sürücüyse ucuz USB hub’lardan veya muhafazalardan kaçının. Kötü bir kablo bozulmaya çok benzeyebilir. Sürücü aynı şekilde davranıyorsa, önce tüm sürücüyü tek bir dev sürükle-bırak işlemiyle değil, yalnızca yeri doldurulamaz dosyaları kopyalayın; çünkü tek bir bozuk klasör tüm aktarımı durdurabilir. Bundan sonra, @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim; CHKDSK’nin körlemesine bir şeyleri “düzeltmesine” izin vermektense Disk Drill gibi bir şeyle imaj almak veya tarama yapmak daha mantıklı. CHKDSK daha sonra uygundur, ancak bir kurtarma aracı değildir. Dosyalar sürücüden daha önemliyse, verileriniz başka bir yerde olana kadar sürücüyü gözden çıkarılabilir gibi değerlendirin.

Hasarlı bir dosya sistemine sahip bir sürücü ile donanımı ölmekte olan bir sürücü, Windows’ta bir süre tam olarak aynı şekilde davranabilir, ancak güvenli hareket farklıdır. Bu yalnızca bozuk bir dosya sistemiyse, onarım araçları onu yeniden bağlanabilir hale getirebilir. Sürücü fiziksel olarak arızalanıyorsa, her önyükleme, tarama, küçük resim önizlemesi, antivirüs geçişi ve başarısız kopyalama denemesi kalan okunabilir süreyi tüketebilir.

Yukarıdaki “önce kurtar, sonra onar” tavsiyesine büyük ölçüde katılıyorum, ancak işi nereden yürüttüğünüz konusunda daha katı olurdum. Bu sorunlu sürücü Windows sistem sürücüsüyse, mümkünse ondan önyüklemeyi durdurun. Sökün ve başka bir bilgisayara ikincil sürücü olarak bağlayın ya da makineyi farklı bir SSD/USB ortamından başlatın. Windows sürekli günlük yazar, dosyaları dizinler, meta verileri günceller, sayfa dosyasına dokunur ve arka planda yardımcı olmaya çalışır. Şüpheli bir diskte isteyeceğiniz şey bu değildir.

İkincil bir sürücüyse, onunla ilgilenmeye hazır olana kadar bağlantısını keserdim. Windows okumaları dondurup yeniden denerken günlerce takılı bırakmayın.

Hızlı bir ön değerlendirme için, akıllıca bir şey yapmadan önce üç sıkıcı şeyi kontrol ederdim:

1. Disk Yönetimi doğru boyutu gösteriyor mu?
  2. SMART bekleyen, yeniden ayrılan veya düzeltilemeyen sektörler gösteriyor mu?
  3. Sürücü yeni tıklama, sürtünme, hızlanma/yavaşlama veya bağlantı kopma sesleri çıkarıyor mu?

Doğru boyut ve kötü seslerin olmaması en azından çalışılabilir bir durumdur. Yanlış boyut, kaybolan sürücü veya mekanik sesler durmanız gerektiği anlamına gelir. İşte o noktada kendin yap yazılımlar bir kumara dönüşür.

SMART hakkında bir uyarı: “Good” etiketi bir garanti değildir. Bu sadece sürücünün aracın uyarı eşiğini aşmadığı anlamına gelir. İnsanların bu yeşil durumu bir sağlık sertifikası gibi gördüğünü gördüm ve gerçekten öyle değil. Özellikle Current Pending Sector Count, Reallocated Sector Count ve Uncorrectable Sector Count olmak üzere gerçek ham özniteliklere bakın. Bunlar artıyorsa, internette bulduğunuz her onarım numarasını denemekle zaman kaybetmeyin.

Dosyaları kopyalamak için, sürücü takılıp kalıyorsa Windows Gezgini kullanmayın. Gezgini bozuk okumalarla baş etmekte berbattır çünkü tek bir dosyada sonsuza kadar bekleyebilir ve tüm makine ölmüş gibi gösterebilir. Veriler bir laboratuvara ödeme yapmaya değmeyecek kadar önemsizse ama yine de pratik bir deneme istiyorsanız, bozuk dosyaları atlayıp devam eden bir araç kullanın. robocopy bunu sürükle-bıraktan daha iyi yapabilir.

Örnek fikir, bozuk sürücünün E: ve güvenli hedefin F:\Recovered olduğunu varsayarsak:

robocopy E:\ F:\Recovered /E /R:1 /W:1 /COPY:DAT /DCOPY:DAT /XJ

Bu, klasörleri kopyalamasını, yalnızca bir kez yeniden denemesini, denemeler arasında bir saniye beklemesini ve bağlantı noktası döngülerinden kaçınmasını söyler. Bu sihirli bir kurtarma aracı değildir ve bozuk dosyaları düzeltmez, ancak tek bir bozuk film dosyası veya eski ZIP arşivi tüm kopyalamayı dondurduğunda Gezgin’den daha az sinir bozucudur.

Dosyalar gerçekten önemliyse yine de önce diskin imajını alırdım. Disk Drill burada faydalı olabilir çünkü bir imajı taramak, asıl sürücüyü tekrar tekrar taramaktan daha güvenlidir. Dürüst uyarı şu ki, arızalı bir sürücünün imajını almak uzun sürebilir ve yine de onu zorlayabilir; bu yüzden sürücü fiziksel arıza belirtileri gösteriyorsa, yazılım artık güvenli seçenek değildir.

CHKDSK konusunda komut önemlidir. İnsanlar “chkdsk çalıştır” sözünü zararsızmış gibi ortaya atıyor, ancak chkdsk /f ve chkdsk /r farklı düzeylerde müdahalecidir. /f dosya sistemi hatalarını düzeltmeye çalışır. /r bozuk sektörleri tarar ve onlardan okunabilir veriyi kurtarmaya çalışır, bu da zayıf bir sabit disk için acımasız olabilir. Önemli dosyaların bir kopyasına zaten sahip değilsem veya riski kabul etmediysem, bilgisayarı donduran bir diskte /r çalıştırmazdım.

Rahat hissedeceğim bir onarım sırası daha çok şöyle görünürdü:

Önce kopyalayın veya imaj alın.

Sonra kurtarılan dosyaları başka bir sürücüde test edin.

Sonra veriler güvendeyken CHKDSK çalıştırın.

Ardından, sürücü sağlıklı görünüyorsa ve sadece yeniden kullanmak istiyorsanız, onu silin ve tam bir yüzey testi yapın.

Bundan sonra yeni bozuk sektörler gösteriyorsa, emekliye ayırın.

Windows onu yeniden bağladığı için “düzeltilmiş” bir sabit diske önemli dosyaları emanet etmeyin. Kötü bir kapanıştan sonraki bozulma başka bir şeydir. Bozulma artı donmalar, sürücüyü şüpheli kabul etmek için yeterli nedendir. Sabit diskler, bu karmaşayı daha sonra tekrar yaşamaya kıyasla ucuzdur.

İnsanların unuttuğu küçük bir şey: sürücü BitLocker ile şifreliyse, onu başka bir bilgisayara taşımadan veya kurtarma araçlarını denemeden önce kurtarma anahtarına sahip olduğunuzdan emin olun. Bu anahtar olmadan, donanım hâlâ okunabilir olsa bile kurtarma sürecini çok daha zor hale getirebilirsiniz.

Bu yüzden en güvenli “onarım” aslında şudur: durumu stabilize edin, diske yazmayı durdurun, verileri sağlıklı bir ortama alın, sonra onarın veya değiştirin. Bu sırayı ters çevirirseniz, daha temiz bir dosya sistemi ve daha az kurtarılabilir dosyayla karşılaşabilirsiniz; bu da en kötü takastır.

Bulut eşitleme, hatalı sürücü hata verirken hâlâ çalışıyorsa bunu fark ettirmeden daha da kötüleştirebilir. Belgeleriniz, Masaüstünüz, fotoğraflarınız veya iş klasörleriniz OneDrive, Dropbox, Google Drive vb. içindeyse, etrafta kurcalamaya başlamadan önce eşitlemeyi duraklatın. Bozuk bir dosya, yarım kopyalanmış bir dosya veya yanlışlıkla silme işlemi buluta da eşitlenebilir ve yerel sürücü sorununu Neden bulut dosyalarım da bozuk? sorununa dönüştürebilir.

Onarımdan önce kurtarma tavsiyesine katılıyorum, ama ilk adım konusunda biraz daha sıkıcı olurdum: başka bir şey yapmadan önce kurtarılan veriler için ayrı bir yer hazırlayın. Aynı sürücüde başka bir klasör değil. Yeterli boş alanı olan farklı bir dahili sürücü, harici SSD, NAS veya başka bir PC kullanın. Yalnızca tek bir çalışan hedefiniz varsa ve o da neredeyse doluysa, durun ve önce bunu çözün. 900 GB veriyi 300 GB alana kaydetmeye çalışırken kurtarma işi çok hızlı şekilde karmaşıklaşır.

Bir diğer kolay tuzak da kötü durumdaki sürücüde dosyaları sıralayıp açmak, sadece neyin önemli olduğunu görmek istemektir. Bu, diskin her yerine okuma işlemi yaptırır. Sürücü zayıfsa, küçük resimlere göz atmak, videolar açmak, klasörlerde arama yapmak ve PDF önizlemeleri görüntülemek insanlarin beklediğinden daha fazla yük bindirebilir. Ben önce en yüksek değere sahip klasörleri geniş parçalar hâlinde kopyalardım: vergiler, projeler, aile fotoğrafları, parola kasaları, dışa aktarılmış tarayıcı yer imleri, oyun kayıtları, yerine koyamayacağınız her şey. Steam kütüphanelerini, kurulum dosyalarını, indirmeleri ve yeniden elde edebileceğiniz medyayı sonraya bırakın.

Bundan sonra, evet, veriler önemliyse bir imajını alın. Disk Drill bu tür bir iş akışı için makul bir seçimdir çünkü özgün sürücüyü tekrar tekrar taramak yerine bir imaj oluşturup o imajı tarayabilirsiniz. Ama şu uyarı var: hiçbir kurtarma uygulaması fiziksel olarak arızalanan bir diski sağlıklı hâle getirmez. Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, kayboluyorsa, yanlış kapasite gösteriyorsa veya okuma sırasında tüm sistemi donduruyorsa, ben buna artık Windows 10 onarım sorunu gibi yaklaşmayı bırakırdım.

Önemli dosyalar başka bir yere alınmadan Windows onarım araçlarını çalıştırmazdım. En az yıkıcı şeylerle başlayın: kabloları kontrol edin, SMART durumuna bakın, sonra belki disk yeterince kararlıysa ve dosya sistemini değiştireceğini kabul ediyorsanız chkdsk /f çalıştırın. Özgün diske ne olacağı artık umurunuzda olmayana kadar chkdsk /r kullanmaktan kaçınırdım. Sürücü onarımdan sonra çalışırsa, fazla kutlama yapmayın. Onu yalnızca silmek, test etmek ve hurdaya ayrılması gerekip gerekmediğine karar vermek için yeterince uzun kullanın. Önemli herhangi bir şey için, sürücünün güveninizi kaybettiğini varsayın.