Usunąć Live Photos z iPhonea, aby zwolnić miejsce — czy warto?

Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna i zauważyłem, że Live Photos zajmują więcej miejsca, niż się spodziewałem. Zastanawiam się nad usunięciem ich lub wyłączeniem, ale nie jestem pewien, czy dodatkowa oszczędność miejsca jest warta utraty ruchomej części moich zdjęć. Czy ktoś robił tak, żeby zwolnić miejsce na iPhonie, i czy to faktycznie pomogło?

Moje rozwiązanie na telefon pełen Live Photos

Natknąłem się na to jakiś czas temu. Sprawdziłem bibliotekę i zobaczyłem lata zdjęć zapisanych jako Live Photos, mimo że prawie nigdy nie odtwarzałem tej ruchomej części. Chciałem zachować zdjęcie, a pozbyć się dodatkowego klipu.

Wbudowany sposób Apple działa, tak jakby. Najpierw go wypróbowałem. W porządku przy kilku sztukach. Słabo, gdy uzbiera się ich cała masa. Duplikowanie każdego z nich jako zwykłego zdjęcia, a potem usuwanie wersji Live szybko stało się męczące. Odpuściłem po kilku minutach.

To, co zadziałało u mnie lepiej, to Clever Cleaner. Otworzyłem aplikację, wszedłem do sekcji Lives i zebrała wszystkie moje Live Photos w jednym miejscu. Bez przewijania losowych albumów. Bez zgadywania, co jest czym.

Co zrobiłem

1. Otwórz kartę Lives
  2. Posortuj według rozmiaru, jeśli chcesz najpierw usunąć największe pliki
  3. Wybierz Live Photos, które chcesz zamienić na zwykłe nieruchome zdjęcia
  4. Stuknij Compress
  5. Sprawdź nowe wersje nieruchome
  6. Usuń oryginalne Live Photos po potwierdzeniu, że wszystko wygląda dobrze

Pokazuje też oszczędność miejsca jeszcze przed rozpoczęciem, co pomogło mi zdecydować, czego warto dotykać. Po konwersji pyta, co zrobić z oryginałami, więc nie miałem wrażenia, że jedno stuknięcie dzieli mnie od usunięcia czegoś, na czym mi zależy.

Część, której się nie spodziewałem

Nadal używałem tej aplikacji po zakończeniu tego zadania. Czyszczenie Live Photos było tylko jedną z jej funkcji.

Similars pomogło mi wyciąć zduplikowane zdjęcia.
Heavies znalazło stare ogromne filmy, o których nawet zapomniałem, że są w telefonie.
Screenshots wyczyściło lata śmieci, paragony, losowe ekrany błędów, aktualizacje wysyłki i cały ten typowy bałagan.

U mnie to zwolniło więcej miejsca niż same Live Photos.

Jak zatrzymać telefon przed tworzeniem kolejnych

Jeśli nie chcesz znowu mieć tego problemu, wyłącz Live Photos w Aparacie, a potem ustaw iPhone’a tak, aby zapamiętywał to ustawienie.

Oto ścieżka:

Ustawienia > Aparat > Zachowaj ustawienia

Włącz opcję zachowania ustawienia Live Photos.

Otwórz też aplikację Aparat i stuknij ikonę Live Photos u góry, tę z kółkami, tak aby była wyłączona. Jeśli pominiesz ustawienie zachowania, iOS czasem później znowu to włącza. Przekonałem się o tym w irytujący sposób.

Efekt końcowy

To, co mi pomogło, było wystarczająco proste.

Zamień istniejące Live Photos na nieruchome obrazy.
Usuń oryginalne wersje Live po ich sprawdzeniu.
Wyłącz Live Photos w Aparacie, żeby nowe przestały się gromadzić.

Po tym problem zniknął i już nie wrócił.

Warto, ale tylko wtedy, gdy Live Photos zajmują dużą część Twojej pamięci.

Szybka matematyka. Zwykłe zdjęcie z iPhone’a często waży około 2 do 5 MB. Live Photo jest zwykle bliżej 4 do 12 MB, ponieważ zachowuje nieruchome zdjęcie plus krótki film. Jeśli masz 2000 Live Photos, ta różnica szybko się sumuje. Możesz zwolnić 10 GB lub więcej. Dla niektórych to ogromna różnica. Dla innych ledwo będzie to zauważalne.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Nie usuwałbym masowo wszystkich Live Photos na początku. Niektóre warto zachować. Zwierzęta, dzieci, zdjęcia grupowe, rzeczy, w których ruch pomógł. Resztę, jasne, można ograniczyć.

Najlepiej zrobić tak:

1. Najpierw sprawdź użycie iPhone Storage i Photos.
  2. Zobacz, czy problemem są Live Photos, czy może filmy i aplikacje zajmują więcej.
  3. Zachowaj ulubione Live Photos.
  4. Przekonwertuj lub usuń resztę.
  5. Wyłącz Live w Aparacie, jeśli nigdy z tego nie korzystasz.

Poza tym, jeśli Twoim celem jest szybkie zwolnienie miejsca, Live Photos często nie są największym pożeraczem pamięci. Filmy, nagrania ekranu, pobrane multimedia i zduplikowane zdjęcia zwykle zajmują więcej. Dlatego narzędzia takie jak Clever Cleaner są pomocne, ponieważ możesz wyczyścić więcej niż jedną kategorię za jednym razem. Mniej ręcznej pracy, mniejszy bałagan.

Jeśli chcesz prosty poradnik, jak za darmo wyczyścić pamięć iPhone’a, to jest to solidny przewodnik po tym, jak szybko i za darmo wyczyścić pamięć iPhone’a.

Więc tak, usuwanie Live Photos ma sens, jeśli nigdy nie używasz części z ruchem. Jeśli Twój telefon jest pełny przez filmy, stare pliki do pobrania i niepotrzebne zrzuty ekranu, same Live Photos tego nie naprawią.

Tak, ale tylko jeśli Live Photos faktycznie stanowią dużą część problemu.

Trochę się zgadzam z @mikeappsreviewer i @sonhadordobosque. Wyłączenie Live Photos na przyszłość ma sens, jeśli nigdy nie korzystasz z efektu ruchu. Nie ma powodu, żeby w nieskończoność tworzyć nieco większe pliki. Ale nie rzucałbym się od razu na usuwanie wszystkiego tylko dlatego, że miejsce w pamięci wygląda groźnie. Na wielu iPhone’ach prawdziwymi pożeraczami miejsca są filmy, pobrane materiały z Netflixa, ogromne załączniki w wiadomościach i lata zrzutów ekranu, o których już dawno zapomniałeś.

Live Photos zajmują więcej miejsca, ale nie zawsze na tyle dużo, żeby były magicznym rozwiązaniem. Jeśli masz ich kilkaset, meh. Jeśli masz ich tysiące, to tak, wtedy może to mieć całkiem spore znaczenie. Wtedy naprawdę warto to sprawdzić.

Moje zdanie:

• Zostaw Live Photos dla rzeczy, które zyskują na ruchu
  • Wyłącz je dla codziennych, przypadkowych zdjęć
  • Nie usuwaj na ślepo, zanim nie sprawdzisz podziału pamięci iPhone’a

Jest jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: zoptymalizuj pamięć, zanim zaczniesz usuwać wspomnienia. Jeśli używasz iCloud Photos, włączenie opcji Optymalizuj miejsce na iPhonie może bardzo pomóc bez usuwania czegokolwiek. To chyba najmniej bolesna opcja.

Jeśli chcesz szybciej przejrzeć i posprzątać bałagan w zdjęciach, Clever Cleaner jest naprawdę przydatny do tego typu zadania, zwłaszcza jeśli przeglądasz duże biblioteki, a nie tylko Live Photos. Zajrzałbym do poradnika takiego jak jak zwolnić miejsce na iPhonie za pomocą Clever Cleaner, jeśli chcesz lepiej ocenić, czy pasuje do twojego stylu porządkowania.

Krótka wersja: warto, jeśli nigdy nie zależy ci na części z ruchem. Nie warto, jeśli usuwasz sentymentalne zdjęcia tylko po to, żeby odzyskać odrobinę miejsca. Najpierw sprawdź większych pożeraczy pamięci, bo Live Photos mogą wcale nie być głównym winowajcą.