Silme Sonrası Kayıp Görüntüler, GoPro Kurtarma Mümkün mü?

Yedeklemeden önce SD kartımdan önemli GoPro görüntülerini yanlışlıkla sildim ve şimdi kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Videolar yeniden oluşturamayacağım bir gezidendi, bu yüzden gerçekten en iyi GoPro kurtarma yöntemleri, SD kart kurtarma araçları veya veri kaybını daha da kötüleştirmemek için atılacak adımlar konusunda yardıma ihtiyacım var.

Ben de bunu yaşadım ve evet, özellikle tekrar etmeyeceğiniz bir gezi ya da çekimden kalansa, GoPro kliplerini kaybetmek bütün bir günü hızla mahvedebilir.

İlk adım basit. Daha kötü hale getirmeyin.

Önce bunu yapın

SD kartı hemen kullanmayı bırakın.

Üzerine yeni bir şey çekmeyin. Formatlamayın. Rastgele onarım uygulamaları çalıştırmayın. Silinen veya formatlanan GoPro görüntüleri, üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman kartta kalır. Her ek yazma işlemi şansınızı azaltır.

Kurtarma yazılımına dokunmadan önce, insanların atladığı bariz şeyleri kontrol ederdim:

1. GoPro bulut depolaması, aboneliğiniz aktifse ve Otomatik Yükleme açıksa.
  2. GoPro hesabınızdaki Çöp Kutusu veya Son Silinenler.
  3. Kartı yeniden taktıktan sonra kameranın dosyayı onarma seçeneği sunup sunmadığı.
  4. Farklı bir kart okuyucu, USB bağlantı noktası veya başka bir bilgisayar.
  5. Kartın Windows'ta Disk Yönetimi içinde veya Mac'te Disk İzlencesi içinde görünüp görünmediği.

Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, bağlantı sürekli kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, ben burada durur ve bir kurtarma merkezine giderdim. Bu gibi durumlarda kendi başına yapılan işlemler genelde zaman kaybettirir.

GoPro görüntülerini kurtarmak neden fotoğraf kurtarmaktan daha zordur

Birçok kişi video kurtarmayı fotoğraf kurtarma gibi ele alır. Aynı iş değildir.

GoPro kameralar videoyu genellikle karta dağılmış parçalar halinde yazar. Silme veya biçimlendirmeden sonra, birçok kurtarma uygulaması dosyanın parçalarını bulur ama sıra tamamını yeniden oluşturmaya geldiğinde başarısız olur. Sonunda elinizde bir MP4 dosya adı, belki hatta doğru boyut bile olur ve yine de açılmaz. Ya da yarısına kadar oynar, sonra durur.

Bu yüzden GoPro kurtarma her zaman veri kurtarmanın tuhaf küçük bir köşesi olmuştur.

Uzun süre insanlar GoProRecovery ve CnW Recovery gibi araçlara bel bağladı. Bunlar artık yok. Onların video yeniden oluşturma yaklaşımı Disk Drill’in Gelişmiş Kamera Kurtarma modunun içine girdi ve benim gördüğüm kadarıyla hâlâ bakımı yapılan kısım da bu.

İlk olarak deneyeceğim şey

GoPro kartı silindiyse, biçimlendirildiyse veya dosya bozulması yaşadıysa, ben Disk Drill ile başlar ve Gelişmiş Kamera Kurtarma özelliğini kullanırdım.

Buradaki fark önemlidir. Normal bir tarama silinmiş dosyaları arar. Bu mod, parçalanmış kamera görüntülerini oynatılabilir bir şeye dönüştürmeye çalışır. GoPro videoları için bu, insanların düşündüğünden çok daha fazla önem taşır.

Adımlar Windows ve Mac üzerinde yeterince basittir:

1. SD kartı GoPro'dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu kullanarak bilgisayarınıza takın.
  3. Disk Drill'i açın.
  4. Bellek kartını seçin.
  5. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  6. Taramayı başlatın.
  7. Bulduğu videoları önizleyin.
  8. Kurtarılan dosyaları aynı karta değil, farklı bir sürücüye kaydedin.

Önizleme kısmı önemlidir. Kurtarılan klibin bir yığın gereksiz dosyayı kaydetmeden önce oynatılabilir olup olmadığını kontrol edebilmek hoşuma gitti.

Kart kararsız görünüyorsa, önce bir bire bir yedek oluşturun. Taramayı orijinal üzerinde değil, yedek üzerinde yapın. Bir kart sorunlu davrandığında bunu her zaman yaparım. Kart üzerinde daha az yük olur ve ilk deneme kötü giderse üzerinde çalışabileceğiniz tam bir kopyanız yine de olur.

Ne zaman durup bir profesyoneli arardım

Yazılımla kurtarma, yanlışlıkla silme, hızlı biçimlendirme işlemleri ve birçok mantıksal bozulma durumunda gayet iyi iş çıkarır.

Şunlardan herhangi biri söz konusuysa bunu bir kurtarma hizmetine bırakırdım:

1. Kart fiziksel olarak hasarlıysa
  2. Hiçbir bilgisayar kartı algılamıyorsa
  3. Kart tarama sırasında bağlantıyı kesiyorsa
  4. Kamera, donanımla ilgili SD hataları gösteriyorsa
  5. Görüntüler, kötü bir kendin yap denemesini göze alamayacağınız kadar önemliyse

Bu durumlar genelde masaüstü yazılımı değil, donanım araçları ve laboratuvar çalışması gerektirir.

Bu bir silme işlemi ya da hızlı biçimlendirmeyse, şansınız hâlâ fena değil. Kart sonrasında çok kullanılmadıysa bunların temiz şekilde kurtarıldığını gördüm. Kayıp görüntülerin üzerine yeni bir şey yazılmadıysa, onları geri alma ihtimali hâlâ makul. Yazım hatasını bir kenara bırakırsak, asıl önemli olan hızdır. Kartı kullanmayı bırakın ve oradan ilerleyin.

Evet, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız kurtarma hâlâ mümkün.

Büyük noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, o SD karta hiçbir şey yazmayı bırakın. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Eğer görüntüler çok önemliyse kartı farklı cihazlarda test etmek için fazla zaman harcamazdım. Her ek bağlama, tarama ve kameranın yeniden denemesi özellikle zayıf bir kartta ek yük oluşturur.

Benim sonraki adımlarım şunlar olurdu:

1. Önce kartın bir imajını alın.
    Bilgisayarınız kartı okuyorsa, SD kartın tamamını bir imaj dosyasına klonlayın ve o kopya üzerinden çalışın. Kararsız kartlarda bu, doğrudan kurtarmaya atlamaktan daha önemlidir.

2. Kliplerin bölünüp bölünmediğini kontrol edin.
    GoPro uzun videoları genellikle GX010123.MP4, GX020123.MP4 gibi birden fazla bölüm olarak kaydeder. İnsanlar bazen bir parça eksik olduğunda görüntünün tamamen gittiğini sanır, oysa geri kalanı hâlâ duruyordur.

3. Sahipsiz dosyaları ve RAW kurtarma sonuçlarını arayın.
    Silinen GoPro klipleri her zaman düzgün adlarla veya klasör yapısıyla geri gelmez. Dosya boyutuna ve dosya türüne göre arama yapın. Tuhaf isimli büyük .mp4 dosyalarını test etmeye değer.

4. Medya kurtarma için yapılmış bir araç deneyin.
    Disk Drill, GoPro SD kart video kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir; bunun başlıca nedeni kamera medyasını genel silinmiş dosya kurtarma araçlarından daha iyi işlemesidir. Normal dosya kurtarma başarısız olursa, daha derin tarama seçeneklerini denemeye değer.

5. Oynatmayı önce VLC’de test edin.
    Windows Media Player hasarlı MP4 dosyalarında sürekli başarısız olur. VLC bazen diğer uygulamaların reddettiği kısmi dosyaları oynatır. Bir klip açılıyor ama takılıyorsa, yeniden kapsülleme onu kurtarabilir.

Bir şey daha. Kart doluysa ve silmeden sonra birkaç yeni klip bile çektiyseniz, kurtarma ihtimali hızla düşer. Flash medyada üzerine yazılan bloklar gitmiştir. Bunu düzelten bir numara yok.

Bellek kartı video kurtarma konusunda hızlı bir görsel istiyorsanız, şu yardımcı olur:
GoPro ve bellek kartı görüntü kurtarma ipuçları

Kart okunamıyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya taramalar sırasında bağlantısı kesiliyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın ve bir laboratuvara gönderin. İşlerin daha da kötüleştirildiği çizgi tam olarak burasıdır.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa, hâlâ gerçekten iyi bir şans var. @mikeappsreviewer ve @techchizkid ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ama insanların gözden kaçırdığı bir şeyi eklerim: bazen görüntüler yalnızca dizinden silinmiş gibi görünür, asıl video parçaları ise hâlâ orada duruyordur. Bu da kart boş görünse bile kurtarmanın işe yarayabileceği anlamına gelir.

Benim kontrol edeceğim ve onların çok da derinlemesine girmediği şeyler:

• Mümkünse kartı bir Linux makineye takın. Bazen macOS/Windows SD kartlarla tuhaf davranabiliyor ve Linux bölümü daha temiz okuyabiliyor.
  • MISC, DCIM gibi gizli klasörleri ve 100GOPRO / 101GOPRO benzeri varyasyonları kontrol edin. Kliblerin garip klasör durumlarında hayatta kaldığını gördüm.
  • Kurtarılan MP4 dosyaları açılmıyorsa, bozuk olduklarını varsaymak yerine ffmpeg ile remux etmeyi deneyin:
    ffmpeg -i broken.mp4 -c copy fixed.mp4
    Bu yöntem, insanların düşündüğünden daha fazla bozuk dosyayı kurtarır.
  • Dosya zaman damgalarını kontrol edin. GoPro bölümlemeli dosyaları, yalnızca tek bir segment silinmişken sanki dev bir klip tamamen kaybolmuş gibi gösterebilir.

Kart okunabiliyor ama kararsızsa, doğrudan laboratuvara gitme konusunda biraz katılmıyorum. Hâlâ bağlanıyorsa, laboratuvara para harcamadan önce dikkatli bir imaj alma işlemi ve Disk Drill ile tek bir sağlam tarama yapmak mantıklıdır. Okuma sırasında kayboluyorsa, evet, o zaman durun.

Ayrıca, SD karttan video kaybı yaşayan diğer insanlardan daha fazla örneğe ihtiyacınız varsa, şu başlığa göz atmaya değer:
insanlar SD kartı yanlışlıkla biçimlendirdikten sonra videoları nasıl kurtardı

Kısa versiyon: evet, GoPro kurtarma mümkündür, özellikle basit silme işlemlerinden sonra. En iyi şans, kartı kullanmayı hızlıca bıraktıysanız ve kurtarmayı SD karta geri değil, başka bir sürücüye yapıyorsanız olur.

@techchizkid, @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer’dan eksik kalan bir açı: herhangi bir tarama sonucuna güvenmeden önce kartın sağlığını kontrol edin. SD kart okuma hataları veriyorsa, kurtarılan dosyalar bulunmuş gibi görünebilir ama yine de çöp olabilir. Windows’ta SD kartlar için SMART tarzı bir kontrol sınırlıdır, ancak yavaş bir tam okuma testi bile kartın arızalanıp arızalanmadığını söyleyebilir.

Ayrıca, bir şeyi onarıp onarmadığını görmek için bir miktar riski göze almıyorsanız kartı tekrar GoPro’ya takmazdım. Kameralar kurtarma aracı değildir. Bazen meta verileri yeniden yazarlar.

Kart okunabiliyorsa, bir imaj alın, sonra kurtarmayı yalnızca o imajdan yapın. Sonrasında kurtarılan dosyaları boyuta göre sıralayın. Küçük MP4’ler genellikle çöptür. Büyük dosyalar asıl adaylarınızdır.

Disk Drill hakkında özel olarak:

Artıları

• Silinmiş kamera medyasını bulmada iyidir
  • Önizleme kullanışlıdır
  • Disk imajı üzerinden çalışabilir
  • Parçalanmış videolarda birçok temel silme geri alma uygulamasından daha iyidir

Eksileri

• Derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
  • Bloklar üzerine yazıldıysa sihirli bir çözüm değildir
  • Büyük kartlarda yavaş olabilir
  • Yalnızca tek bir kurtarma için ihtiyacınız varsa lisans ücreti can yakabilir

Disk Drill oynatılabilir klipleri kaçırırsa, imaj aldıktan sonra ikinci bir görüş aracı deneyin, önce değil. Farklı tarayıcılar farklı parçaları çıkarır. Kurtarma mümkündür, ancak asıl belirleyici, silme işleminden sonra o karta herhangi bir şey yazılıp yazılmadığıdır.