Seagate Sürücüm Parametrenin Yanlış Olduğunu Söylüyor, Biçimlendirmeden Önce Güvenli Çözümler Var mı?

Harici Seagate sabit diskim aniden Windows’ta açılmıyor ve “Parametre hatalı.” hatasını gösteriyor. Dosyalarımı kaybetmekten endişe ediyorum ve biçimlendirmeden önce güvenli veri kurtarma veya onarım adımlarını denemek istiyorum. İlk olarak neyi kontrol etmeliyim—kablo/USB bağlantı noktası, CHKDSK, SMART durumu veya kurtarma yazılımı?

Evet, Parametre yanlış. mesajını görmek berbat bir şey, özellikle de bir yedekleme diskinde görünüyorsa. Geçen yıl neredeyse aynı şeyle karşılaştım ve hemen diskin bozulduğunu düşündüm. Benim durumumda öyle değildi. Disk fiziksel olarak hâlâ çalışıyordu, ancak dosya sistemi Windows’un onu düzgün şekilde okuyamayacağı kadar kötü bozulmuştu.

İlk yapacağım şey yavaşlamak olurdu. Windows öneriyor diye hemen biçimlendirmeyin ve diskte değişiklik yapmasına razı değilseniz doğrudan CHKDSK çalıştırmayın. Onarım araçları daha sonra yardımcı olabilir, ancak disk arızalanıyorsa ona yazma işlemi yapmak durumu daha da kötüleştirebilir.

Şimdilik diskin bağlantısını kesin. Yalnızca onu kontrol etmeye veya içindeki verileri kurtarmaya hazır olduğunuzda yeniden bağlayın ve üzerine yeni hiçbir şey kopyalamayın.

Önce basit şeyleri eleyin

Bunu bir felaket gibi ele almadan önce, bazen gerçekten sorunu çözen sıkıcı şeyleri kontrol ederdim:

1. Farklı bir USB kablosu deneyin
  2. Başka bir USB portu deneyin
  3. Başka bir bilgisayara bağlayın
  4. Disk Yönetimi’nde görünüp görünmediğine bakın
  5. CrystalDiskInfo veya Disk Drill ile SMART verilerini kontrol edin

Bir diskin kötü bir kablo yüzünden arızalı göründüğünü, bir diğerinin de bir USB hub yeterli güç vermediği için bozuk gibi davrandığını yaşadım. Bu yüzden daha ağır bir şey yapmadan önce buna birkaç dakika ayırmaya değer.

Sürücüyü onarmaya çalışmadan önce dosyaları alın

Dosyalar önemliyse, onarımdan önce kurtarma gelir. Benim odaklanacağım kısım bu olurdu.

Seçenek 1: Disk Drill

Bunu kullandım çünkü sürücüyü normal şekilde açmak için Windows Gezgini'ne ihtiyaç duymuyordu.

Yaptıklarım şunlardı:

1. Önce sürücünün bire bir yedeğini oluşturdum
  2. Fiziksel sürücüyü doğrudan taramak yerine bu yedeği taradım
  3. Evrensel Tarama çalıştırdım
  4. Önizlemede önem verdiğim dosyalara baktım
  5. Her şeyi farklı bir sürücüye kurtardım

Önizleme adımı çok yardımcı oldu. Dosyaları kurtarmadan önce fotoğrafları gerçekten açabildiğimde, verilerin hâlâ orada olduğunu ve durumun muhtemelen düzeltilebilir olduğunu anladım.

Seçenek 2: Yedeklerinizi kontrol edin

Dosya Geçmişi, Windows Yedekleme, OneDrive, Google Drive veya benzeri bir şey açıksa önce orayı kontrol edin. Kulağa bariz gelebilir ama dünkü kopyayı geri yüklemek, bozuk bir dosya sistemini saatlerce taramaktan çok daha kolaydır.

Seçenek 3: Bir veri kurtarma laboratuvarı kullanın

Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa, bip sesi veriyorsa veya Disk Yönetimi'nden kayboluyorsa, onu kurtarma yazılımıyla kurcalamaya devam etmezdim. Bunlar daha çok donanım arızası belirtilerine benziyor. Ona ne kadar çok güç verirseniz, kurtarmayı o kadar zorlaştırma riskiniz olur.

Veriler güvendeyse, o zaman düzeltmeyi deneyin

Önemli şeyler başka bir yere kurtarıldıktan sonra, onarım denemelerine o zaman başlardım.

Genelde şu sırayı denerdim:

1. Windows hâlâ dosya sistemini tanıyorsa CHKDSK
  2. Bölüm RAW olarak görünüyorsa veya CHKDSK çalışmıyorsa TestDisk
  3. Sorun sürücüden ziyade Windows ile ilgili görünüyorsa SFC ve DISM
  4. Hızlı biçimlendirme, ancak yalnızca önemli olan her şey zaten kurtarıldıktan sonra

Bazı kişilere yardımcı olmuş Windows ile ilgili bir tuhaf düzeltme daha var: bölgesel ayarlardaki ondalık ayırıcıyı kontrol etmek. İlk şüpheleneceğim şey bu olmazdı, ama bu hata yalnızca bir harici sürücüde değil birden fazla yerde görünüyorsa, göz atmaya değer.

Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım

Yazılımın sınırları vardır. Şu durumlarda durur ve bir veri kurtarma laboratuvarıyla görüşürdüm:

1. SMART ciddi sağlık sorunları gösteriyorsa
  2. Sürücü tıklıyor, bip sesi çıkarıyor veya dönmeyi sürekli durduruyorsa
  3. Tarama sırasında kayboluyorsa
  4. Disk Drill, sürücü sürekli bağlantıyı kestiği için işlemi tamamlayamıyorsa

Çoğu veri kurtarma laboratuvarı sürücüyü inceler, neyin arızalandığını söyler ve tam kurtarmayı yapmadan önce fiyat teklifi verir. Güvenilir olanların çoğu ayrıca veri yoksa ücret de yok hizmeti sunar.

Gördüğüm kadarıyla, mantıksal kurtarmalar genellikle $300–600 civarındadır. Sürücünün temiz oda çalışmasına veya yedek parçalara ihtiyacı varsa, bu daha çok $700–2,000+ aralığında olur.

Windows’un Disk Yönetimi’nde doğru kapasiteyi göstermesi burada çok önemlidir. Doğru boyutu gösteriyorsa ve bölüm oradaysa, o zaman @mikeappsreviewer’ın “önce kurtar, sonra onar” tavsiyesi güvenli yoldur. 0 bayt gösteriyorsa, yanlış boyut gösteriyorsa veya sürekli çevrimdışı oluyorsa, kabloları ve taramaları test etmeyi bırakın çünkü bu daha çok donanım ya da muhafaza sorununa benzer. Seagate harici diskler için de kasayı hemen açmazdım, çünkü bazı USB muhafazaları diskin nasıl okunduğunu etkileyebilir. Sürücü kararlıysa, önce başka bir diske bir imaj/klon oluşturun, ardından imajı Disk Drill veya başka bir kurtarma aracıyla tarayın. Dosyalar başka bir yere kopyalandıktan sonra ancak CHKDSK veya biçimlendirmeyi denerdim. Biçimlendirme, hâlâ ihtiyaç duyduğunuz veriler için bir çözüm değildir; mevcut dosya sisteminden vazgeçtikten sonraki adımdır.

Windows bu düğmeyi sunarsa diski “başlatmayın”. Bu, biçimlendirmeden farklı bir tuzaktır ve hâlâ ihtiyaç duyabileceğiniz bölüm bilgilerini üzerine yazabilir.

Yukarıdaki önce kurtarma tavsiyesine katılıyorum, ancak ne kadar kurcalama yaptığınız konusunda biraz daha katı olurdum. Çalıştığı bilinen bir kabloyu ve doğrudan bir USB portunu denemek sorun değil. Sürücüyü 30 kez denemek, yeniden başlatmak, dönüş halindeyken fişi çekmek, hub değiştirmek ve Windows’un onu tekrar tekrar taramasına izin vermek, sürücü arızalanmaya başlıyorsa zararsız değildir.

İlk bakacağım şey Disk Yönetimi olurdu, ama sadece bakmak için, düzeltmek için değil. Aradığınız birkaç ipucu var:

• Doğru fiziksel boyutu gösteriyor mu?
  • Bölüm doğru boyutta mı?
  • NTFS/exFAT, RAW, Ayrılmamış veya Başlatılmamış mı yazıyor?
  • Siz bakarken sürücü kaybolup yeniden görünüyor mu?
  • Başlatmanızı veya biçimlendirmenizi mi istiyor?

Doğru kapasiteyi gösteriyorsa ve bağlı kalıyorsa, bu genellikle “yazılım kurtarma işe yarayabilir” durumudur. Bu durumda önce orijinal diski onarmayın. Mümkünse başka bir sürücüye imajını alın veya klonlayın, sonra klon/imajı tarayın. Disk Drill bunu bayttan bayta yedekleme ile yapabilir; diğer özelliklerinden önce önem vereceğim kısım da budur. Önemli olan, kurtarma uygulamasının markası kadar iş akışıdır: kötü/sorunlu sürücüden okuyun, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin ve ona geri yazmaktan kaçının.

Sürekli okuma hatalarına takıldığı için tam bir imaj oluşturamıyorsanız, taramanın program kötü olduğu için başarısız olduğunu hemen varsaymayın. Bu, sürücüde zayıf sektörler olduğu veya USB köprüsünün hatalı davrandığı anlamına gelebilir. Bu noktada verinin ne kadar değerli olduğuna karar verin. Yerine konabilecek şeylerse, yazılımla devam edebilirsiniz. Ama aile fotoğrafları, vergi kayıtları, müşteri dosyaları vb. ise, sürücü daha da kötüleşmeden durun.

Pratik bir orta yol, sürücü kurtarma yazılımında hâlâ görünüyorsa, tüm diski tek bir dev geçişte kurtarmaya çalışmak yerine önce en önemli klasörleri kurtarmaktır. İnsanlar sık sık tam derin taramayla başlar, 18 saat çalışmasına izin verir ve sonra bir şey kaydedilmeden disk çevrimdışı olur. Araç erken aşamada bir dosya ağacı veya bulunan dosyaları gösterebiliyorsa, önce kritik şeyleri başka bir diske alın. Dağınık ama daha güvenli.

CHKDSK, kurtarmadan sonrasına kadar kullanmayacağım adımdır. Dosya sistemi hatalarını düzeltebilir, ama bunu dosya sistemini değiştirerek yapar. Bazen bu, bir sürücünün yeniden açılmasını sağlar. Bazen de kurtarılabilir bozuk klasörleri “bulunan” parçalara dönüştürür veya bozuk dizin girdilerini siler. Bu bir kurtarma aracı değildir. CHKDSK ile deneme yapmak istiyorsanız, bunu tek kopya üzerinde değil klon üzerinde yapın.

Biçimlendirme en son olmalı ve yalnızca dosyaları kurtardıktan veya onlara ihtiyacınız olmadığına karar verdikten sonra yapılmalıdır. Sorun yalnızca dosya sistemi bozulmasıysa, hızlı biçimlendirme sürücüyü yeniden kullanılabilir hale getirmek için yeterlidir, ancak yine de güvenmeden önce sürücüyü sonrasında test ederdim. Yeniden hata verirse, bağlantısı kesilirse, kötü sağlık durumu bildirirse veya uzun bir kopyalama sırasında garip davranırsa, onu yedekleme görevinden çıkarın.

Kısa sürüm: Disk Yönetimi’nde bakın, başlatmayın, biçimlendirmeyin, henüz CHKDSK çalıştırmayın ve keyfinize göre tekrar tekrar güç döngüsü yaptırmayın. Kararlıysa imajını alın ve imajdan kurtarın. Kararsızsa, ses çıkarıyorsa, kayboluyorsa veya yanlış boyut gösteriyorsa, yazılımla kurtarma bir kumara dönüşür ve laboratuvar daha güvenli yoldur.

Çıplak diski, başka bir adaptörde daha da kötü görünebileceğine hazırlıklı değilseniz Seagate muhafazasından çıkarmayın. Bazı Seagate harici diskler sektör boyutu çevirisi için orijinal USB köprüsüne bağlıdır ve bazı modeller/muhafazalar bunları atladığınızda erişimi karmaşık hale getirebilir. Muhafazadaki USB portu fiziksel olarak kırılmışsa bu farklı bir sorundur, ancak ilk sorun giderme adımı olarak kasayı açmak okunabilir bir diski kafa karıştırıcı bir karmaşaya dönüştürebilir.

Önce kurtar, sonra onar yaklaşımına katılıyorum, ancak akılda tutulması gereken çekince muhafaza meselesidir. Disk Yönetimi doğru boyutu gösteriyorsa ve sürücü çevrimiçi kalıyorsa, imaj alma için aynı muhafazayı kullanmaya devam edin. Klonunuzu veya imajınızı bu kurulum üzerinden oluşturun, ardından imajı tarayın. Disk Drill bu tür bir iş akışı için uygundur çünkü bayttan bayta imaj özelliği orijinal diski gerekenden fazla yormanızı önler, ancak kilit nokta marka adı değil imajdır.

İnsanların unuttuğu sıkıcı bir şey: başlamadan önce hedef diskin yeterince büyük ve mantıklı şekilde biçimlendirilmiş olduğundan emin olun. Seagate diskiniz 2 TB ise, imaj için hazırda başka bir boş 2 TB veya daha büyük disk bulundurun, ayrıca kurtarılan dosyalar için başka bir yerde ek alan olsun. Dosyaları tekrar Seagate üzerine kurtarmayın. Bunları neredeyse dolu bir dizüstü bilgisayar SSD’sine de kurtarmayın. Ve çok büyük videolar veya yedek arşivleriyle uğraşıyorsanız, kayıt hedefi olarak FAT32 ile biçimlendirilmiş eski bir USB bellek kullanmayın.

Windows yalnızca sürücüyü Explorer içinde açtığınızda The parameter is incorrect hatasını veriyorsa, ancak kurtarma yazılımı klasörleri görebiliyorsa, önce önemli klasörleri alın. Windows her okumada hata veriyorsa, sürücü tıklıyorsa, kayboluyorsa veya kapasite yanlışsa, bunu bir Windows sorunu gibi ele almayı bırakın. Tekrarlanan taramaların size veri kaybettirebileceği yer burasıdır.

Biçimlendirme sürücüyü yeniden kullanılabilir hale getirebilir, ancak mevcut dosya yapısını kurtarmaz. CHKDSK için de aynı şey geçerlidir: belki daha sonra yararlı olabilir, şu anda risklidir. Önce verilerin bir kopyasını veya bir imajını alın, ardından kopya üzerinde ya da yalnızca artık başına ne geleceğini umursamadığınızda orijinal üzerinde denemeler yapın.