Yedeklemeden önce Nikon kameramdaki RAW görüntüleri yanlışlıkla sildim ve bu fotoğrafların bazıları önemli bir çekimdendi. Daha fazla veri kaybına yol açmadan, kameradan veya hafıza kartından silinen Nikon RAW dosyalarını kurtarmanın en iyi yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.
Nikon fotoğraflarını kaybetmek her zaman sonsuza dek gittikleri anlamına gelmez. Bunu, bir kartı fazla hızlı sildikten sonra zor yoldan öğrendim. En önemli olan silmenin kendisi değildi. Sonrasında ne olduğuydu.
Bu sizin de başınıza geldiyse, kartı hemen kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf çekmeyin. Yeniden biçimlendirmeyin. Üzerine dosya kopyalamayın. Silinen görüntüler, üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman orada durur. Üzerine yazıldığında, şansınız hızla düşer.
Çoğu Nikon gövde SD karta veya başka bir çıkarılabilir karta kayıt yapar, bu yüzden bu genelde bir kamera onarımı işi değil, bellek kartı kurtarma işidir. Kartı çıkarıp bilgisayarımda bir kart okuyucu kullanınca daha iyi sonuçlar aldım. Kameradan USB ile bağlamak daha yavaş ve daha az güvenilir geldi.
Yedeğiniz yoksa, genelde ilk denenecek şey kurtarma yazılımıdır. Ben Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon dosya türlerini tanıyor ve başlamak için bir sürü ayarı kurcalamam gerekmedi.
İzleyeceğim süreç şu olurdu.
- SD kartı Nikon’dan çıkarın.
- Kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. SD karta kurmayın.
- Uygulamada SD kartı seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Universal Scan kullanın. Benim durumumda, silinen fotoğraflar ve hızlı biçimlendirilmiş kartlar için gayet iyi çalıştı.
- Tarama bittiğinde görüntüleri önizleyin. Açılıyor ve normal görünüyorlarsa, kurtarma genelde daha iyi gider.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Aynı SD karta geri koymayın.
Video dosyalarına da ihtiyacınız varsa, ilk taramadan sonra Advanced Camera Recovery çalıştırın. Bazı kamera videoları kart üzerinde bölünmüş olur ve normal tarama bunların bazı kısımlarını kaçırır. Bu mod, görüntülerin ilk başta hiç görünmediği durumlarda yardımcı oldu.
Birkaç şey insanların kafasını karıştırır.
- Kart boş görünüyorsa, işin bittiğini varsaymayın. Bunu silme, hasarlı bir dosya sistemi ve hızlı biçimlendirme yüzünden gördüm. Eski verinin üzerine yazılmadıysa, hâlâ bir şans vardır.
- NEF formatındaki RAW dosyalarını kurtarırsanız ve Windows bunları açmayı reddederse, bunu bozuk olduklarının kanıtı saymayın. Sadece Nikon RAW desteği olan bir yazılıma ihtiyacınız olabilir.
- Kurtarılan dosyalar çoğu zaman garip adlarla geri gelir veya özgün klasörler hiç olmaz. Sinir bozucu, evet. Ama normal. Kurtarma araçları çoğu zaman dosyaları eski dosya tablosu yerine imzalardan yeniden oluşturur.
Taramaya başlamadan önce, başka bir yerde zaten bir kopya oluşturup sonra unuttuğunuzu kontrol edin. Bir keresinde kayıp fotoğrafları eski bir dizüstü bilgisayardaki içe aktarma klasöründe buldum. Bilgisayarınızı, harici sürücüleri, SnapBridge’i, Nikon Image Space’i, Google Photos’u, Dropbox’ı veya seyahat sırasında kullandığınız herhangi bir senkronizasyon hizmetini kontrol edin.
Bunu kendi başınıza yapmayı bırakacağım bir nokta var. Hiçbir bilgisayar SD kartı algılamıyorsa, kartta fiziksel hasar varsa veya tarama sırasında bağlantı sürekli kopuyorsa, ellemeyin. Arızalanan bir kart daha fazla okuma ile daha da kötüleşir. O aşamada profesyonel bir kurtarma hizmeti daha mantıklıdır.
Yani evet, yedek olmasa bile, silinmiş Nikon RAW dosyaları, boşaltılmış bir kart veya aniden boş görünen bir kart her zaman tamamen kayıp anlamına gelmez. Hızlı hareket edin, karta yazmayı durdurun ve başka herhangi bir şey dokunmadan önce tarayın. En iyi şansı bu verir.
İlk olarak, kameraya güvenmeyin. Karta güvenin.
Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, o Nikon kartla hemen çekim yapmayı bırakın. Ama şunu da eklerim. Fotoğraflar gerçekten önemliyse, kartı taramadan önce kartın bire bir byte kopyasını alın. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd gibi bir araç kullanın. Orijinal kart yerine imaj dosyası üzerinde çalışın. Bir kurtarma uygulaması çökerse veya kart garip davranmaya başlarsa, elinizde yine de temiz bir kopya olur. İnsanlar bu adımı atlıyor ve sonra pişman oluyor.
Nikon RAW için, güçlü NEF desteği olan bir kurtarma yazılımı istersiniz. Disk Drill bunun için makul bir seçenektir, özellikle önizleme ve kolay bir tarama akışı istiyorsanız. Dosyalar geri gelirse ama açılmazsa, önce Nikon NX Studio’da test edin. Windows önizlemesi bu konularda kötüdür ve yanlış alarmlar verir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD veya CFexpress kartını çıkarın.
- Kartın tam bir imajını bilgisayarınıza oluşturun.
- İmajı Disk Drill ile tarayın.
- Sonuçları dosya türüne göre sıralayın, önce .NEF dosyalarına bakın.
- Kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydedin.
@mikeappsreviewer ile biraz anlaşmadığım bir nokta var. Kararsız görünüyorsa orijinal kartı birden fazla uygulamayla art arda tekrar tekrar taramazdım. Ölmekte olan bir kartta daha fazla okuma yapmak akıllıca değil.
Ayrıca Nikon SnapBridge içe aktarmalarını, Lightroom önbelleğini ve geçici klasörleri kontrol edin. Bir keresinde silinmiş RAW dosyalarını orada buldum. Saçma ama işe yaradı.
Düzgün bir açıklama istiyorsanız, buna göz atmaya değer, gerçek kurtarma testleriyle Disk Drill incelemesi.
Kart bilgisayar tarafından görülmüyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya ısınıyorsa, durun. İşte o noktada kendin yap işi çok hızlı şekilde veri kaybına dönüşür.
İlk olarak, aslında çok sık birbirine karıştırılan iki durumu ayırırdım: silinmiş dosyalar ve bozulmuş kart yapısı. @mikeappsreviewer ve @sognonotturno “kartı kullanmayı bırakın” kısmını zaten ele almış, bu doğru, ancak hemen her kurtarma uygulamasını sonsuza kadar denemeye kalkmazdım. Kart kararsızsa bu, kurtarılabilir bir durumu karmaşık bir hale getirebilir.
Benim sonraki adımım Nikon kartını salt okunur bir yaklaşımla kontrol etmek olurdu. Bilgisayarınız kartı normal şekilde görüyorsa kapasitesine ve kullanılan alana bakın. Bazen RAW dosyaları hâlâ oradadır ama dizin bozulmuştur ve Nikon NX Studio veya Lightroom gibi uygulamalar, Explorer/Finder’ın göremediği dosyaları bazen “görebilir”. Garip ama oluyor.
Ayrıca bu çift yuvalı bir Nikon ise ve herhangi bir noktada yedek kayıt etkinleştirildiyse, başka bir şey yapmadan önce ikinci kartı kontrol edin. Aynısı bağlantılı çekimler, Lightroom otomatik içe aktarma klasörleri ve Windows/macOS son içe aktarma konumları için de geçerli. İnsanlar panikledikleri için bariz şeyleri kaçırıyor.
Yazılıma ihtiyacınız olursa, Disk Drill Nikon RAW fotoğraf kurtarma için özellikle NEF dosyalarında sağlam bir seçimdir; çünkü kamera dosya imzalarını oldukça iyi tanıyabilir ve kurtarılabilir görüntüleri önizlemenize izin verir. Yine de bir şeyi tamamen gözden çıkarmadan önce sonuçları SD kartlar, RAW fotoğraflar ve silinmiş kamera dosyaları için güvenilir bir en iyi veri kurtarma yazılımı listesi ile karşılaştırırdım.
“Önizleme varsa her şey yolunda demektir” fikrine küçük bir itirazım var: önizleme yalnızca dosyanın bir kısmının okunabilir olduğunu kanıtlar. Büyük NEF dosyaları yine de yarı bozuk kurtarılabilir. Bu yüzden kurtarmadan sonra onları sadece Windows Fotoğraflar’da değil, NX Studio veya Capture One’da açın.
Kart biçimlendirilmek istendiğini söylüyorsa bunu yok sayın. Bağlantısı kesilmeye başlarsa, hemen kendi başınıza bir şey yapmayı bırakın. İşte bu noktada profesyonel kurtarma daha az dolandırıcılık, daha çok bir zorunluluk haline gelir.
@sognonotturno, @kakeru ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: kameranın sidecar veya daha küçük yardımcı dosyalar oluşturup oluşturmadığını kontrol edin. Bazı Nikonlar JPG+RAW çiftleri oluşturur ve NEF dosyaları gitmiş olsa bile JPG’ler hâlâ kartta, bir aktarım klasöründe veya unuttuğunuz bir katalog yazılımının içinde olabilir. Ayrıca daha fazla kurtarma çalışması yapmadan önce Lightroom Classic’teki “Eksik Fotoğraflar” girdilerini ve Nikon NX Studio’nun son içe aktarma konumlarını da inceleyin.
Kurtarılan dosyaların önizlemesini görmenin size çok şey söylediği fikrine biraz katılmıyorum. NEF için önizleme, gömülü JPEG’den gelebilirken RAW verisinin kendisi bozuk olabilir. Gerçek test, NX Studio, Capture One veya Lightroom’un dosyayı tamamen işleyip düzenleyebilmesidir.
Kendiniz yapıyorsanız, Disk Drill Nikon RAW kurtarma için makul bir seçenektir.
Artıları:
- İyi NEF algılama
- Kolay filtreleme ve önizleme
- Kurtarma araçlarına çok hakim değilseniz kullanıcı dostu
Eksileri:
- Hasarlı kartlarda çok sayıda yanlış pozitif parça döndürebilir
- Orijinal dosya adları/klasörler kaybolmuş olabilir
- Kart fiziksel olarak kararsızsa benim favorim değil
Ek önerim: kurtardıktan sonra dosyaları boyuta göre sıralayın. Çok küçük NEF dosyaları genellikle işe yaramaz, kameranızın normal RAW boyutuna yakın olan dosyalar ise daha umut vericidir. Bu çok zaman kazandırır. Kart Event Viewer veya macOS Console’da okuma hataları gösteriyorsa, burada durun ve önce klonlayın ya da profesyonel destek alın.