Odzyskiwanie danych z zewnętrznego dysku twardego po zniknięciu plików, jakieś pomysły?

Duża partia plików nagle zniknęła z mojego zewnętrznego dysku twardego po podłączeniu go do komputera, a teraz próbuję ustalić, czy zostały usunięte, ukryte, czy dysk zaczyna się psuć. To ważne zdjęcia i dokumenty służbowe, więc naprawdę potrzebuję porady dotyczącej bezpiecznych kroków odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, zanim pogorszę sytuację.

Kiedyś straciłem taki folder i pierwszym błędem, jaki popełniają ludzie, jest dalsze używanie dysku podczas szukania rozwiązania. Jeśli twoje pliki zniknęły z dysku twardego, przestań teraz cokolwiek na nim zapisywać. Żadnego pobierania, żadnych instalacji, żadnych przypadkowych restartów, jeśli da się ich uniknąć.

Usunięte pliki zazwyczaj na początku nie znikają bezpowrotnie. System oznacza ich dawne miejsce jako wolne, a twoje dane tam pozostają, dopóki coś nowego ich nie nadpisze. Dlatego każdy zapisany zrzut ekranu, plik pamięci podręcznej przeglądarki, aktualizacja czy instalacja aplikacji zmniejsza twoje szanse.

Jeśli stało się to na dysku zewnętrznym lub drugim dysku wewnętrznym, odłącz go i podłącz do innego komputera w celu odzyskania danych. Jeśli to twój dysk rozruchowy, uruchom system z USB albo podłącz dysk do innej maszyny. Chodzi o prostą zasadę: nie dopuść do nowych zapisów na uszkodzonym dysku.

Co zrobiłbym najpierw

Użyj Disk Drill, ale zainstaluj go gdzie indziej. Mam na myśli inny fizyczny dysk, a nie nowy folder na tym samym dysku. Ludzie często to pomijają i psują własną próbę odzyskiwania danych.

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Jeśli zainstalujesz oprogramowanie do odzyskiwania na uszkodzonym dysku, ryzykujesz nadpisanie plików, które chcesz odzyskać.
  2. Utwórz pełny obraz bajt po bajcie przed skanowaniem. Disk Drill to obsługuje. Zrobiłbym ten krok najpierw, jeśli zależy Ci na tym dysku. Praca na obrazie jest bezpieczniejsza niż ciągłe operowanie na oryginalnym dysku.
  3. Przeskanuj obraz lub oryginalny dysk jeden raz. Pozwól, aby skanowanie się zakończyło. Częściowe skany i wielokrotne ponowne skanowanie marnują czas i zwiększają zużycie.
  4. Sprawdź podgląd tego, co zostało znalezione. To pozwala uniknąć wielu domysłów. Jeśli podglądy otwierają się poprawnie, szanse na odzyskanie danych wyglądają lepiej.
  5. Przywróć pliki na inny dysk. Nie odzyskuj ich z powrotem na ten sam dysk. Ludzie robią to w pośpiechu i szybko źle się to kończy.

Darmowy limit

Darmowa edycja daje 100 MB odzyskiwania. To niewiele. Nadal wystarczy, aby sprawdzić, czy Twoje zdjęcia, dokumenty lub pliki projektu otwierają się poprawnie, zanim wydasz pieniądze lub przejdziesz do innego narzędzia.

Rzeczy, które warto wiedzieć przed rozpoczęciem

• Klasyczne dyski HDD zwykle dają większą szansę niż SSD. Dyski mechaniczne mają tendencję do dłuższego przechowywania usuniętych danych. Niektóre nowsze dyski twarde obsługują TRIM, więc zwlekanie nadal jest złym pomysłem.
  • Klikanie, zgrzytanie lub problemy z rozruchem całkowicie zmieniają sytuację. Jeśli dysk wydaje niepokojące dźwięki, zatrzymaj się. Oprogramowanie wtedy nie pomoże. Potrzebujesz laboratorium odzyskiwania danych.
  • Jedno ostrożne podejście jest lepsze niż pięć niedbałych. Ponowne uruchamianie skanowania w większości przypadków nie wyciąga magicznie dodatkowych plików. Głównie zwiększa to obciążenie i zabiera czas.

Jeśli Disk Drill sobie z tym nie poradzi

Widziałem, jak ludzie zmieniali narzędzia i uzyskiwali różne wyniki, więc warto mieć krótką listę:

• Recuva, łatwiejsza w użyciu, całkiem dobra przy prostym usuwaniu plików.
  • DiskGenius, bardziej chaotyczny interfejs, lepszy przy problemach z partycjami i uszkodzeniach systemu plików.
  • Data Rescue, całkiem dobry wybór na Macu.

Nadal zacząłbym od Disk Drill, ponieważ łatwiej przejść od tworzenia obrazu do skanowania i podglądu bez większego błądzenia. Jeśli czegoś nie znajdzie, wypróbuj pozostałe.

Działaj szybko. Zachowaj ostrożność. Jeśli dysk jest nadal sprawny i nie zapisujesz na nim danych, twoje szanse są często większe, niż wydaje się to w pierwszych dziesięciu minutach paniki.

1 Like

Pierwszą rzeczą, którą bym sprawdził, jest to, czy pliki zniknęły, czy są tylko ukryte. Windows lubi zmieniać atrybuty po nieprawidłowym odłączeniu lub błędzie systemu plików. Otwórz Wiersz polecenia i uruchom to na dysku zewnętrznym:

attrib -h -r -s /s /d X:*.*

Zastąp X literą swojego dysku. Widziałem, jak po tym wracały całe foldery. Sprawdź też Zarządzanie dyskami. Jeśli zajęte miejsce nadal wygląda na duże, twoje dane mogą wciąż tam być, a tablica plików mogła zostać uszkodzona.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby wstrzymać zapisywanie. Dodałbym jeszcze jedną rzecz przed użyciem oprogramowania do odzyskiwania. Uruchom kontrolę SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub Hard Disk Sentinel. Jeśli stan dysku jest zły, pomiń przypadkowe skanowania na oryginalnym dysku. Najpierw wykonaj jego klon. Jeśli SMART jest czysty, a dysk brzmi normalnie, wtedy spróbuj użyć Disk Drill na innym dysku i odzyskuj dane do innej lokalizacji.

Sprawdź też Podgląd zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System. Szukaj błędów dysku lub NTFS w czasie, gdy pliki zniknęły. Jeśli widzisz błędy wejścia/wyjścia, to zły znak.

Jeśli folder zniknął zaraz po podłączeniu, sprawdź też to:

1. Włączone ukryte pliki w Eksploratorze plików.
  2. Inny kabel USB lub port.
  3. Inny komputer, tylko do odczytu, jeśli to możliwe.
  4. chkdsk dopiero po sklonowaniu dysku lub odzyskaniu tego, co ważne. Wiem, że ludzie uwielbiają chkdsk, ja nie. Naprawia strukturę, ale przenosi też rzeczy do FOUND.000 i robi bałagan.

Jeśli chcesz przewodnik krok po kroku po odzyskiwaniu usuniętych plików w Windows, ten film jest całkiem niezły: obejrzyj ten przewodnik po odzyskiwaniu usuniętych plików w Windows

Krótka wersja: głównymi podejrzanymi są ukryte atrybuty, uszkodzenie systemu plików albo wczesna awaria dysku. Nie grzeb dalej w dysku po omacku.

Właściwie wstrzymałbym się z jedną rzeczą, wokół której zarówno @mikeappsreviewer, jak i @himmelsjager trochę krążą: nie zakładaj od razu, że zniknięcie oznacza klasyczne usunięcie. Czasami struktura katalogów ulega uszkodzeniu, podczas gdy surowe dane plików nadal bez problemu tam są, co oznacza, że skan odzyskiwania może znaleźć mnóstwo plików, ale wszystkie nazwy/foldery wrócą pomieszane. Wkurzające jak diabli, ale to nie to samo co całkowita utrata.

Ja zrobiłbym tak: sprawdził zachowanie dysku, zanim zrobisz coś poważniejszego:

• czy otwiera się powoli
  • czy zawiesza Eksplorator
  • czy pojemność wygląda nieprawidłowo
  • czy dostajesz komunikaty typu „musisz sformatować ten dysk”
  • czy brakuje tylko niektórych folderów

Jeśli dysk zachowuje się dziwnie, ale nie wydaje fizycznych hałasów, najpierw zrobiłbym obraz, a potem przetestował jedną nieniszczącą aplikację skanującą. Disk Drill dobrze się do tego nadaje, bo może pokazać, czy brakujące pliki nadal istnieją pod oryginalnymi nazwami, czy tylko jako pliki zrekonstruowane. To dużo mówi o tym, czy chodzi o usunięcie, czy o uszkodzenie systemu plików.

Jedna rzecz, do której bym się nie spieszył, to CHKDSK. Ludzie traktują to jak magię. Czasami „naprawia” system plików, osieracając twoje rzeczy i zamieniając je w śmieciowe fragmenty. Super, teraz twoje pliki technicznie wróciły jako bezsens.

Sprawdź też, czy brakujące pliki nie zostały kiedyś przeniesione przez dziwactwa indeksowania/bibliotek Windows. Przeszukaj dysk według rozszerzenia pliku, posortuj według daty modyfikacji i zobacz, czy nie zostały wrzucone do jakiegoś innego folderu. Brzmi głupio, ale zdarza się częściej, niż ludzie przyznają.

Jeśli chcesz przykład z życia, ta historia sukcesu odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego jest warta uwagi.

Więc tak, moja kolejność byłaby taka: zweryfikować objawy, zrobić obraz jeśli to możliwe, przeskanować Disk Drill z innego dysku i dopiero potem myśleć o narzędziach naprawczych.