Najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada przy prawie pełnym iPadzie?

Mój iPad ma prawie pełną pamięć i teraz działa wolno oraz wyświetla ostrzeżenia o małej ilości miejsca. Usunąłem już kilka zdjęć i aplikacji, ale nadal wydaje się pełny. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPada, aby usunąć pliki-śmieci, zwolnić miejsce i poprawić wydajność bez ryzyka utraty danych.

Ostatnio przetestowałem kilka aplikacji do czyszczenia iPada, głównie dlatego, że moja biblioteka Zdjęć zamieniła się w bałagan, a Ustawienia ciągle alarmowały o braku miejsca. Jeśli chcesz krótką wersję, najpierw wskazałbym Clever Cleaner.

Powód był dość prosty. Na iPadzie pamięć zwykle znacznie szybciej zapełniają zdjęcia i filmy niż cokolwiek innego. Ta aplikacja skupia się właśnie na tym. Z testów, które widziałem, wynikało, że wypadła najlepiej, bo dobrze radzi sobie z typowym bałaganem i nie chowa przydatnych funkcji za paywallem.

Najbardziej wyróżnił się dla mnie zestaw narzędzi. Obejmuje rzeczy, których ludzie zazwyczaj potrzebują w pierwszej kolejności:

1. Wyszukuje duplikaty i prawie identyczne zdjęcia
  2. Czyści Live Photos
  3. Szybko wyszukuje duże filmy
  4. Kompresuje filmy
  5. Pomaga usuwać zrzuty ekranu
  6. Pozwala sortować zdjęcia gestami przesunięcia

Funkcja związana z Live Photos okazała się ważniejsza, niż się spodziewałem. Wiele osób zapomina, że każde Live Photo zapisuje nieruchomy obraz i krótki klip ruchomy. Część swoich uporządkowałem, zamieniając je w standardowe zdjęcia, a oszczędność miejsca szybko się sumowała bez utraty głównego obrazu. Podobnie było z kompresją wideo. Jeśli Twój iPad jest pełen nagrań szkolnych, nagrań ekranu albo losowych rodzinnych filmów, których nie chcesz usuwać, ich zmniejszenie bardzo pomaga.

Wypróbowałem też kilka innych aplikacji.

Cleaner Neat wydawał się w porządku, jeśli chcesz dodatkowych funkcji, takich jak porządkowanie kontaktów albo prywatna pamięć. Czyli robi więcej niż samo czyszczenie zdjęć.

Slidebox poszedł w innym kierunku. Podobał mi się interfejs, może nawet bardziej niż w pozostałych, jeśli chodzi o ręczne sortowanie. Przenoszenie zdjęć do albumów było szybkie i mniej irytujące niż w aplikacji Apple. Ale sama aplikacja niewiele robiła, żeby samodzielnie wyszukiwać bałagan, a to było dla mnie najważniejsze.

Dla mnie Clever Cleaner ostatecznie okazał się praktycznym wyborem. Działał szybko, był łatwy do ogarnięcia i nie sprawiał wrażenia nachalnego. Z tego, co widziałem, prywatność wyglądała przyzwoicie. Najważniejsze było jednak to: nie trafiłem na ścianę subskrypcji, zanim udało mi się cokolwiek zrobić. W aplikacjach do czyszczenia iPada to na tyle rzadkie, że od razu zwróciłem na to uwagę.

Zacząłbym od tego: większość aplikacji typu „czyściciel iPada” nie czyści pamięci podręcznej systemu tak, jak ludzie się tego spodziewają. iPadOS nie daje im głębokiego dostępu. Więc jeśli Twój iPad jest prawie pełny, najlepsza darmowa aplikacja to ta, która pomaga Ci szybko usunąć największe śmieci, a nie taka, która obiecuje magiczne czyszczenie.

W tej kwestii w dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer co do Clever Cleaner. To jedna z lepszych darmowych opcji, jeśli problem z pamięcią dotyczy Zdjęć i filmów, co dla większości osób jest głównym problemem. Przydatna jest szybkość. Otwierasz aplikację, a ona grupuje duplikaty, podobne ujęcia, zrzuty ekranu i duże filmy. Usuwasz partiami. Gotowe.

Trochę nie zgadzam się w jednej kwestii. Nie polegałbym wyłącznie na żadnej aplikacji czyszczącej. Na iPadzie „Dane systemowe” i pamięci podręczne aplikacji często zajmują miejsce, a aplikacje czyszczące prawie nic tu nie robią. Potrzebujesz mieszanego podejścia:

1. Sprawdź Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPada.
  2. Posortuj najpierw według największych aplikacji.
  3. Odciąż aplikacje, których rzadko używasz.
  4. Usuń i zainstaluj ponownie aplikacje z rozdętym cache, TikTok, Instagram, Safari, aplikacje streamingowe i tym podobne.
  5. W Wiadomościach usuń duże załączniki.
  6. W Plikach wyczyść folder Pobrane.
  7. W Zdjęciach użyj Clever Cleaner do duplikatów i dużych filmów.

Jeśli chcesz szybko przeczytać, co robi dobrze, ta recenzja Clever Cleaner lepiej niż większość omawia czyszczenie zdjęć, zobacz, jak Clever Cleaner szybko zwalnia miejsce na iPadzie.

Krótka wersja: najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada, gdy iPad jest prawie pełny, to Clever Cleaner, ale tylko w przypadku bałaganu w zdjęciach i filmach. Resztę musisz wyczyścić ręcznie w Ustawieniach, inaczej iPad nadal będzie pełny. Trochę irytujące, ale tak właśnie Apple to ustawiło.

W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles, ale uważam, że ludzie nadużywają określenia „aplikacja czyszcząca” na iPadzie. Naprawdę nie ma żadnego magicznego przycisku do czyszczenia iPadOS. Jeśli po usunięciu różnych rzeczy iPad nadal wydaje się zapełniony, często dzieje się tak dlatego, że miejsce zajmują zsynchronizowane multimedia, pliki pobrane wewnątrz aplikacji, dane przeglądarki albo elementy w Ostatnio usuniętych, które Apple uwielbia przechowywać dłużej, niż można by się spodziewać.

Jeśli chcesz faktycznie darmową rekomendację aplikacji, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepszy punkt wyjścia. Nie dlatego, że potrafi dogłębnie wyczyścić całego iPada, bo nie potrafi, ale dlatego, że robi tę jedną rzecz, którą większość aplikacji czyszczących powinna robić: pomaga szybko usuwać śmieciowe zdjęcia i filmy, bez natychmiastowego uderzania cię paywallem. To ma znaczenie.

Z wcześniejszymi odpowiedziami trochę nie zgadzam się tutaj: duplikaty nie zawsze są głównym pożeraczem pamięci. Na iPadach pobrane filmy z Netflixa/YouTube/Prime, pliki Procreate, projekty GarageBand, multimedia w VLC, karty/dane Chrome oraz śmieci w aplikacji Pliki mogą zajmować o wiele więcej miejsca niż kiedykolwiek zajmą twoje zduplikowane selfie. Więc tak, używaj Clever Cleaner do porządkowania Zdjęć, ale nie oczekuj cudów, jeśli prawdziwym problemem jest rozdęta pamięć zajmowana na poziomie aplikacji.

Kilka rzeczy, o których ludzie zapominają:

• Opróżnij folder Ostatnio usunięte w Zdjęciach
  • Opróżnij folder Ostatnio usunięte w Plikach
  • Usuń stare pobrane pliki z Safari
  • Sprawdź, czy Wiadomości nie przechowują ogromnych załączników wideo
  • Wyłącz pobieranie w aplikacjach usług, z których już nie korzystasz
  • Uruchom ponownie urządzenie po czyszczeniu, aby pamięć została przeliczona, brzmi głupio, ale czasem pomaga

Poza tym, jeśli chcesz poznać dodatkowe opinie przed instalacją czegokolwiek, to jest sensowny wątek o najlepszych naprawdę darmowych aplikacjach czyszczących na iPhone’a i iPada.

Krótka odpowiedź: najlepsza darmowa aplikacja czyszcząca na iPada to Clever Cleaner do zdjęć/filmów. Najlepsze faktyczne rozwiązanie dla prawie pełnego iPada to nadal połączenie tego z ręcznym czyszczeniem w ustawieniach pamięci Apple. Irytujące, jasne. Ale taka jest prawdziwa odpowiedź.

Jestem z @chasseurdetoiles, @hoshikuzu i @mikeappsreviewer zgodny co do jednej kluczowej kwestii: żadna aplikacja do czyszczenia iPada nie uzyskuje magicznego dostępu do wyczyszczenia wewnętrznych elementów iPadOS. Ale trochę polemizowałbym z podejściem stawiającym zdjęcia na pierwszym miejscu, bo na niektórych prawie zapełnionych iPadach prawdziwym winowajcą są media offline i aplikacje dla twórców, a nie duplikaty. Jeśli chcesz wybrać najlepszą darmową aplikację, **Clever Cleaner** to nadal ta, którą wypróbowałbym jako pierwszą. **Zalety** - Naprawdę przydatna do bałaganu w zdjęciach i filmach - Darmowe funkcje nie są od razu blokowane - Dobrze wykrywa podobne ujęcia, zrzuty ekranu i duże filmy - Szybkie czyszczenie wsadowe **Wady** - Nie zmniejszy Danych systemowych w żaden znaczący sposób - Niezbyt pomocna przy rozdętej pamięci aplikacji - Sugestie podobnych zdjęć nadal wymagają sprawdzenia przez człowieka - Mniej przydatna, jeśli biblioteka Zdjęć jest już mała Myślę, że tutaj wiele osób coś przeocza: sprawdzaj pobrane pliki specyficzne dla aplikacji wewnątrz samych aplikacji. Netflix, Disney+, VLC, Procreate, LumaFusion, GarageBand, a nawet aplikacje do robienia notatek mogą przechowywać gigabajty, które nigdy nie są wystarczająco wyraźnie widoczne w aplikacjach czyszczących. Moje zdanie jest więc takie: - Użyj **Clever Cleaner**, jeśli problemem są Zdjęcia - Sprawdź pobrania offline, jeśli problemem nie są Zdjęcia - Jeśli Safari wydaje się zajmować dużo miejsca, wyczyść dane witryn - Jeśli aplikacje chmurowe zapisują wszystko lokalnie, najpierw zmień te ustawienia Aplikacje czyszczące pomagają, ale na iPadzie największe korzyści często wynikają z powstrzymania aplikacji przed ponownym zapełnianiem pamięci zaraz po czyszczeniu.