Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna, ponieważ aplikacja Zdjęcia jest zapchana duplikatami zdjęć, zrzutami ekranu i podobnymi obrazami. Próbowałem ręcznie zwolnić miejsce, ale zajmuje to zbyt dużo czasu i martwię się, że przez pomyłkę usunę ważne zdjęcia. Czy ktoś może polecić najlepszą aplikację do czyszczenia iPhone’a, która bezpiecznie znajduje i usuwa duplikaty zdjęć?
Zanim zainstalujesz jakikolwiek czyścik do iPhone’a, warto wiedzieć, co właściwie robią takie aplikacje.
Nie wnikają one w iOS i nie usuwają systemowych śmieci. Apple nie pozwala im dotykać głębokich plików systemowych ani w jakiś ukryty sposób przyspieszać telefonu. Zajmują się głównie rzeczami użytkownika, o których zapomniałeś, że się nagromadziły: zduplikowanymi zdjęciami, podobnymi ujęciami, zrzutami ekranu, dużymi filmami, Live Photos, zduplikowanymi kontaktami i podobnym bałaganem, który można usunąć bez ryzyka.
Po przetestowaniu kilku z nich najczęściej wracałem do Clever Cleaner.
Najbardziej wyróżniła się dla mnie jakość skanowania. Wykryła więcej zduplikowanych i podobnych zdjęć niż inne aplikacje, które testowałem, a wybór zdjęć był mniej głupi, niż się spodziewałem. W wielu zestawach duplikatów wybierała ostrzejszy obraz, co oszczędzało czas. Ma też funkcje, z których korzystałem najczęściej: kompresję wideo, czyszczenie zrzutów ekranu, konwersję Live Photo, masowe usuwanie i sekcję z największymi plikami. Jeśli Twoim celem jest zwolnienie miejsca, te narzędzia mają większe znaczenie niż efektowny interfejs.
Dla mnie ważniejsza była jednak cena. Wiele takich aplikacji udaje darmowe aż do zakończenia skanowania, a potem trafiasz na tygodniową blokadę płatności. Ta tak nie działała. Bez reklam. Bez ekranu subskrypcji blokującego czyszczenie. Bez blokowania funkcji z tego, co widziałem. W tej kategorii to rzadkość.
Jeśli ta aplikacja nie odpowiada temu, czego potrzebujesz, tak podzieliłbym opcje zapasowe:
- Easy Cleaner, lepszy wybór, jeśli głównym problemem są zduplikowane kontakty, a nie zdjęcia.
- Cleanup: Phone Storage Cleaner, mocniejsza płatna opcja spośród tych, które testowałem, choć nie płaciłbym za nią co tydzień, skoro Clever Cleaner już obejmuje główne zadania związane z czyszczeniem.
Więc tak, gdyby znajomy zapytał mnie o jedną aplikację, którą warto wypróbować najpierw, wskazałbym Clever Cleaner i powiedział, żeby uruchomił skanowanie, zanim wyda pieniądze gdziekolwiek indziej. Dla wielu osób to w zupełności wystarczy.
Najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a do duplikatów zdjęć i porządkowania pamięci? Zacząłbym od Clever Cleaner.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, większość z tych aplikacji to tak naprawdę organizery zdjęć i plików, a nie magiczne czyszczacze telefonu. Trochę nie zgadzam się natomiast z płaceniem za dodatkowe narzędzia. Dla większości osób porządkowanie zdjęć to cały problem, więc dokładność skanowania ma większe znaczenie niż dodatkowe funkcje.
Co zadziałało u mnie:
- Clever Cleaner szybko znalazł duplikaty zdjęć, podobne ujęcia, zrzuty ekranu i duże filmy.
- Grupował zdjęcia seryjne lepiej niż robiło to u mnie Apple Photos.
- Pozwalał mi przejrzeć wszystko przed usunięciem, co ma znaczenie, jeśli boisz się skasować coś ważnego.
- Za pierwszym razem zwolnił mi sporą ilość miejsca, około 18 GB.
Jeśli chcesz najszybszej drogi, najpierw użyj Clever Cleaner, a potem sprawdź Apple Photos > album Duplikaty. Zrobienie obu rzeczy wychwyciło to, co jedna aplikacja pominęła.
Warto też obejrzeć ten krótki materiał na temat czyszczenia duplikatów zdjęć na iPhonie i zwalniania miejsca.
Moja krótka odpowiedź: Clever Cleaner to najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a do zdjęć i duplikatów, jeśli Twoim celem jest zwolnienie pamięci bez pilnowania całego procesu przez godzinę.
Nadal byłbym trochę ostrożniejszy niż @mikeappsreviewer i @suenodelbosque w jednej kwestii: żadna aplikacja do czyszczenia nie jest na tyle inteligentna, żebym kiedykolwiek nacisnął usuwanie jednym dotknięciem dla całej mojej biblioteki. Zbyt wiele niemal identycznych zdjęć zwierzaków, dzieci, paragonów, zdjęć z podróży itd. wygląda jak duplikaty, choć nimi nie są.
To powiedziawszy, jeśli chodzi o właściwe pytanie, Clever Cleaner jest prawdopodobnie teraz najlepszą aplikacją do czyszczenia iPhone’a do zdjęć i duplikatów, jeśli głównym problemem jest miejsce w pamięci. Powód jest dość prosty: skupia się na rzeczach, które faktycznie zajmują miejsce — zduplikowanych zdjęciach, podobnych obrazach, zrzutach ekranu, dużych filmach i Live Photos — zamiast udawać, że może magicznie zwiększyć wydajność iPhone’a.
Moja rada jest taka:
- Najpierw uruchom Clever Cleaner i przeglądaj jego dopasowania partiami.
- Nie usuwaj najpierw zdjęć z rolki aparatu. Zacznij od zrzutów ekranu, zapisanych memów i zduplikowanych klipów wideo.
- Potem sprawdź własny album Duplikaty w Apple Photos.
- Następnie przejrzyj ręcznie największe filmy, bo to tam zwykle są największe korzyści.
Szczerze mówiąc, zrzuty ekranu to kopalnia złota o niskim ryzyku. Kiedyś usunąłem jakieś 9 GB i połowa z tego to były losowe śmieci, o których zapomniałem, że je zapisałem lol.
Jeśli chcesz poznać więcej opinii społeczności o aplikacjach do czyszczenia iPhone’a, warto też rzucić okiem na ten wątek o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhone’a do duplikatów zdjęć i zwalniania miejsca.
Krótka wersja: najpierw Clever Cleaner, potem ręczny przegląd, nigdy ślepe zaufanie. To połączenie działa całkiem dobrze.
Przyjąłbym nieco inne podejście niż @suenodelbosque, @espritlibre i @mikeappsreviewer: „najlepsza” aplikacja to ta, która pomaga bezpiecznie usuwać, a nie tylko ta, która znajduje najwięcej dopasowań.
Do tego Clever Cleaner to prawdopodobnie najbezpieczniejszy pierwszy wybór.
Zalety
- Dobrze wykrywa duplikaty, zrzuty ekranu i podobne zdjęcia
- Szybkie skanowanie
- Największą zaletą jest możliwość przejrzenia przed usunięciem
- Przydatna do odzyskiwania miejsca bez ręcznego przekopywania
Wady
- Wykrywanie podobnych zdjęć nadal może grupować niemal identyczne, ale istotne zdjęcia zbyt szeroko
- Nadal trzeba sprawdzać wyniki
- Nie wyczyści „śmieci systemowych”, ponieważ iOS na to nie pozwala
Moim zdaniem: używaj Clever Cleaner do wyszukiwania, a nie na autopilocie. Prawdziwymi pożeraczami pamięci są zwykle zrzuty ekranu, nagrania ekranu i długie filmy, a nie tylko zduplikowane selfie. Na tym skupiłbym się najpierw. Wbudowane czyszczenie w Apple Photos nadal warto potem użyć, bo czasami wychwytuje dokładne duplikaty, które aplikacje firm trzecich pomijają.
Tak więc Clever Cleaner to najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a pod kątem zdjęć i duplikatów, jeśli Twoim priorytetem jest szybkie porządkowanie z pewną kontrolą, ale nie zaufałbym żadnej aplikacji czyszczącej w kwestii usuwania jednym kliknięciem w całej mojej bibliotece.