Mac’imde önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni de boşalttım. Daha fazla veri kaybına neden olmadan Mac’te silinen dosyaları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Güvenli kurtarma adımları veya güvenilir Mac dosya kurtarma seçenekleri konusunda herhangi bir yardım gerçekten çok takdir edilir.
Ben de bunu yaşadım. Çöp Sepeti'ni boşaltırsın, sonra bir dakika sonra miden ağzına gelir çünkü ihtiyacın olan dosya oradadır. Her şey bitmiş gibi hissettirir, ama macOS'ta silinmiş olması her zaman sonsuza kadar kaybolduğu anlamına gelmez. En önemli olan şey, sonraki birkaç dakika içinde ne yaptığındır.
Benim ilk yapacağım şey, Mac'i kullanmayı bırakmak olurdu. Uygulama yükleme. Bir sürü dosyayı oraya buraya taşıma. Güncellemeleri çalıştırma. Aynı sürücüye rastgele kurtarma araçları indirme. macOS bir dosyayı kaldırdığında, çoğu zaman yalnızca o alanı boş olarak işaretler. Dosya verileri, başka bir şey üzerine yazana kadar hâlâ orada duruyor olabilir. Daha fazla kullanım, daha kötü ihtimal demektir. Bunu bir keresinde zor yoldan öğrendim ve evet, berbattı.
Herhangi bir şeyi taramadan önce basit şeyleri kontrol edin
Finder’da dosya adı, dosya türü veya yaklaşık tarihe göre arama yapın.
Çöp Kutusu’nu tekrar açın ve hızlı değil, yavaşça bakın.
Gizli dosyaların görünmesi için Command + Shift + . tuşlarına basın.
Dosyanın eskiden bulunduğu klasöre geri dönün.
iCloud’da oturum açın ve Son Silinenler’i kontrol edin.
Birçok kişi bunu atlayıp doğrudan panik moduna geçiyor. Ben de bir keresinde aynısını yaptım. Meğer dosya hâlâ iCloud’daymış, sanki hiçbir şey olmamış gibi orada duruyormuş.
Önce yedekler, her zaman
Time Machine ayarlıysa, kurtarma yazılımını denemeden önce onu kullanın. Dosyanın bulunduğu klasörü açın, Time Machine’i başlatın, silinmeden önceki bir noktaya geri gidin, ardından dosyayı geri yükleyin. Yedek varsa, bu genellikle en temiz çözümdür. Orijinal dosyayı geri alırsınız; aynı ad, aynı format, garip kurtarma klasörü karmaşası yok.
APFS anlık görüntülerini gözden kaçırmak kolaydır
Bu konu sıkça gözden kaçar. Daha yeni macOS sürümleri, güncellemelerden ve bazı sistem değişikliklerinden önce genellikle yerel APFS anlık görüntüleri oluşturur. Disk İzlencesi'ni açın, APFS Veri biriminizi seçin ve anlık görüntülerin listelenip listelenmediğine bakın. Silinmeden öncesine ait bir tane bulursanız, onu bağlayıp eksik dosyayı elle dışarı kopyalayabilirsiniz.
Gösterişli değildir, ama işe yaradığında çok zaman kazandırır.
Yedekler başarısız olursa, kurtarma yazılımına geçin
Finder, iCloud, Time Machine ve anlık görüntülerin hepsi boş çıkarsa, ben kurtarma yazılımını denerdim. Disk Drill, insanlara önerdiğim seçeneklerden biri çünkü arayüzü yeterince kolay, güncel macOS sürümlerini destekliyor ve herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce dosya önizlemeleri sunuyor.
Genelde süreç şöyle görünür:
Yükleyin, varsa en iyisi harici bir sürücüye.
Dosyanın silindiği sürücüyü seçin.
Taramayı başlatın.
Sonuçları gözden geçirin.
Doğru görünenleri önizleyin.
Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın, asla aynı sürücüye geri yazmayın.
Son kısım çok önemlidir. Kurtarılan dosyaları orijinal diskin üzerine yazmak, insanların genelde yalnızca bir kez yaptığı hatalardan biridir.
Modern Mac'lerde SSD sorunu
İnsanların duymayı pek sevmediği kısım burası. Güncel Mac'lerin çoğu SSD kullanır ve SSD'ler TRIM kullanır. TRIM, silinen dosyalarla ilişkili blokları temizleyerek sürücünün hızlı kalmasına yardımcı olur. Hız için iyi. Kurtarma için kötü. Eski döner sabit disklerde, silinen veriler bazen günlerce veya daha uzun süre kalabilir. Daha yeni bir MacBook SSD'sinde, kurtarma penceresi kısa olabilir. Bazen insanların beklediğinden çok daha kısa.
Yani silme işlemi bir SSD'de gerçekleştiyse, bunu akşam hallederim diye beklemeyin. Hemen başlayın.
Ne zaman durur ve bir laboratuvara gönderirdim
Mac sıvı hasarı aldıysa veya sert bir darbe aldıysa.
SSD düzgün görünmüyorsa.
Sürücü sürekli bağlantıyı kesiyor, donuyor veya okuma hataları veriyorsa.
Kurtarma yazılımı diske hiç erişemiyorsa.
Dosyalar, kendiniz kurcalayıp işi bozma riskini almak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.
Bunlardan herhangi biri uyuyorsa, ben kurcalamaya devam etmezdim. Laboratuvar kurtarması pahalıdır, evet, ama art arda başarısız kendin yap denemeleri durumu daha da kötüleştirir.
Sırayla ne yapardım
Önce Finder. Sonra iCloud. Ardından Time Machine. Bundan sonra APFS anlık görüntülerini kontrol edin. Bunların hiçbiri işe yaramazsa, hemen bir kurtarma taraması çalıştırın.
Dosyaları geri alabildiğini gördüğüm kişiler genelde tek bir şeyi doğru yaptı, silinen veriler üzerine yazılmadan önce hızlı davrandılar. Tereddüt etmek şansı yok eder. Yazım hatası kadar dürüst gerçek.
Önce Mac’e yazmayı bırakın. @mikeappsreviewer’dan gelen o kısım tam isabet. Her yeni yazma işlemi şansınızı düşürür, özellikle SSD’lerde.
İnsanların atladığı için ekleyeceğim birkaç şey:
-
Uygulamaya özel kurtarmayı kontrol edin.
Pages, Word, Photoshop, Preview, Notes ve bazı video düzenleyiciler Otomatik Kaydetme, geçici dosyalar veya sürüm geçmişi tutar.
Word için uygulamayı açın ve Son Kullanılanlar’ı kontrol edin.
Pages ve Numbers için iCloud Drive’a ve uygulamanın son kullanılanlarına bakın.
Preview için Dosya, Geri Dön, Tüm Sürümlere Göz At’ı kontrol edin.
Adobe uygulamaları genellikle kullanıcı Kitaplığınızda geçici veriler bırakır. -
Bulut senkronizasyon çakışmalarını kontrol edin.
Dropbox, OneDrive, Google Drive ve iCloud Drive silinen dosyaları genellikle web çöp kutularında 15 ila 30 gün, bazen ücretli planlarda daha uzun süre saklar.
Dosya eşitlenen bir klasörün içindeyse hizmetin web sitesine giriş yapın. Yalnızca Finder’a güvenmeyin. -
/Users/yourname/Library içine bakın.
Birçok silinmiş dosya taşınır, kopyalanır veya önbelleğe alınır.
Finder’da Git, Klasöre Git, ardından şunları deneyin:
~/Library/Containers
~/Library/Application Support
~/Library/Autosave Information
~/Library/Mobile Documents -
Finder bir şeyleri göstermiyorsa Terminal kullanın.
mdfind filename
veya Spotlight meta verileriyle türe/tarihe göre arayın. Etrafta tıklamaktan daha hızlıdır. Biraz çirkin, ama işe yarar.
İlk kendin yap adımı olarak anlık görüntüler konusunda biraz farklı düşünüyorum. Çoğu kişi için, APFS iç yapısını kurcalamadan önce uygulama kurtarma ve bulut sürüm geçmişi daha kolay ve daha güvenlidir.
Bunların hiçbiri işe yaramazsa Mac dosya kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill bunun için uygundur. Onu harici bir sürücüye yükleyin, Mac’in dahili sürücüsünü tarayın, sonra farklı bir diske geri yükleyin. Benzer araçlar istiyorsanız Mac’te silinen dosyalar için dosya kurtarma yazılımı diye aratın, ama beş tanesini birden kurup durumu kötüleştirmeyin.
Bu klip Mac dosya kurtarma seçeneklerine dair iyi bir hızlı genel bakış sunuyor:
bu Mac dosya kurtarma rehberini izleyin
FileVault açıksa ve silmeden sonra Mac çok kullanıldıysa, ihtimal hızla düşer. Üzücü ama gerçek. Dosyalar iş açısından kritikse, kendin yap işlerini bırakın ve profesyonel desteğe gönderin.
@mikeappsreviewer ve @boswandelaar’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: Finder göremese bile dosyanın hâlâ bir uygulama tarafından referans alınıp alınmadığını kontrol edin. Örneğin yakın zamanda açtığınız bir fotoğraf, proje dosyası veya belgeyse, bazen uygulamanın Son Kullanılanlar listesi onu ölü gibi görünen bir yoldan yeniden açabilir. Biraz garip, ama bunun olduğunu gördüm.
Ayrıca, dosya harici bir sürücüden silindiyse, kurtarma ihtimali genelde dahili SSD’ye göre daha yüksektir. Modern Mac dahili SSD’leri TRIM yüzünden acımasızdır. Bu yüzden yazılım ile kurtarmayı tüm Mac’lerde eşit derecede umut verici gibi gösterenlere biraz katılmıyorum. Gerçekten öyle değil.
Yazılım yoluna gidecekseniz, Disk Drill genelde insanların bir sebepten ötürü ilk denediği Mac dosya kurtarma aracıdır. En büyük kural, mümkünse onu başka bir yere kurmak, etkilenen sürücüyü taramak ve dosyaları başka bir diske kurtarmaktır. Aynı diske değil. Cidden, kurtarmaya çalıştığınız sürücünün üzerine kurtarılan dosyaları geri kaydetme hatasını yapmayın.
İnsanların unuttuğu başka bir açı: paylaşılan cihazları ve dışa aktarılan kopyaları kontrol edin. Daha önce Mesajlar, Mail, AirDrop geçmişi veya eşitlenmiş başka bir Apple cihazında daha eski bir dışa aktarılmış PDF bularak dosyaları kurtardım. Belki orijinali değildir ama hiç yoktan iyidir.
Hızlı bir görsel açıklama isterseniz, bu oldukça iyi bir Mac’te silinen dosyaları kurtarma hızlı rehberi.
Dosyalar çok önemliyse, ilk başarısız denemeden sonra denemeyi bırakın. İnsanlar genelde durumu tam da bu noktada daha kötü hâle getirir.