Klasör Kaybolduktan Sonra CF Karttan Dosyalar Kurtarma, Fikriniz Var mı?

Bir klasör cihazlar arasında taşıdıktan sonra CF kartımdan aniden kayboldu ve içinde iş için ihtiyacım olan önemli fotoğraflar vardı. Kart hâlâ kullanılmış alan gösteriyor, ancak dosyalar yok ve durumu daha da kötüleştirmekten korkuyorum. Kayıp CF kart dosyalarını kurtarmanın güvenli yolları konusunda yardıma ihtiyacım var ve eksik klasöre neyin sebep olmuş olabileceğini anlamak istiyorum.

Bunu CF kartlarda birkaç kez yaşadım ve insanların ilk yanlış yaptığı şey, dosyaları almadan önce rastgele onarımlar denemek oluyor. Bu karta şu andan itibaren normal depolama gibi davranmayı bırakırdım. Bundan sonrası için salt okunur zihniyeti.

Yani yeni çekim yok. Biçimlendirme yok. Onarım aracı yok. Üzerine hiçbir şeyi geri kaydetmek yok. Dosyalar hâlâ belleğin kendisinde dururken bir CF kart çoğu zaman boş görünebilir. İlk bozulan şey çoğu zaman fotoğraf verisi değil, dosya sistemi bilgisidir. Eski blokların üzerine yeni veri yazdığınız anda, şansınız hızla düşer.

Önce basit şeyleri kontrol edin

Kurtarma çalıştırmadan önce, düz bir donanım kontrolü yapardım:

1. Kamera kablosunu değil, gerçek bir CF kart okuyucu kullanın.

2. Farklı bir USB bağlantı noktası deneyin.

3. Varsa, başka bir okuyucu da deneyin.

4. Kartın Windows'ta Disk Yönetimi'nde veya Mac'te Disk İzlencesi'nde görünüp görünmediğine bakın.

Kartın normal şekilde açılması gerekmez. Sistem onu algılıyor ve doğru kapasiteye yakın bir şey gösteriyorsa, kurtarma yazılımının genellikle hâlâ bir şansı vardır.

Sonraki adımda ne yapardım

Yedeğiniz yoksa, onarma denemelerini atlayıp doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. CF kartlar için ilk tercihim Disk Drill olurdu.

Neden bu yönde düşündüğüm:

• Fazla tahmine gerek kalmadan kullanımı kolaydır

• Kamera medyasında sık görülen FAT32 ve exFAT dosya sistemlerini destekler

• RAW fotoğrafları ve daha büyük video dosyalarını düzgün şekilde işler

• Önizleme özelliği, bir yığın işe yaramaz dosyayı geri yüklemeden önce dosyaların gerçekten işe yarar olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar

400 tane ne olduğu belirsiz dosya kurtardığınız ve bunların yarısının bozuk çıktığı araçlar kullandım. Önizleme zaman kazandırır.

İzleyeceğim adımlar

1. CF kartını çıkarın ve çıkarılmış halde bırakın. Dosyaları kurtarmayı bitirene kadar tekrar kameraya takmayın.
  2. Bir kart okuyucu aracılığıyla bağlayın. Doğrudan okuyucu bağlantısı, aracı olarak kamerayı kullanmaktan genelde daha iyi çalışır.
  3. Disk Drill’i açın ve CF kartını seçin. Ana sürücünüzü yanlışlıkla taramamak için aygıt adını ve boyutunu iki kez kontrol edin.
  4. Kart kararsız çalışıyorsa önce bire bir yedek oluşturun. Bağlantı kopuyorsa, takılıyorsa veya garip okunuyorsa, önce imajını alın ve onun üzerinden çalışın.
  5. Tam taramayı çalıştırın.
  6. Bitmesine izin verin. Erken durdurmak silinmiş dosyaların, kayıp girdilerin ve yeniden oluşturulmuş verilerin gözden kaçmasına neden olabilir.
  7. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Sonuçların kullanılabilir olduğunu anlamak için birkaç fotoğraf veya klip açın.
  8. Başka bir sürücüye kurtarın. Bilgisayarınızın sürücüsünü veya harici bir diski kullanın. Kurtarılan dosyaları tekrar CF karta yazmayın. Bunu yıllar önce bir kez yaptım, kötü bir fikirdi.

İnsanların bahsettiği diğer araçlar

PhotoRec anılmayı hak ediyor çünkü ücretsiz ve zarar görmüş dosya sistemlerinden beklediğinizden daha iyi veri çekiyor. Bunun bedeli ise dağınıklık. Dosya adları çoğu zaman kaybolmuş oluyor, klasör yapısı yok oluyor ve sonuçları sıralamak hızla can sıkıcı hale geliyor.

UFS Explorer da sağlamdır, ancak sizi oraya yalnızca daha teknik araçlarla aranız iyiyse yönlendirirdim. Teorik olarak zor değil, ama daha az affedici hissettiriyor.

Normal bir CF kart kurtarma işi için yine de Disk Drill ile başlardım. Daha az yanlış yola saparsınız.

Yapılmaması gereken bir şey

Windows veya macOS bir biçimlendirme istemi gösterirse, şimdilik bunu yok sayın. Bu mesaj, sistemin kartı düzgün şekilde okuyamadığı anlamına gelir. Biçimlendirmenin güvenli olduğu anlamına gelmez. Önce kurtarın, her şeyi başka bir yere yedekleyin, ardından biçimlendirmeyle daha sonra ilgilenin.

Kullanılan alanın hâlâ görünüyor olması iyi bir işarettir. Bu genellikle fotoğraf verisinin değil, dizin girdisinin bozulduğunu gösterir.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, karta yazmayı bırakın. Ama önce bir şey eklerdim: taramadan önce CF kartın bir imajını alın. Kart bozulmaya başlıyorsa, tek bir temiz geçiş tekrar tekrar taramaktan daha iyidir. Linux veya Mac’te ddrescue bunun için harikadır. Windows’ta güvendiğiniz herhangi bir disk imajlama aracını kullanın. Yeterli alanınız varsa, kart yerine imaj üzerinde çalışın.

Ayrıca kurtarmadan önce gizli dosyaları da kontrol edin. Windows’ta kartın içinde CMD’yi açın ve şunu çalıştırın:
attrib -h -r -s /s /d .
Öznitelikler değiştiği için klasörlerin kameralarda kaybolmuş gibi göründüğünü gördüm.

Klasör çapraz bağlandıysa veya FAT/exFAT tablosu bozulduysa, insanların ilk koştukları şey CHKDSK olur. Ben bunu ilk iş olarak yapmazdım. Bazen kurtarılan zincirleri .CHK dosyaları olarak yeniden adlandırır ve karmaşayı daha da kötüleştirir. Önce kurtarın, sonra onarın.

Hızlı bir yol istiyorsanız, Disk Drill CF kart kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü hem kayıp bölümleri hem de dosya imzalarını gösterir ve önizleme, dışa aktarmadan önce bozuk RAW dosyalarını ayıklamaya yardımcı olur. Kurtarılan dosyaları tekrar karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

Yazılım işe yarar hiçbir şey bulamazsa ve bunlar ücretli iş fotoğraflarıysa, orada durun ve bir laboratuvara gönderin. Eski flaş medyada her ek okuma önemlidir.

Ayrıca, görsel bir adım adım anlatım isterseniz, SD karttan dosya kurtarma için bu adım adım rehber aynı akışı kapsar ve süreç CF kartlar için de yeterince benzerdir.

Burada aslında hoşuma giden kısım, kullanılan alanın hâlâ görünmesi. Bu genelde veri alanının hâlâ orada olduğu ve karışıklığın gerçek silinmeden çok indekslemeyle ilgili olduğu anlamına gelir. Yani evet, @mikeappsreviewer ve @mike34 kartı normal şekilde kullanmama konusunda haklı, ama ağır bir tarama yapmadan önce bir ek kontrol daha yapardım.

Mümkünse CF kartı farklı bir işletim sistemine takmayı deneyin. Windows klasör gitmiş gibi davranabilirken macOS veya Linux bazen dizini elle kopyalama yapmanıza yetecek kadar okuyabilir. Bazı kartların bir makinede boş görünüp başka birinde tamamen normal göründüğünü yaşadım. Garip ama oluyor.

Ayrıca bunlar Canon veya Nikon RAW dosyalarıysa, dosyaların bozuk uzantılar veya hasarlı klasör adları nedeniyle Explorer ya da Finder tarafından filtrelenip filtrelenmediğini kontrol edin. Total Commander veya FreeCommander gibi bir dosya yöneticisi, varsayılan görünümün gizlediği şeyleri bazen gösterebilir. Sihir değil, sadece daha az yardımcı olmaya çalışan bir yaklaşım.

Genel tavsiyeyle biraz ayrıldığım bir nokta var: Kartın kararlı olduğunu zaten doğrulamadıysanız öznitelik düzeltmeleriyle başlamazdım. Komut satırında yapılan her yazma işlemi, küçük bile olsa, yine de bir yazma işlemidir. Bu iş materyaliyse, önce incelemeyi, sonra kurtarmayı, sonra denemeleri tercih ederim.

Pratik yolu istiyorsanız, Disk Drill CF kart kurtarma için hâlâ sağlam bir seçenek çünkü hem kaybolmuş dosya kayıtlarını hem de imza tabanlı fotoğraf verilerini bulabiliyor. Önizleme özellikle müşteri işleri için çok önemli, özellikle de 20GB gereksiz veri geri yüklemeden önce RAW dosyalarının açılıp açılmadığını bilmeniz gerekiyorsa. Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir laboratuvarı düşünün.

Küçük not, bu rehber SD medya için ama süreç temelde aynı ve takip etmesi kolay:
bir SD karttan silinen videolar adım adım nasıl kurtarılır

En önemli şey, kameranın kartı düzeltmesine izin vermemek. Kameralar kurtarmayı zorlaştırma konusunda gerçekten çok iyidir.

@mike34, @nachtdromer ve @mikeappsreviewer ile aynı büyük kurala katılıyorum: kartı kullanmayı bırakın. Ama onların sadece dolaylı olarak değindiği bir şeyi eklerdim: uzun bir tarama yapmadan önce kartın sağlık belirtilerini kontrol edin.

CF kart alışılmadık derecede yavaşsa, okuma sırasında bağlantısı kesiliyorsa veya okuyucunun yeniden bağlanmasına neden oluyorsa, bu basit dosya tablosu hasarından çok donanım sorununa işaret eder. Bu durumda, iyi bir kurtarma uygulaması kullanmaktan önce kartın klonunu almak daha önemlidir. Normal şekilde okunuyorsa ve kapasite doğru görünüyorsa, bunun sadece bozulmuş bir dizin girdisi olma ihtimali daha yüksektir.

Acele etmeyeceğim bir şey de CHKDSK veya herhangi bir “düzeltme” istemidir. İnsanlar buna ilk yardım gibi davranıyor, ama çıkarılabilir medyada kurtarılabilir bir karmaşayı yeniden düzenlenmiş bir karmaşaya çevirebilir.

Yazılım olarak, Disk Drill burada makul bir seçimdir.

Artılar

• RAW/JPEG/video için kolay önizlemeler
  • hem silinmiş kayıtları hem de daha derin oyulmuş dosyaları bulabilir
  • bazı adli araçlara göre daha az göz korkutucu

Eksiler

• derin taramalar yeniden adlandırılmış çok sayıda dosya döndürebilir
  • yalnızca bir kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değil
  • imza tabanlı kurtarma orijinal klasör yapısını kaybettirebilir

Orijinal adları/klasörleri korumak kullanım kolaylığından daha önemliyse, bazen UFS Explorer veya R-Studio biraz daha hassas çalışabilir, ancak daha az kullanıcı dostudurlar.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Okuma kararlılığını test edin
  2. Mümkünse kartın imajını alın
  3. İmajı tarayın
  4. Başka bir sürücüye kurtarın
  5. Ancak ondan sonra onarım veya yeniden biçimlendirmeyi düşünün

Disk Drill gerçekten açılan önizlemeler gösteriyorsa, bu çok iyi bir işarettir. Önizlemeler bozuksa ve kart kararsızsa, NAND daha da kötüleşmeden önce durun ve bir laboratuvarı değerlendirin.