Jak odzyskać usunięte pliki z USB po zniknięciu plików?

Pliki nagle zniknęły z mojego dysku USB po jego odłączeniu, a teraz brakuje ważnych zdjęć i dokumentów do pracy. Nie chciałem niczego usuwać i potrzebuję pomocy w ustaleniu, jak odzyskać usunięte lub utracone pliki z pamięci flash USB, zanim przepadną na dobre.

Nauczyłem się tego w bolesny sposób, więc najpierw krótkie ostrzeżenie. Jeśli twój pendrive wydaje klikające dźwięki, co chwilę się rozłącza i podłącza albo robi się gorący w dłoni, odłącz go i na tym poprzestań. Nie testuj go dalej. Nie uruchamiaj narzędzi naprawczych. Zanieś go do serwisu odzyskiwania danych. Uszkadzający się dysk zwykle pogarsza swój stan, gdy pozostaje pod zasilaniem, a polecenia takie jak CHKDSK często zapisują zmiany na całym urządzeniu. Możesz skończyć z dyskiem, który da się zamontować, ale z uszkodzonymi plikami, a to kiepska wymiana.

Jeśli proste kontrole nie przywróciły twoich plików, założyłbym, że stała się jedna z dwóch rzeczy. Tabela plików została uszkodzona albo pliki zostały naprawdę usunięte. W tym momencie sięgnąłbym po oprogramowanie stworzone do odzyskiwania danych.

Wiem, że ludzie uwielbiają wskazywać na PhotoRec, TestDisk i Windows File Recovery. Używałem ich. Działają. Mimo to nie poleciłbym ich większości osób, chyba że dobrze czujesz się w oknie terminala i potem w porządkowaniu bałaganu. Zwłaszcza PhotoRec dał mi ogromny stos plików z nazwami typu f123456.jpg, bez folderów, bez normalnej struktury, bez niczego ludzkiego. Jeśli potrzebujesz tylko trzech zdjęć z wakacji spośród 8 000 plików, powodzenia. Ja się nie bawiłem dobrze.

Dla zwykłych użytkowników tym, z którym miałem najmniej problemów, jest Disk Drill. Polubiłem go do odzyskiwania danych z USB z kilku prostych powodów.

1. Pozwala najpierw utworzyć obraz dysku. Tworzysz kopię bajt po bajcie pendrive’a, a potem skanujesz kopię zamiast raz po raz męczyć oryginalne urządzenie. Jeśli pamięć flash jest niestabilna, ma to ogromne znaczenie.
  2. Dostajesz podgląd przed przywróceniem. Mogłem sprawdzić zdjęcia, filmy i dokumenty przed zapisaniem czegokolwiek. To oszczędza czas i ogranicza zgadywanie.
  3. Zachowuje więcej oryginalnej struktury. W porównaniu z darmowymi narzędziami wiersza poleceń lepiej radził sobie z zachowaniem rozpoznawalnych folderów i identyfikacją wielu typów plików. Działa też z dyskami szyfrowanymi BitLockerem, co kiedyś mnie uratowało.

Jedna zasada ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Zapisuj odzyskane pliki na wewnętrznym dysku komputera, a nie z powrotem na tym samym pendrivie. Jeśli zapiszesz nowe dane na dysku, który próbujesz uratować, ryzykujesz nadpisanie dokładnie tych plików, które chcesz odzyskać. Zrobiłem to lata temu na starym pendrivie. Głupi błąd. Nie powtarzaj go.

Gdy twoje pliki będą już bezpieczne na komputerze, wyczyść i sformatuj pendrive, jeśli nadal chcesz go przetestować. Ja zwykle przestaję ufać wadliwemu nośnikowi i po prostu go wymieniam. Pamięć masowa jest tania. Utracone pliki nie są. Jeśli będziesz działać powoli i nie będziesz nic zapisywać na uszkodzonym dysku, twoje szanse są dużo większe.

Najpierw sprawdź, czy pliki są ukryte, a nie usunięte. To często zdarza się po nieprawidłowym odłączeniu.

Zrób to w Windows:

1. Podłącz USB.
  2. Otwórz Eksplorator plików.
  3. Kliknij Widok, a następnie pokaż Ukryte elementy.
  4. Otwórz Wiersz polecenia jako administrator.
  5. Uruchom:
    attrib -h -r -s /s /d X:*.*
    Zastąp X literą swojego dysku USB.

Jeśli foldery wrócą, dane nigdy nie zniknęły. Atrybuty plików zostały uszkodzone.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednym punkcie. CHKDSK nie zawsze jest zły. Na sprawnym USB z tylko drobnymi błędami systemu plików czasami przywraca dostęp do katalogów. Ale jeśli dysk się rozłącza, zawiesza albo wydaje dziwne dźwięki, pomiń to. Na pamięciach flash CHKDSK ma zły zwyczaj naprawiania rzeczy przez usuwanie odwołań do plików. Dlatego używaj go dopiero po wypróbowaniu poprawki z ukrytymi plikami i tylko wtedy, gdy nośnik wydaje się stabilny.

Polecenie:
chkdsk X: /f

Jeśli po tym pliki nadal zniknęły, użyj oprogramowania do odzyskiwania danych. Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z USB, ponieważ znajduje usunięte pliki, utracone partycje i dyski USB RAW w jednym skanowaniu. Wyszukaj best USB data recovery software for Windows and Mac in 2026, a zobaczysz, że często jest wymieniany nie bez powodu. Zapisuj odzyskane pliki na komputerze, a nie z powrotem na USB. Ludzie ciągle to robią, a potem dziwią się, dlaczego odzyskiwanie wypada gorzej.

Jeśli Windows widzi USB jako RAW albo prosi o sformatowanie, nie formatuj go najpierw. Zeskanuj go.

Warto też sprawdzić:

1. Zarządzanie dyskami, czy litera partycji się nie zmieniła.
  2. Inny komputer lub port USB.
  3. Podgląd zdarzeń, czy Windows zarejestrował błędy rozłączania USB.

Jeśli chcesz szybki przewodnik wizualny, ten film pomoże: obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z USB

Jeśli dysk ciągle się rozłącza, przestań przy nim majstrować. Na tym etapie odzyskiwanie programowe jest mniej bezpieczne, a laboratorium to mądrzejszy wybór.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, o czym @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel tylko wspomnieli, to sprawdzenie, czy pliki nie zostały przeniesione do jakiegoś dziwnego osieroconego folderu, zamiast zostać naprawdę usunięte. Po nieprawidłowym odłączeniu Windows czasami zrzuca odzyskane fragmenty do folderów takich jak FOUND.000 z plikami .CHK. Większość ludzi ignoruje ten folder, ale ja faktycznie już wcześniej wyciągałem stamtąd dokumenty i zdjęcia za pomocą przeglądarki plików CHK albo przez zmianę nazw plików na podstawie ich typu. To jest brzydkie rozwiązanie, ale czasem działa.

Poza tym jestem trochę mniej optymistyczny, jeśli chodzi o próbowanie wielu poleceń naprawczych na wczesnym etapie. Nawet jeśli USB wydaje się być w porządku, każda próba naprawy nadal miesza w metadanych. Moja kolejność byłaby taka:

1. Przestań używać USB.
  2. Sprawdź Właściwości i zobacz, czy zajęte miejsce nadal wygląda normalnie.
  3. Poszukaj FOUND.000, dziwnych pustych folderów albo problemów z brakującą literą dysku.
  4. Jeśli dane są ważne, najpierw skanuj, naprawiaj później.

Jeśli zajęte miejsce jest nadal w większości zapełnione, ale plików nie ma, to akurat całkiem dobry znak. Zwykle oznacza to, że dane mogą nadal tam być, a informacje katalogowe zostały uszkodzone.

Jeśli chodzi o aplikacje do odzyskiwania danych, to tak, Disk Drill jest jedną z prostszych opcji do odzyskiwania danych z USB, zwłaszcza jeśli chcesz podglądów i nie masz ochoty walczyć z narzędziami wiersza poleceń przez dwie godziny, jakby był 2009 rok. Użyłbym tego przed zrobieniem czegokolwiek destrukcyjnego. Odzyskuj na komputer, a nie na sam pendrive. Serio, ludzie ciągle popełniają ten błąd.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii z praktyki, ten wątek jest wart przeczytania: najlepsze sposoby odzyskiwania plików z uszkodzonego dysku USB

Wersja przyjazna SEO: opcje odzyskiwania danych z dysku USB dla znikniętych, usuniętych lub brakujących plików po nieprawidłowym odłączeniu.

Jeden aspekt, którego inni tylko lekko dotknęli: sprawdź, czy nie był to problem uszkodzenia spowodowanego utratą zasilania przez kontroler USB, a nie tylko usunięciem plików. Jeśli pendrive został nieprawidłowo odłączony, katalog może zniknąć, podczas gdy surowe dane plików nadal tam są. W takim przypadku unikałbym poświęcania zbyt wiele czasu na próby naprawy na wczesnym etapie. Nieco nie zgadzam się tu z @vrijheidsvogel: nawet bezpieczne poprawki mogą zmienić metadane na tyle, że późniejsze odzyskiwanie będzie bardziej kłopotliwe.

Co zrobiłbym dalej:

1. Porównaj zgłoszoną przez USB zajętą przestrzeń z wolną przestrzenią.

• Jeśli zajęta przestrzeń nadal wygląda na zbliżoną do normalnej, twoje pliki mogą nadal istnieć, ale mapa systemu plików jest uszkodzona.
    • Jeśli dysk nagle pokazuje prawie pustą zawartość, to albo wpisy zostały wyczyszczone, albo partycja została zresetowana.
  2. Sprawdź, czy układ partycji nie jest uszkodzony w Zarządzaniu dyskami.
    Czasami wolumin tam jest, ale typ partycji lub jej rozmiar wygląda nieprawidłowo. To bardziej wskazuje na uszkodzenie partycji lub systemu plików niż na faktyczne usunięcie.

3. Jeśli pliki są ważne, najpierw wykonaj obraz USB, a potem skanuj obraz.
    To jest część, przy której moim zdaniem @kakeru miał pośrednio rację, podkreślając to: mniejsze obciążenie oryginalnego urządzenia jest zazwyczaj rozsądniejsze.

4. Przeskanuj nośnik programem do odzyskiwania danych, zanim wykonasz więcej napraw.
    Disk Drill to rozsądny wybór w tej sytuacji, ponieważ jest łatwy w użyciu, pozwala podglądać pliki i może dobrze działać, gdy pliki zniknęły po niebezpiecznym odłączeniu.

Zalety Disk Drill:

• prosty interfejs
  • podgląd zdjęć i dokumentów
  • może odzyskiwać usunięte pliki i utracone partycje
  • opcja tworzenia obrazu jest przydatna

Wady Disk Drill:

• limity darmowego odzyskiwania zależą od platformy lub wersji
  • głębokie skanowanie może być wolne
  • nazwy folderów i plików nie zawsze są zachowywane, jeśli uszkodzenie systemu plików jest poważne

Jeśli cokolwiek odzyskasz, zapisz to na komputerze, nigdy z powrotem na tym samym USB. Po tym szczerze mówiąc wycofałbym ten pendrive z użycia, jeśli to już raz się wydarzyło. Pamięci flash USB uwielbiają zachowywać się normalnie tuż przed rzeczywistą awarią.

Więc tak, @mikeappsreviewer, @vrijheidsvogel i @kakeru omówili typowe rozwiązania. Ja po prostu położyłbym większy nacisk na tworzenie obrazu i skanowanie najpierw, a mniejszy na próby naprawiania dysku, gdy jedyna kopia danych nadal się na nim znajduje.