Kaliteden çok fazla ödün vermeden iPhone’umdaki bir görüntünün dosya boyutunu küçültmem gerekiyor. Fotoğraf yüklemek için çok büyük, bu yüzden hızlı ve güvenilir bir görüntü sıkıştırma yöntemi veya uygulaması arıyorum.
Birkaç fotoğraf için yerleşik Dosyalar uygulaması muhtemelen ihtiyacınız olan tek şeydir. Fotoğraflar uygulamasında görüntüyü Dosyalar'a kaydedin. Ardından kaydedilen görüntüye dokunup basılı tutun ve Hızlı İşlemler > Görüntüyü Dönüştür seçeneğini belirleyin. JPEG formatını seçin ve Küçük, Orta veya Büyük boyutlarından birini belirleyin. iOS daha küçük bir kopya kaydeder ve orijinal dosyayı olduğu gibi bırakır.
Sıkıştırma sırasında bir miktar kalite kaybı olur ancak hafif veya orta düzey ayarlar genellikle telefonda ya da sosyal medyada iyi görünür. Daha yoğun sıkıştırma çözünürlüğü düşürebilir, küçük ayrıntıları bulanıklaştırabilir ve görünür bozulmalara yol açabilir.
Yalnızca bir veya iki görüntüm olduğunda hızlı, ücretsiz ve başka bir uygulama gerektirmediği için Dosyalar yöntemini kullanıyorum. Ancak geniş bir fotoğraf arşivinde bu yöntem zahmetli hâle geliyor.
Asıl amaç depolama alanı açmaksa Clever Cleaner daha kullanışlıdır. Sıkıştır bölümünü açın, fotoğraflarınızı seçin, sıkıştırma düzeyini belirleyin, tahmini alan tasarrufunu kontrol edin ve sıkıştırılmış sürümleri kaydedin.
Ayrıca yinelenen veya benzer fotoğrafları bulma, büyük videoları tespit etme, ekran görüntülerini düzenleme ve istenmeyen Live Photo'ları durağan görüntülere dönüştürme gibi başka alan açma yöntemleri de sunar. Deneyimlerime göre yinelenen ve neredeyse aynı olan çekimleri silmek, tek başına sıkıştırmadan daha fazla depolama alanı kazandırabilir.
Fotoğraf HEIC biçimindeyse, JPEG’e dönüştürmek dosyayı aslında büyütebilir; PNG ekran görüntülerinin boyutu ise JPEG’e dönüştürüldüğünde genellikle önemli ölçüde küçülür. Dosyalar yöntemi işe yarar, ancak ben “Görüntüyü Yeniden Boyutlandır” gibi bir iPhone Kestirmesi ile piksel boyutlarını küçültmeye ve ardından bir kopyasını kaydetmeye odaklanırdım. 12 MP’lik bir fotoğrafın genişliğini yaklaşık 2000 piksele düşürmek, belirgin şekilde sıkıştırılmış görünmeden yükleme yapmak için genellikle yeterlidir.
Gözle görülür bir kalite kaybı olmadan boyutta çok büyük bir azalma elde edemeyebilirsiniz, ancak tek seferlik bir yükleme için genellikle özel bir uygulamaya ihtiyacınız yoktur.
Hızlı bir geçici çözüm olarak fotoğrafı Apple Mail’de bir e-postaya ekleyebilirsiniz. Mail görüntü boyutu seçeneğini gösterirse Orta’yı seçin, e-postayı kendinize gönderin ve ardından eki tekrar Fotoğraflar’a veya Dosyalar’a kaydedin. Biraz zahmetlidir ancak orijinale dokunmadan daha küçük bir kopya oluşturur.
Özel içerikler için rastgele tarayıcı tabanlı sıkıştırıcılardan kaçınırdım, çünkü fotoğrafı başka birinin sunucusuna yüklüyorsunuz. Ayrıca @xdeepwizardx’in belirttiği gibi, boyutları küçültmek genellikle formatı değiştirmekten daha fazla fark yaratır.
Yükleme sınırı katıysa kalitede bir miktar kayıp olmasını bekleyin. Herhangi bir şeyi sıkıştırmadan önce boş arka planı veya gereksiz kenarları kırpmayı deneyin; bu, önemsediğiniz kısmı bulanıklaştırmadan dosya boyutunu hızla küçültebilir.
@mikeappsreviewer’ın bahsettiği Mail numarası giderek daha az güvenilir hâle geliyor. Boyut seçme istemi artık her zaman görünmüyor ve göründüğünde de Mail bazen beklediğinizden daha az küçültme yapıyor. Son çare olarak hâlâ işe yarıyor ama iş akışımı iOS sürümleri arasında bu kadar tutarsız çalışan bir özelliğin üzerine kurmazdım.
Asıl önemli olan ve kimsenin açıkça söylemediği şey şu: Önce yüklemenin neden başarısız olduğunu bulun. Bir site fotoğrafınızı reddediyorsa sorun neredeyse her zaman dosya boyutu sınırı veya maksimum boyut sınırıdır, biçim değil. Bu yüzden @xdeepwizardx, yeniden boyutlandırmanın biçim değiştirmekten daha iyi olduğu konusunda haklı. 12 MP’lik bir fotoğrafı yaklaşık 2000 piksel genişliğe düşürmek genellikle iki sorunu da aynı anda çözer ve kalite kaybı ekranda neredeyse hiç fark edilmez.
@nova_daemon139’ın önerdiği Dosyalar’daki ‘Görüntüyü Dönüştür’ yöntemiyle ilgili küçük bir uyarı: Küçük/Orta/Büyük seçenekleri piksel boyutlarını değil, JPEG sıkıştırmasını değiştirir. Sorununuz ham megabayt miktarı yerine boyut sınırıysa bu düğme sizi kurtarmaz. Dosya boyutunu azaltmak için iyi, genişlik sınırını aşmamak içinse işe yaramaz.
Ben olsam gerçekten Kestirmeler yöntemini kurardım. Önce ‘Görüntüyü Yeniden Boyutlandır’, ardından ‘Fotoğraflara Kaydet’ adımlarından oluşan iki aşamalı bir kestirme hazırlayın ve bunu paylaşım sayfasından çalıştırın. Tek dokunuş yeterli, ek uygulama gerekmez ve bir kez oluşturduktan sonra sürekli kullanabilirsiniz. Üstelik ücretsiz; tek seferlik bir iş için herhangi bir şey yüklemekten daha iyi.
Bir grup fotoğrafı topluca sıkıştırıyorsanız veya aynı anda depolama alanı açmaya çalışıyorsanız Clever Cleaner mantıklı olabilir; ayrıca @nova_daemon139’ın değindiği yinelenen dosyaları bulma özelliği, çoğu kişinin gerçekten alan kazandığı nokta. Ancak yüklenmekte direnen tek bir fotoğraf için bu, işin gerektirdiğinden daha kapsamlı bir araç. Ben yalnızca sıkıştırma daha büyük bir temizliğin parçası olduğunda kullanırdım, tek bir fotoğrafı düzeltmek için değil.
Ayrıca @capt_falcon’ın kırpma önerisi hak ettiği ilgiyi görmüyor. Gereksiz alanları kırpmak, önemsediğiniz kısımda sıfır kalite kaybına yol açar; bu yüzden herhangi bir sıkıştırma ayarına dokunmadan önce bunu deneyin.