exFAT harici sabit diskimi bilgisayarıma taktıktan sonra dosyalarımı aniden göstermeyi bıraktı. Sürücü algılanıyor, ancak klasörler kayıp ya da okunamaz görünüyor. Durumu daha da kötüleştirmeden önemli fotoğrafları ve belgeleri kurtarmaya çalışıyorum. Sizin için gerçekten işe yarayan exFAT sabit disk kurtarma araçları veya adımları neler oldu?
Bu bir exFAT harici sürücüyse ve klasörü yanlışlıkla sildiyseniz, şimdilik sürücüyü kullanmayı bırakın. En önemli konu bu. Silinen dosyalar genellikle hemen tamamen silinmez, bu yüzden o olaydan sonra sürücüye çok fazla yeni veri yazmadıysanız, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
Hemen kaçınmanız gereken birkaç şey:
- Bu sürücüye yeni hiçbir şey kopyalamayın.
- Windows açılır pencere gösterip önerse bile biçimlendirmeyin.
- Dosyaları kurtarmayı denemeden önce CHKDSK çalıştırmayın.
- Kurtarma yazılımını aynı harici sürücüye kurmayın.
Kurtarma yazılımına geçmeden önce, önce sıkıcı şeyleri kontrol etmekte fayda var. Bazen Windows dosyaları düzgün göstermiyor olabilir.
- Kayıp dosya veya klasör adlarını aramak için Windows Search kullanın.
- Dosya Gezgini'nde Gizli dosyaları göster seçeneğini açın.
- Sürücünün doğru boyutta göründüğünden emin olmak için Disk Yönetimi'ni açın.
Dosyalar gerçekten silindiyse, aile fotoğraflarını içeren benzer bir durumla uğraşırken benim için iyi sonuç veren şey Disk Drill oldu. Onu harici sürücüye değil, bilgisayarıma kurdum ve sonra exFAT sürücüyü bağladım.
Sürücünün sağlıklı olduğundan tamamen emin olmadığım için, önce bir disk imajı oluşturdum ve doğrudan orijinal sürücüyü taramak yerine onu taradım. Sonrasında Universal Scan çalıştırdım, bitmesini bekledim, dosyaları önizledim ve onları farklı bir sürücüye kurtardım.
Windows sürümü size 100 MB ücretsiz kurtarma verir, böylece en azından herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyalarınızın kurtarılabilir olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Silinen dosyalar kamera veya drone videolarıysa, Disk Drill ayrıca Advanced Camera Recovery (ACR) özelliğine de sahiptir. Bu, parçalanmış video dosyalarında yardımcı olabilir; normal taramalar bazen bunları doğru şekilde bir araya getiremez.
Disk Drill işe yarar bir şey bulamazsa, özellikle exFAT bölümünün kendisi zarar görmüşse TestDisk'e de bakmaya değer. Ücretsizdir, ancak yeni başlayanlar için çok uygun değildir, bu yüzden daha fazla manuel işlem bekleyin.
Bir uyarı: sürücü tıkırtı sesi çıkarıyorsa, bağlantıyı kesiyorsa, yanlış kapasite gösteriyorsa veya birden fazla bilgisayarda algılanmıyorsa, üzerinde kurtarma araçları çalıştırmayı bırakırdım. Bu bir donanım sorunu gibi görünmeye başlar. Bu durumda profesyonel bir kurtarma laboratuvarı genellikle daha güvenlidir. Birçoğu ücretsiz değerlendirme sunar ve maliyet hasara bağlı olarak birkaç yüz dolardan 1.000 doların üzerine kadar çıkabilir. Yeri doldurulamaz fotoğraflar veya önemli belgeler için bu daha iyi bir yol olabilir.
Bu sürücünün en son bir Mac, kamera veya Windows PC’de kullanılmış olması önemlidir; çünkü exFAT, güvenli olmayan bir şekilde çıkarıldıktan sonra veri alanı büyük ölçüde hâlâ sağlam olsa bile boş gibi görünebilir.
Şimdilik onarım istemlerinden kaçınır ve mümkünse önce sürücüyü kopyalar/görüntüsünü alır, ardından kopyayı tarardım. Disk Drill veya benzeri araçlar dosyaları bulabilir, ancak klasör ağacı yoksa kurtarılan dosyaların orijinal düzenli klasörler yerine dağınık adlarla geri gelmesini bekleyin.
exFAT dizini zarar gördüyse, ilk kaybedeceğiniz şeyin klasör adları olmasını bekleyin. Asıl fotoğraf ve belge verileri hâlâ orada duruyor olabilir, ancak bu dosya şu adla şu klasöre aittir diyen harita bozulmuş kısım olabilir. Yani evet, kurtarma mümkün, ama her şeyin sürücünün daha önce olduğu gibi birebir geri geleceğini varsaymayın.
Görüntü alma öncelikli tavsiyeye katılıyorum, ama Dosya Gezgini içinde fazla zaman harcarken dikkatli olurdum. Sürücü sorunluysa, her bağlama, bağlantı kesme, önizleme denemesi veya Windowsun bırakın denetlesin istemi işleri daha da kötüleştirmek için küçük bir fırsattır. Sürücü normal ses çıkarıyorsa ve bağlı kalıyorsa, başka bir diske imajını alın veya klonlayın, sonra onu tarayın. Bağlantısı kesiliyorsa, Gezgini donduruyorsa veya açılması çok uzun sürüyorsa, buna normal bir yazılım sorunu gibi davranmayı bırakın.
Disk Drill, kullanımı daha kolay bir şey istiyorsanız ilk deneme için uygundur; özellikle de sonuçları önizlemek taramanın gerçek dosyalar mı yoksa sadece çöp mü bulduğunu gösterdiği için. Rahatsız edici kısmı, exFAT kurtarmalarının size sık sık kopyalar, kısmi dosyalar ve genel adlar vermesidir, bu yüzden sonrasında temizlik yapmayı planlayın. Gerçekten önemli şeyler için, birimi sadece tekrar okunabilir hale getirmek amacıyla onarmayın. Önce kurtarın, sonra onarın ya da daha da iyisi, verileri aldıktan sonra sürücüyü kullanımdan çıkarın.
Doğru kapasiteyi gösteren ve bağlı kalmaya devam eden bir sürücü, görünüp kaybolan, pencereyi donduran veya 32 MB gibi saçma bir boyut bildiren bir sürücüden çok farklı bir durumdur. İlk durumda, evet, yazılımla kurtarmanın makul bir şansı vardır. İkinci durumda ise dosya sistemi asıl sorun bile olmayabilir.
exFAT ile ilgili can sıkıcı olan şey, klasör yapısı mahvolurken dosya verilerinin sağlam kalmasının oldukça yaygın olmasıdır. Bu yüzden tarama yaptığınızda çirkin isimlere sahip binlerce JPG, DOCX, PDF vb. bulursanız, bu kurtarmanın başarısız olduğu anlamına gelmez. Bu, aracın eski dizin girdileri yerine ham dosya içeriğini bulduğu anlamına gelebilir. Bu hâlâ kullanılabilir, sadece dağınıktır.
Önce imajını alın tavsiyesine katılıyorum, ancak uzun bir tarama yapmadan önce sıkıcı donanım yolunu kontrol ederdim. Farklı bir USB kablosu deneyin, masaüstü bilgisayarsa anakartın arka USB portunu kullanın ve hub kullanmaktan kaçının. Taşınabilir döner diskli bir sürücüyse, zayıf USB gücü bozulma gibi görünmesine rağmen aslında sadece bağlantının kopmasına neden olabilir. Sürücü USB adaptörü üzerinden SMART destekliyorsa, CrystalDiskInfo gibi bir şey yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya bağlantı kopma hataları verip vermediğine dair size hızlı bir ipucu verebilir. Sonsuza kadar test etmeye devam etmeyin, ama hasta bir diskle mi yoksa sadece hasarlı bir exFAT birimiyle mi uğraştığınızı söyleyebilir.
Yönlendirmeli bir tarama ve önizlemeler istiyorsanız Disk Drill makuldür, özellikle fotoğraflar ve belgeler için. Önizleme kısmı tanıtım sayfasından daha önemlidir, çünkü gerçek fotoğraflarınız önizlemede açılıyorsa, kurtarmanın sadece rastgele çöp listelemediğini bilirsiniz. Yine de kurtarılanları tamamen farklı bir sürücüye alırdım, asla exFAT sürücüsünün üzerine değil. Aynısı ücretli ya da ücretsiz tüm araçlar için de geçerlidir.
İnsanların unuttuğu küçük bir uyarı: Bu harici sürücü aslında bir SSD veya flaş tabanlı sürücüyse ve dosyalar silindiyse, TRIM/çöp toplama şansınızı azaltabilir. Klasörler yalnızca exFAT meta verileri hasar gördüğü için kaybolduysa, bu daha iyi bir senaryodur. Her durumda, önce düzeltmek için biçimlendirmeyin. Kurtarma araçları, ipuçlarını zaten üzerine yazmış yeni biçimlendirilmiş temiz bir sürücüden çok bozuk özgün durumla çalışmayı tercih eder.