Czy ktoś przeszedł z RAW na NTFS bez utraty swoich plików?

Mój zewnętrzny dysk twardy nagle jest wyświetlany jako RAW zamiast NTFS, a system Windows prosi mnie o jego sformatowanie. Mam na nim ważne zdjęcia i dokumenty i próbuję znaleźć bezpieczny sposób na konwersję dysku RAW do NTFS bez utraty danych. Czy komuś udało się to naprawić i najpierw odzyskać pliki?

Tak, w pewnym sensie. Nie próbowałbym „konwertować” dysku USB RAW z powrotem bezpośrednio na NTFS, ponieważ gdy Windows oznacza go jako RAW, nie widzi już prawidłowej struktury NTFS. Więc nie ma tam nic normalnego do konwersji. Zamiast tego najpierw skopiowałbym pliki, a dopiero potem odbudował system plików.

Gdybym miał ten dysk przed sobą, postąpiłbym tak.

1. Przestań używać dysku

Przede wszystkim nie zapisuj na nim nic nowego. Nie klikaj monitu Windows o formatowanie. Nie uruchamiaj też CHKDSK. Widziałem, jak ludzie robili jedną z tych trzech rzeczy i pogarszali odzyskiwanie. Jeśli dane systemu plików zostaną nadpisane lub zmienione, twoje szanse spadają.

2. Sprawdź, czy Windows nadal widzi urządzenie

Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, czy pamięć USB pojawia się z mniej więcej prawidłowym rozmiarem. Jeśli tam się pokazuje, nawet jako RAW, nadal uznałbym ją za możliwą do odzyskania w wielu przypadkach. Jeśli ciągle się rozłącza, ponownie łączy lub pokazuje losowe wartości pojemności, zacząłbym martwić się o sprzęt, a nie o system plików.

3. Odzyskaj pliki, zanim zrobisz cokolwiek innego

Zwykle zacząłbym od Disk Drill. Jest prostszy niż niektóre inne narzędzia i z tego, co widziałem, całkiem dobrze radzi sobie z woluminami RAW.

Kroki są dość proste:

1. Zainstaluj Disk Drill na swoim komputerze, nie na uszkodzonym dysku USB.
  2. Podłącz dysk USB.
  3. Wybierz dysk w Disk Drill i kliknij Search for Lost Data.
  4. Pozwól skanowaniu zakończyć się do końca.
  5. Przejrzyj wyniki według widoku folderów lub typu pliku.
  6. Podejrzyj wszystko, co ważne.
  7. Odzyskaj pliki na inny dysk.

W systemie Windows darmowy limit to 100 MB rzeczywistego odzyskiwania. Skanowanie i podgląd nie są ograniczone, co bardzo pomaga, ponieważ możesz zobaczyć, co tam jest, zanim wydasz pieniądze. W moim przypadku podgląd ma większe znaczenie niż strona marketingowa. Jeśli narzędzie poprawnie pokazuje moje PDF-y, otwiera zdjęcia i odczytuje nagłówki wideo, bardziej mu ufam. Disk Drill zwykle dobrze podgląda typowe rzeczy: dokumenty, PDF-y, obrazy, pliki wideo, archiwa, a także wiele formatów zdjęć RAW.

Jeśli wyniki wyglądają na niepełne, nie poprzestałbym na tym. Uruchomiłbym drugie podejście za pomocą UFS Explorer lub DiskGenius. Różne narzędzia do odzyskiwania wychwytują różne pozostałości. Zdarzyło mi się, że jedno narzędzie pominęło starą strukturę folderów, a inne znalazło ją na tym samym dysku pięć minut później. Irytujące, ale prawdziwe.

4. Sformatuj dysk USB jako NTFS po odzyskaniu danych

Dopiero po skopiowaniu plików w bezpieczne miejsce:

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy partycję RAW.
  3. Wybierz Format.
  4. Wybierz NTFS.
  5. Pozostaw włączone Quick Format.
  6. Zakończ formatowanie.

Jeśli Windows nie pozwoli go sformatować, usunąłbym partycję RAW, utworzył nową, a następnie sformatował nową partycję jako NTFS. Musiałem zrobić to w ten sposób na kilku starych pendriveach.

Widziałem, jak RAW pojawiało się po tym, jak ktoś odłączył pamięć USB w trakcie transferu, po awarii i po odcięciu zasilania. Czasami to po prostu uszkodzenie systemu plików. Jeśli sama pamięć flash nie umiera, najczęściej najlepiej działa najpierw odzyskiwanie plików, a dopiero potem formatowanie. src=

Tak. Odzyskałem pliki z dysku RAW, a potem sformatowałem go z powrotem do NTFS. Nie próbowałbym wymuszać jakiejkolwiek konwersji z RAW na NTFS, gdy dane nadal się na nim znajdują. RAW oznacza, że Windows utracił mapę systemu plików. Twoje pliki mogą nadal tam być, ale indeks jest uszkodzony.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii, najpierw odzyskiwanie. Nieco się nie zgadzam co do tego, że CHKDSK jest zawsze wykluczony. Na testowym dysku o małej wartości, w porządku. Na dysku z ważnymi zdjęciami, nie. Zbyt ryzykowne.

Dodałbym jeszcze to.

Najpierw sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub Hard Disk Sentinel. Jeśli stan jest zły, albo słychać klikanie, albo prędkość transferu spada prawie do zera, najpierw sklonuj dysk czymś takim jak HDD Raw Copy lub ddrescue. Narzędzia do odzyskiwania działają lepiej na klonie niż na umierającym dysku. Ma to duże znaczenie zwłaszcza w przypadku dysków zewnętrznych.

Jeśli dysk jest stabilny, Disk Drill to solidny wybór na pierwszy skan, ponieważ podgląd oszczędza czas. Jeśli podglądy wyglądają dobrze, masz całkiem przyzwoite szanse. Odzyskuj tylko na inny dysk. Nigdy nie zapisuj z powrotem na tym samym dysku zewnętrznym. Widziałem, jak ludzie tak robili i wymazywali resztę swoich plików.

Po odzyskaniu sformatuj do NTFS, potem skopiuj kilka plików testowych i uruchom pełne skanowanie powierzchni. Jeśli pojawią się uszkodzone sektory, wycofaj dysk z użycia. RAW często pojawia się po niebezpiecznym odłączeniu, ale pojawia się też wtedy, gdy dysk zaczyna się psuć.

Aby zobaczyć prosty instruktaż, ten prosty poradnik odzyskiwania danych z dysku RAW omawia podstawowy przebieg w sposób, który większość osób może szybko zrozumieć.

Tak, ludzie odzyskują swoje dane, ale trochę polemizowałbym z pomysłem „przejścia z RAW na NTFS bez utraty plików”, jakby to była czysta konwersja. Zwykle tak nie jest. RAW to raczej sposób, w jaki Windows mówi: „Widzę dysk, ale system plików jest uszkodzony albo nieczytelny.”

W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles, ale jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: sprawdź, czy to nie obudowa wprowadza cię w błąd. Dyski zewnętrzne czasem pokazują RAW, bo mostek USB-SATA, kabel albo zasilacz szwankuje, a nie dlatego, że sam wolumin NTFS jest martwy. Zdarzyło mi się, że dysk był odczytywany jako RAW w jednej obudowie, a po podłączeniu innym kablem/portem montował się bez problemu. Więc zanim przejdziesz do głębokiego odzyskiwania, spróbuj:

• innego kabla USB
  • innego komputera
  • zasilanego portu USB albo aktywnego huba
  • jeśli to możliwe, wyjmij dysk z obudowy i podłącz go bezpośrednio

Jeśli nadal pokazuje RAW, to tak, potraktuj to jak uszkodzenie systemu plików i najpierw wyciągnij dane. Pominąłbym wszelkie narzędzia do „naprawy”, dopóki ważne rzeczy nie zostaną skopiowane. Disk Drill to dobry pierwszy krok, bo łatwo podejrzeć, co faktycznie da się odzyskać, co oszczędza czas w porównaniu z bezmyślnym skanowaniem w nieskończoność. Jeśli podglądy są nienaruszone, to bardzo dobry znak. Potem odzyskaj wszystko na drugi dysk, a nie z powrotem na problematyczny nośnik. Niby oczywiste, ale ludzie nadal to robią.

Jest jedna rzecz, z którą lekko się nie zgadzam w wielu poradach online: nie spiesz się z formatowaniem zaraz po odzyskaniu, chyba że ufasz sprzętowi. Uruchom diagnostykę producenta albo przynajmniej zrób test SMART i test powierzchni. Jeśli dysk pada, ponowne sformatowanie do NTFS daje ci tylko „działającą” bombę z opóźnionym zapłonem.

Poza tym, jeśli chcesz prosty wizualny poradnik jak bezpiecznie odzyskać pliki z dysku USB RAW, to całkiem dobrze pokazuje podstawowy przebieg.

Krótka wersja: tak, pliki często da się najpierw odzyskać, a potem dysk można ponownie sformatować do NTFS. Tylko nie myl tego z prawdziwą konwersją RAW do NTFS w miejscu, bo zwykle nie o to tu chodzi.