Yedeklemeden önce Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları kurtarmanın en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Görüntüler gerçekten çok önemli ve durumu daha da kötüleştirmeden bellek kartından hâlâ geri yüklenip yüklenemeyeceklerini anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Fotoğraflarınızın hâlâ orada olma ihtimali fena değil. Benim ilk yapacağım şey SD kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Artık fotoğraf yok, video yok, test yok. Canon fotoğrafları silindiğinde, yeni veriler onların üzerine yazılana kadar dosyalar çoğu zaman kartta kalır. Yani asıl mesele basit, silmeden sonra ne olduğu.
Fotoğrafları sildiniz ve kamerayı hemen bıraktıysanız, oldukça umutlu olurdum. Çekime devam edip bir 200 görüntü daha ya da bazı 4K klipler eklediyseniz, ihtimal hızla düşer. Yine de bazı dosyaları geri alabilirsiniz, ama bazıları bozuk, eksik ya da tamamen kaybolmuş olabilir.
Ben şu sırayı izlerdim.
SD kartı kameradan çıkarın. Bir kart okuyucu kullanın. Başka bir seçeneğim varsa Canon gövdesini bağlayıp kurtarmayı onun üzerinden yapmazdım. Bilgisayarınız bir biçimlendirme mesajı gösterirse, görmezden gelin. CHKDSK çalıştırmayın. First Aid kullanmayın. İşletim sistemi paniğe kapıldı diye gizemli bir “onar” düğmesine basmayın. Bu adımlar silinmiş fotoğrafları korumak için değil, kartı düzeltmek içindir.
Ondan sonra kartı kurtarma yazılımıyla tarayın. Kısa listem:
- Disk Drill Benim önce deneyeceğim bu olurdu. Yaygın fotoğraf formatlarını ve RAW dosyalarını iyi işler, önizleme yardımcı olur ve bu işleri sık yapmıyorsanız süreci takip etmek daha kolaydır.
- Recuva Windows'ta basit silinmiş fotoğraf kurtarma için uygun. Eski işlerde işe yaradığını gördüm. Biraz eski hissettiriyor ve daha yeni formatlar ya da daha karmaşık kartlarda daha sık takılıyor gibi görünüyor.
- Data Rescue Kullanılabilir. Akışını çok sevmedim ama işe yaramaz da değil.
- UFS Explorer Daha ciddi bir araç. Zor vakalar için daha uygun. Ayrıca yeniyseniz hata yapması daha kolaydır.
İnsanların sürekli yanlış yaptığı bir kısım var, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Onları bilgisayarınıza ya da başka bir harici sürücüye koyun. Aynı Canon SD karta geri yazmayın. Bunu yaparsanız, henüz kurtarmadığınız şeylerin üzerine yazma riski alırsınız.
Bir saat tarama yapmadan önce sıkıcı yerleri de kontrol ederdim. Geri Dönüşüm Kutusu. Mac Çöp Kutusu. Time Machine. File History. Kullandığınız herhangi bir bulut yedeği. Canon image.canon. Fotoğraflar daha önce içe aktarıldıysa ve arka planda bir senkronizasyon çalıştıysa, dosyalarınız zaten daha güvenli bir yerde duruyor olabilir.
Yani evet, bence kurtarma mümkün. Kartı kullanmayı bırakın. Düzgün bir araçla tarayın. Bulduklarınızı önizleyin. İyi dosyaları farklı bir sürücüye geri yükleyin. Tüm bunlardan sonra ben o SD kartı bir süre kenara ayırırdım. Zaten yeterince sorun çıkardı.
Evet, silinen Canon fotoğrafları, karta yeni veriler yazılmadıysa çoğu zaman kurtarılabilir. @mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim: o kartla çekim yapmayı bırakın. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: fotoğraflar gerçekten çok önemliyse önce SD kartın tam bir imajını alırdım. Orijinal üzerinde değil, kopya üzerinde çalışın. Kart kararsızsa, daha sonra yaşanacak tek bir hatalı okuma bile seçeneklerinizi azaltabilir.
İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:
- Kameradaki koruma özelliğini kullandıysanız, silmeyi oynatma modundan mı yaptığınızı yoksa kartı mı biçimlendirdiğinizi kontrol edin. Hızlı silme, tam biçimlendirmeye göre daha kolay kurtarılır.
- CR2 veya CR3 gibi Canon RAW dosyaları, güçlü RAW desteği olan bir araç gerektirir. Disk Drill, kurtarma öncesinde birçok görüntü biçimini önizlediği için kamera SD kartlarından fotoğraf kurtarma konusunda daha iyi seçeneklerden biridir.
- Önizlemeler gri, bölünmüş veya yarım görüntüler gibi görünüyorsa bazı sektörlerin üzerine yazılmıştır. Yine de bunları kaydedin. Bazen başka bir uygulama onları daha iyi açar.
Ayrıca, kartta önemli çekimler varsa ucuz ücretsiz araçları geçin. Birçoğu dosyaları gösterir, sonra kurtarmada başarısız olur veya her şeyi karmakarışık şekilde yeniden adlandırır. Yaşadım, berbat bir durum.
Daha fazla görüş istiyorsanız, kamera SD kartları için fotoğraf kurtarma yazılımı hakkındaki şu başlığa bakmaya değer:
Canon SD kartları için en iyi fotoğraf kurtarma yazılımı, gerçek kullanıcı tavsiyeleri
Kart birden fazla kez biçimlendirildiyse veya kamera kart hataları vermeye başladıysa, hızlı davranır ve karta hiç dokunmadan bırakırdım. Bu kısım gerçekten çok önemlidir.
Evet, belki. Ama cevap “Canon kameradan kurtarma”dan çok “silme işleminden sonra SD kartta ne oldu?” ile ilgili.
Genelde @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker ile aynı fikirdeyim, ama önce her zaman kartın tam bir imajını almanız gerektiğine biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Kart sağlıklıysa ve sorunsuz okunuyorsa, bu sadece zaman kaybettirebilir ve zaten panikle çekimlerini silmiş insanları daha da kafa karışıklığına sürükleyebilir. Kart garip davranıyorsa, o zaman elbette önce klonlayın. Değilse, temiz bir okuma almaya ve mümkün olan en kısa sürede kurtarmaya odaklanırdım.
Yeterince bahsedilmeyen birkaç şey:
- Canon bazen, görseller silindikten sonra bile kartın normal görünmesine neden olan yan dosyalar ve veritabanı dosyaları oluşturur. Boş klasörlerin fotoğrafların sonsuza dek gittiği anlamına geldiğini varsaymayın.
- RAW+JPEG çektiyseniz, ilk başta yalnızca bir sürümü kurtarabilirsiniz. İkisini de kontrol edin.
- Dosyalar genel adlarla geri gelirse bu normaldir. Görüntü verisi, dosya adından daha önemlidir.
Ayrıca, kamerada Kartı biçimlendir kullandıysanız hemen paniğe kapılmayın. Hızlı biçimlendirme çoğu zaman hâlâ kurtarılabilir. Düşük seviyeli biçimlendirme ise çok daha zorludur.
Yazılım olarak, Disk Drill Canon SD kart fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü genelde CR2/CR3 ve normal JPG dosyalarını, piyasadaki ucuz ve kalitesiz araçların çoğundan daha iyi bulur. Her şeyi SD karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. İnsanlar bir şekilde bu kısmı hâlâ yanlış yapıyor.
Ayrıca, basit bir görsel açıklama istiyorsanız bunu da buldum:
kolay SD kart dosyası kurtarma anlatımı
Kartta şu anda yeni fotoğraflar varsa, kurtarma hâlâ mümkündür, sadece muhtemelen eksik olacaktır.
Evet, çoğu zaman kurtarılabilir, ama bir noktada itiraz edeceğim: insanlar doğrudan yazılıma atlıyor, oysa ilk yapılacak daha akıllıca kontrol, dosyaların yalnızca kamera dizininden gizlenip gizlenmediğidir. Kartı bir okuyucuya takın ve tamamen silindiğini varsaymadan önce DCIM klasöründe hâlâ veri boyutunda dosyalar olup olmadığına bakın.
Hiçbir şey görünmüyorsa, sıradaki adım kurtarma olur. @sterrenkijker kart konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylerken haklı, ayrıca @suenodelbosque/@mikeappsreviewer da çekime devam etmenin genelde kurtarma şansını bitiren şey olduğu konusunda haklı.
Benim görüşüm:
- Tek bir görsel silindiyse: en iyi olasılık
- Kamerada hızlı biçimlendirme: hâlâ fena olmayan olasılık
- Düşük seviyeli biçimlendirme veya çok fazla yeni çekim: çok daha kötü
- Kart hataları/okuma başarısızlıkları: kendin yap yerine profesyonel kurtarmayı düşünün
Yazılım tarafında Disk Drill makul bir seçim, çünkü genelde Canon JPG ile birlikte CR2/CR3 dosyalarını da iyi işler.
Artıları:
- kolay önizleme
- iyi RAW desteği
- birçok gelişmiş araca göre daha basit
Eksileri:
- en ucuz seçenek değil
- tarama sonuçları bunaltıcı görünebilir
- derin taramalar zaman alır
Ek bir ipucu: kurtarılan RAW dosyaları bozuk görünüyorsa, onları gözden çıkarmadan önce Canon Digital Photo Professional ile açmayı deneyin. Canon yazılımı bazen hasarlı CR dosyalarını genel görüntüleyicilerden daha iyi okuyabilir.